Hörselskydd jakt bäst i test 2024

Senast uppdaterad 17 juni 2023

Försöker du också hitta hörselskydd jakt bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I den här artikeln hjälper vi dig hitta de absolut bästa hörselskydden för jakt!

När du jagar med skjutvapen kommer du med största sannolikhet att bli utsatt för höga ljud, vilket kan vara väldigt skadligt för din hörsel. Därför är det extremt viktigt att du som jägare skyddar hörseln på rätt sätt.

På skjutbanan använder alla hörselskydd, men väl ute i skogen under längre perioder kan dessa ha en tendens att tas av, vilket kan ge din hörsel ödesdigra konsekvenser. I denna artikel ska vi därför recensera fem av de marknadsledande hörselskydden för jakt 2024, och förhoppningsvis hjälpa dig hitta ett par som passar dina behov och skyddar din hörsel.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pnjakt.se

Hörselskydd jakt bäst i test 2024

Peltor Sporttac recension

Peltor Sporttac
Peltor Sporttac

Peltor Sporttac är ett par hörselkåpor specialutvecklade för jägare och skyttar. Dessa hörselkåpor har en smart och smidig funktion för en aktiv volymreglering som motverkar och förhindrar en abrupt avstängning av ljudet.

Peltor SportTac har en otrolig drifttid på upp till 600 timmar, vilket gör att helt och hållet slipper oroa dig om batteritiden när du är ute på jakt.

Likt Peltors andra hörselskydd är även denna modell utrustad med teknologi som förstärker ljud, så att du faktiskt kan höra bättre. Såklart går det också att ansluta hörselskyddet till jaktradion för möjligheten att kommunicera fritt och sömnlöst hela tiden.

Peltor SportTac är även försedd med en automatisk avstängningsfunktion. Hopfällbarhet för att göra det enkelt och smidigt att ta med sig dessa överallt är också en smidig funktion.

SNR dämpning: 26 dB

Peltor Protac Hunter recension

3M Peltor Protac Hunter
3M Peltor Protac Hunter

3M Peltor ProTac Hunter är ett mycket bekvämt och pålitligt hörselskydd i en lite smalare modell, perfekt för jakt och skytte. ProTac Hunter har en medhörningsfunktion som reagerar blixtsnabbt på höga impulsljud och därmed också skyddar din hörsel på ett mycket effektivt. Den gör det på ett så mjukt sätt att du knappt hinner höra när skyddet aktiveras.

Dessa hörselskydd är också försedda med mikrofoner på utsidan som med stor noggrannhet och precision fångar upp omgivande ljud. Ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan ljudet ens hunnit nå örat. Svaga ljud i din omgivning kan förstärkas med nästan åtta decibel vilket motsvarar en förstärkning på ungefär tre gånger din normala hörsel.

Detta gör att du enklare och snabbare kan höra djur som närmar sig eller jakthunden som skäller på långt avstånd. Ljudet återges dessutom i stereo vilket gör det möjligt för dig att snabbt och smidigt kunna avgöra från vilken riktning ljudet kommer.

Plötsliga höga ljud som skott hinner dämpas på en bråkdel av en sekund innan det skadliga ljudet hinner nå dina öron. ProTac Hunter är dessutom utrustad med en unik Dual Shell Design vilket gör att all elektronik sitter på utsidan av kåpan och inte på insidan vilket minskar risken att elektroniken skadas av svett eller fukt. Självklart är hörselskyddet utrustat med jaktradio vilket möjliggör kommunikation med jaktlaget.

Champion Vanquish recension

Champion-Vanquish
Champion-Vanquish

Champion Vanquish™ elektroniska hörselskydd är ett praktexempel på hörselkåpor vars design och funktionalitet är genomtänkt och modifierade in i minsta detalj för att ge dig som skytt en enastående kombination av komfort och brusreducering. Hörselskydden är utrustade med en unik “Safe Level Sound Compression Technology”, med en uppdateringstid på mindre än en millisekund. Champion Vanquish™ har ett SNR värde på 22 dB, vilket garanterar dig en säker brusreducering av höga och plötsliga ljud i din närhet. Champion Vanquish™ hörselskydden är försedda med två “Full Dynamic Range HD”-högtalare som garanterar dig ett kristallklart ljud. Hörselskydden har dessutom omnidirektionella mikrofoner som möjliggör en naturlig upptagning av alla ljud i din omgivning och kan förstärka ljud tre gånger din normala hörsel, samtidigt som det irriterande “vinljudet” blir minimalt. Dessa hörselskydd har en mycket smidig design och drivs på två stycken AAA batterier.

Peltor Level Earplug EEP-100EU recension

3M-Peltor-EEP-100
3M-Peltor-EEP-100

Peltor 3M Level Earplug EEP-100Eu är elektroniska hörselproppar som skyddar din hörsel från höga ljud i miljöer med mycket buller. Dessutom förbättrar dessa öronproppar din situationsmedvetenhet och förenklar kommunikationen med andra. Den smidiga och enkla designen bidrar till en ökad komfort och möjliggör dessutom användandet av huvudburen skyddsutrustning t.ex hjälmar och olika slags ansiktsskydd. Hörselpropparna kan på ett smidigt sätt laddas via ett USB uttag på fodral, där även öronpropparna kan praktiskt förvaras när de inte används. Dessa öronproppar har dessutom en batteritid på hela 16 timmar.

Sordin Supreme PRO-X recension recension

Sordin-Supreme-Pro-X-LED
Sordin-Supreme-Pro-X-LED

Sordin Supreme Pro X är ett hörselskydd utvecklad från de hörselkåpor som används av vår militär, perfekt för dig som jagar oavsett väder och årstid. Själva kåpan är utrustad med två separata mikrofoner som dessutom är vattentäta. De två separata mikrofonerna bidrar till en optimal stereoeffekt och riktningsverkan. Den har en utmärkt ljudförstärkning som ger ett naturligt ljud utan klipp eller hack. De båda kåporna har en praktisk avfasad nederkant för att underlätta skjutandet för både vänster och högerskyttar. Sordin Supreme Pro X har en drifttid på ungefär 600 timmar och drivs av två AAA batterier. Hörselkåporna går att ansluta till jaktradio och din mobil, vilket gör att kommunikation inte blir något problem.

Vanliga frågor

Vad är aktiva hörselskydd?

Aktiva hörselskydd dämpar buller på ungefär samma sätt som enklare passiva hörselskydd gör, den enda skillnaden är att aktiva hörselskydd har en inbyggd mikrofon som förstärker talfrekvenser men blockerar buller och ljud över ungefär 80 dB för att minska risken att hörseln skadas. Aktiva hörselskydd har blivit mycket populärt och vanligt på arbetsplatser med mycket höga ljud och buller då det förbättrar kommunikation med andra men stänger samtidigt ute buller.

Aktiv brusreducering eller “Active noice canceling” är ett annat nytt sätt att förhindra skador på din hörsel i bullriga och högljudda miljöer. Denna smarta tekniken blockerar inte bara bullret utan analyserar och ljudvågorna för att sedan motverka de skadliga ljudvågorna elektroniskt. Den nya tekniken har många fördelar för att skydda hörseln däribland att de kan reducera skadligt ljud även fast hörselkåporna inte skulle råka sitta tätt runt öronen.

Hur många decibel dämpar hörselskydd?

Hur många decibel som ett hörselskydd kan dämpa beror helt och hållet på vad det är för slags hörselskydd, vilket märke, kvalité, pris och dess förmåga att dämpa och reducera ljud och brus. Huvudsaken är att är hörselskydden dämpar decibelen till en nivå som är under den skadliga gränsen, alltså under 80 dB.

Hur fungerar Peltor-appen?

Peltor är en mobilapp som gör ansluter ditt Peltor hörselskydd till appen på din mobil och underlättar för dig att justera volymen på musik, hitta radiokanaler, svara på telefonsamtal, reglera omgivningsljud och använda equaliser eller Bass Boost. Man kan med denna app enkelt tala med sina medarbetare via telefon, vilket är något som kan vara svårt på väldigt bullriga och högljudda arbetsplatser. Med Peltor appen och ett par Peltor hörselkåpor kan du nu ta emot och ringa samtal, och prata i telefon utan att störas av buller eller höga ljud oavsett om du slipar, borrar eller drillar. I appen går det också smidigt att anpassa och reglera de olika inställningarna när man rör sig mellan olika miljöer med olika typer av bullernivåer. Det ska också gå att manövrera inställningar i appen med knappar på sidan av hörselkåpan, och dessa knappar ska gå att hantera med stora handskar på händerna. Appen är gratis och finns både för IOS och Android.

Vad är SNR värde?

SNR står för ‘Single Number Rating’ och visar värdet för hur mycket ljudnivåerna dämpas med vid användning av hörselkåpor. Till exempel om ett par hörselkåpor har ett SNR värde på 35 dB och du befinner dig på en plats med en skadlig bullernivå på 100 dB, då minskas bullernivån du hör genom hörselkåporna med till 65 dB (100-35=65), vilket då är under den skadliga nivån av buller. Alltså är det viktigt att köpa ett par hörselkåpor med så högt SNR värde som möjligt om man vet att man kommer bli utsatt för skadliga nivåer av buller.

Vad betyder medhörning?

Medhörning innebär i stora drag att hörselskydd använder sig av en teknik som skyddar din hörsel genom att blockera skadligt buller men samtidigt skydda dig genom att göra det möjligt att höra t.ex varningsrop. Innan denna tekniken kom stod man inför ett dilemma, antingen ger man mer skydd och dämpar det skadliga bullret, men det samtidigt riskerar att man inte hör någonting, inte ens varningssignaler eller rop på hjälp. Eller så skulle skyddet mot skadligt buller vara sämre men det skulle då istället vara möjligt att höra ett larm eller liknande. Den nya tekniken med aktiv medhörning och det elektroniska skyddssystemet EPS (Electronic Protection System), som hindrar att ljud över 82 dB når dina öron, har varit oerhört viktiga för att skydda hörseln på personer som blir utsatta för mycket skadligt buller och göra arbetsplatser med skadligt buller till säkrare platser. Den aktiva medhörningen underlättar dessutom kommunikationen mellan personer på högljudda platser. Mikrofonerna i de båda kåporna tillsammans med EPS-systemet förstärker låga talljud och blockerar det skadliga bullret över 82 dB. Detta minskar risken att drabbas av hörselskador markant. När du använder äldre passiva hörselskydd minskar din taligenkänning från 70% till 25% i en ljudmiljö med 90 dB. Men använder du dig istället av hörselskydd med aktiv medhörning sker det ingen förändring av taligenkänningen vid samma nivå av buller på 90 dB. Det absolut säkraste alternativet för att kunna ha tydlig kommunikation med medarbetare eller personer nära dig samtidigt som du minskar risken att bli hörselskadad pågrund av bortfiltrering av skadligt buller är att använda aktiva hörselskydd, som har en tillräcklig dämpning och dessutom är utrustad med en nivåberoende aktiv medhörning.

Vad är buller och finns det olika typer av buller och skadligt ljud?

Rent fysiskt sätt finns det ingen skillnad på “vanligt” ljud och buller. Ur en psykologisk synvinkel skulle man kunna säga att ljud bara är en sinnesupplevelse, och buller blir då ett uttryck för oönskade ljud, alltså ljud man störs av och vill slippa höra. Men även önskade ljud som musik kan bli buller ifall ljudnivån är tillräckligt hög. Buller och skadligt ljud kan påverka människors liv mycket negativt och orsaka hörselskador, depression, hjärt- och kärlsjukdomar och bli ett hinder för en god livskvalitet. Därför är det viktigt att man skyddar sig mot buller. Det finns tre typer av skadligt ljud; kontinuerligt, fluktuerande och impulsartat. Det kontinuerliga ljudet innebär ett oavbrutet ljud med mycket små variationer, detta ljud kan komma ifrån t.ex fläktar eller monotona maskiner. Fluktuerande ljud är ljud som förändras hela tiden, till exempel från maskiner som går på olika varvtal eller arbetsplatser där det händer många olika saker samtidigt. Impulsartat ljud innebär väldigt höga ljud som kommer plötsligt, t.ex skott från gevär eller plötsligt verktygsslammer eller läten från maskiner.

Behöver man verkligen hörselskydd när man jagar?

Ja, för din egna skull och din hörsels skulle behöver du verkligen hörselskydd. Ett gevärsskott kan vara uppår 150 dB, vilket är 70 dB över den skadliga gränsen, alltså väldigt högt. Därför löper du som utsätts för ljudet av ett gevärsskott utan öronkåpor stor risk att bli hörselskadad. När man väll har fått en hörselskada kan det vara mycket svårt att göra någonting åt det. Därför måste du alltid ha på dig hörselskydd vid jakt. Det är inte heller någon ide att bara sätta på sig hörselkåporna när det är dags för att skjuta, för du vet inte heller när någon annan kanske skjuter.

Fungerar öronpluggar lika bra som öronkåpor?

Öronproppar kan fungera lika bra som öronkåpor, men det beror då verkligen helt på vilken typ är öronproppar som används. Vissa öronproppar kan ha ett SNR värde på 25-36 dB eller till och med mer beroende på vilken modell. Till exempel så kan vanliga skumgummiproppar vara användbara för att skydda hörseln vid lite lägre mängder decibel. Öronproppar dämpar ljud mer eller mindre bra och ifall du ska välja öronproppar över hörselkåpor måste du vara mycket noggrann om vilken typ du väljer och till vad du ska använda den. Dessutom saknar öronproppar många av de praktiska funktioner som hörselkåpor är utrustade med t.ex aktiv medhörning.

Hur väljer man det bästa hörselskyddet för jakt?

Det finns väldigt mycket att tänka på när det kommer till att välja hörselskydd för jakt; vilken typ ska man välja, vilka funktioner ska den ha, är det värt att kompromissa på pris och kvalité när det handlar om att skydda sin hörsel? Vi ska försöka reda ut dessa frågor nu.

Vilken typ av hörselskydd ska jag välja? Kåpor eller proppar?

Denna fråga har ett enklare svar än vad man kan tro, välj de typ av hörselskydd som du känner dig mest bekväm med. Vissa föredrar proppar i öronen över omslutande kåpor, och så är det bara. Det finns fördelar och nackdelar hos de båda. Det viktiga är bara att man inte kompromissar på kvaliteten, hörselskydden måste skydda bra, speciellt när man är jägare, annars är det ingen ide.

Bra dämpning är ett måste!

Olika hörselskydd har olika funktioner och är till för olika saker och kvaliteten på dämpningen varierar pågrund av detta, men är man jägare och handskas med vapen är det extremt viktigt att man väljer ett hörselskydd med rejäl dämpning då skott från gevär kan nå väldigt höga decibel. Välj helst då ett hörselskydd lämpat just för jag, som något av de fem vi rekommenderat här idag.

Viktigt att hörselskyddet sitter bra

När du ska välja ett hörselskydd är det viktigt att du tänker på att du ska trivas med det och att du ska vilja använda det. Ett obekvämt hörselskydd kommer du med största sannolikhet varken vilja ha på dig eller trivas med. Välj därför ett hörselskydd men en passform som är optimal för just dig och vad du tycker är bekvämt. Det ska inte trycka för hårt mot huvudet men inte heller riskera att ramla av. Om du väljer att köpa öronproppar är det viktigt att du tänker på att storleken är rätt och passar bekvämt i ditt öra, risken finns annars att de ramlar ut eller inte sitter ordentligt vilket kan leda till hörselskador ändå.

Bekvämlighet

När du som jägare är ute på jakt i skogen under längre perioder är det viktigt att du också kan ha på dig hörselskyddet länga, därför måste du hitta ett som är bekvämt. Att ett obekvämt par hörselskydd kan vara förödande ifall du tar av dig det i fel tillfälle; någon kanske avfyrar ett skott precis intill dig omedveten om att du tog av dig hörselskyddet för att det var obekvämt. I värsta fall kan en sån situation sluta med att du får en hörselskada, se därför till att välja ett bekvämt par

Medhörning, jägarens bästa vän

Tekniken tar stora steg framåt och tekniken för bättre hörselskydd likaså, idag finns det hörselskydd med extremt bra medhörning där du hör bättre med hörlurarna på än av. Detta är viktigt, speciellt för jägare. Utan bra medhörning kan det bli komplicerat att kommunicera och risken finns att man blir slarvig och börjar ta av sig hörselskyddet för att prata med sina kollegor istället.

Att dämpa ljud är hörselskydds främsta uppgift, men du måste också kunna höra din omgivning för att kunna navigera under en jakt. Det är därför viktigt och smart är välja just hörselskydd med en bra aktiv medhörning. Svagare ljud förstärks med hjälp av mikrofonerna på kåpans utsida, samtidigt som höga ljud dämpas. Det är viktigt också att välja hörselkåpor där ljudet som tas upp från omgivningen blir så naturlig som möjligt och möjliggör att du lätt ska kunna avgöra vilket håll ljudet kommer ifrån. Vissa hörselskydd som t.ex Peltor Protac Hunter och Sordin Supreme PRO-X kan med hjälp av förstärkningar av ljudet från mikrofonerna hör bättre med hörselkåporna än utan, vilket kan vara mycket fördelaktigt. Faktorer som kan spela in och påverka kvaliteten på ljudbilden och riktningsuppfattningen kan vara hur högtalare och mikrofoner är placerade och kvaliteten på dessa, men också brus eller hur kåpans akustik är utformad.

Hörselkåpor + Jaktradio = Sant

Att som jägare använda jaktradio för att kunna kommunicera med sitt jaktlag kan vara en nödvändighet i många fall. Välj därför ett hörselskydd som kan anslutas till jaktradion, oftast sker det via sladd men ibland också via bluetooth. På vissa hörselskydd kan du också lyssna på musik, radio och svara på telefon, men då måste du fråga dig själv ifall sådana funktioner är värt den extra slanten.

Avslutande ord

Sist men inte minst, kära jägare, se köpet av ett par bra hörselskydd som en investering i din egna hälsa

Hörseln är bland de viktigaste sinnena vi har, och en hörselskada är oftast omöjlig att göra någonting åt. Som jägare kan man lägga stora summor pengar på gevär och optik, lägg då till några extra tusenlappar på någon som kan skydda din hörsel och få dig att slippa en hörselskada. Vi rekommenderar starkt att inte prioritera bort det, lägg hellre lite extra på något av kvalité, till exempel nån av de fem hörselskydden vi har rekommenderat i denna artikel. Vi hoppas att den här artikeln har hjälp dig att förhoppningsvis kunna köpa ett par hörselskydd som kommer passa dig perfekt och skydda in hörsel i flera år framöver. Lycka till!

Är du ute efter fler nya saker för att öka chansen till jaktlycka, se då till att läsa vårt test av åtelkameror.

Källor

  • https://www.pnjakt.se/art/peltor-protac-hunter.php
  • https://www.pnjakt.se/art/champion-vanquish-elektroniska-horlurar.php