Svampkniv bäst i test 2023 – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Är du en svampälskare som njuter av att plocka svamp ute i Sveriges vackra skogar? Då skulle du gynnas av en riktigt bra svampkniv!

En svampkniv är ett väldigt simpelt redskap som är perfekt att ha med sig på svampplockningen. Svampknivar är knivar som är speciellt tillverkade för svampplockning. De kommer med ett vasst blad men även med en liten borste som är tillför att rensa och rengöra svamparna med.

Om du är ute efter en grym svampkniv så har du hamnat helt rätt! I denna artikel listar vi nämligen svampknivar bäst i test 2023. Här nedanför så kan du läsa våra tre recensioner på tre olika svampknivar. Du kan dessutom läsa våra svar på några vanliga frågor som kan uppstå under ditt sökande!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Svampkniv bäst i test 2023

1. Morakniv svampkniv

2. Opinel svampkniv

3. Muurikka svampkniv

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Morakniv svampkniv – testvinnare!

I Mora finns en lång tradition av knivmakeri. De kändaste knivarna från Mora är just högkvalités knivarna från Morakniv. Morakniv tillverkar grymma slidknivar och denna svampkniv är inget undantag!

Moraknivs “Karl Johan”, som den heter, är en smidig svampkniv med ett blad av svenskt, kallvalsat och rostfritt specialstål. Dessutom så har den ett ergonomiskt utformat skaft av plast som är mycket behagligt att hålla i!

Borsten är gjord av äkta hästtagel och finns enkelt till hands för att ta bort skräp utan att orsaka skada. Kniven kommer även med ett praktiskt eggskydd som gör att du kan hänga den i bältet eller i knapphålet utan att riskera att du skär dig.

Bladtjockleken på denna kniv är 1,6 mm, bladländen är 62 mm och den totala längden är 141 mm. En praktisk och bra längd som blir enkel att ta med sig.

Detta är helt enkelt en väldigt praktisk och fantastisk svampkniv som är utmärkt att ha med sig under svampplockandet! En solklar vinnare på denna lista och en stor rekommendation från oss!

Opinel svampkniv

Det franska företaget Opinel har tillverkat knivar av högkvalité sedan 1890. Detta gör deras svampkniv en självklar deltagare på just denna lista!

Detta är en smidig svampkniv med knivblad i ena änden och borste i den andra. Detta låter dig snabbt och enkelt rensa och borsta av svamparna efter svampplockningen!

Knivbladet är tillverkad av rostfritt stål, och är fäst vid ett stabilt och bekvämt handtag i björk. Detta bidrar till en enkel hantering av kniven! Dessutom så kan du med säkerhetsringen av rostfritt stål låsa bladet oavsett om det är uppfällt eller infällt i handtaget!

Denna snyggt designade svampkniv är en utmärkt kompanjon att ha med sig ut i skogen när du letar svamp. Med den enkla hanteringen och säkerheten som denna kniv kommer med så är den helt enkelt en stor rekommendation från oss.

Muurikka svampkniv

Till dig som letar efter en lite billigare svampkniv så kan vi rekommendera denna kniv från Muurikka! Muurikka är ett finskt företag som fokuserar huvudsakligen på produkter för matlagning utomhus, oavsett årstid! I deras sortiment finns denna grymma svampkniv!

Detta är en ihopfällbar svampkniv med ett blad av rostfritt stål. Den har även ett snyggt skaft i greppvänligt trä. Skaftet ger en skön och enkel användning och knivens ihopfällbara funktion bidrar till en säkerhet så att du inte råkar skära dig!

Rengöringsborsten sitter på ändan av skaftet och är tillverkat av svinborst. Denna svampkniv kommer dessutom med en ögla så att du enkelt kan hänga den på väskan eller vid midjan för enkel åtkomst. Dessutom så medföljer ett snyggt fodral till kniven!

Detta är helt enkelt en grym svampkniv till ett grymt pris! Med den snygga designen, utmärkta bygden och låga priset så kan vi starkt rekommendera denna svampkniv till dig som letar efter en grym kniv till ett lägre pris!

Vanliga frågor om svampknivar

Det kan vara knepigt när man letar efter produkter online. Det finns så många olika varianter och så många olika prisklasser. När det kommer till svampknivar så finns det många tillverkare och många olika svampknivar i olika kvalitéer. Då är det inte konstigt att det uppstår några frågor, och därför ska vi förstås besvara de!

Vad är en svampkniv?

En svampkniv är nästan ett måste för dig som älskar att plocka svamp! Svampknivar är knivar som är speciellt tillverkade för svampplockning. De kommer med ett vasst blad men även med en liten borste som är tillför att rensa och rengöra svamparna med. Med svampkniven kan du skära av svampen med ett jämt snitt, för att därefter kunna borsta av den med den lilla borsten som sitter på knivskaftet. Med vissa knivar har du även möjlighet att mäta hur stor svampen är.

Hur används en svampkniv?

Kniven är ju såklart den mest användbara funktionen hos en svampkniv. Med den kan du smidigt skära bort svampen från marken. Du slipper att svampskaftet dras sönder och får i stället med dig just så mycket skaft du vill. Dessutom är kniven riktigt praktiskt när du ska rensa eller dela svampen. Ska du torka svamp kan det ofta gå snabbare om du delar upp den i bitar. Du kan såklart även skära bort skaft om du har plockat svampen för hand och vill ta bort överflödigt skaft.

Med den väldigt praktiska borsten som brukar befinna sig på knivskafter kan du borsta bort jord och mossa från svampen på en gång. Du kommer enkelt åt i alla vrår och det är lätt att få svampen ren.

Bästa svampkniven

Hur hittar man den bästa svampkniven?

När du letar efter en grym svampkniv så kan det vara svårt att veta exakt vad du ska titta efter. Det finns många olika svampknivar med olika funktioner. Det kan bli lite överväldigande! Men du behöver inte oroa dig! Här nedanför kan du få lite tips på saker du kan titta efter när du ska välja en svampkniv.

Storlek

En viktig sak att tänka på är själva storleken på kniven. Det häller både själva skaftet av kniven och bladet. Vi alla har olika stora händer så svampkniven som känns bekväm i en persons hand kanske inte känns bekväm i någon annans. Därför är det viktigt att du hittar en svampkniv som är i bra storlek för just dig! Det är viktigt att se till att skaftet av kniven känns bra i din hand när du använder kniven.

Kolla också in vår täljkniv bäst i test lista, så kan du även tälja barkbåtar till barnen under svampäventyren!

Dessutom är det viktigt att du ser till att knivens blad är i en lagom storlek för dig. Du vill på ett säkert sätt kunna skära svampar med knivens blad utan att du råkar skada dig. Du vill nog även se till att kniven inte väger allt för mycket så att den inte blir otymplig om du har den hängandes vid höften eller på väskan!

Design

När det kommer till designen av en svampkniv så syftar vi främst på hur svampkniven är byggd och vad den har för funktioner. Det viktigaste är att svampkniven kommer med ett bra blad och en bra borste eftersom det är dem som kommer användas mest. Men det är även viktigt att du tänker på vad för andra sort funktioner du önskar dig från en svampkniv. Vissa svampknivar kommer med en linjal i skaftet så att du kan mäta hur hög svampen är.

Det är också viktigt att tänka på vad svampkniven kommer med för säkerhet. När man hanterar knivar så är det viktigt att man gör det på ett säkert sätt. Därför kan det vara värt att kolla vad för säkerhet kniven har, ifall den är hopfällbar med ett lås eller om den kommer med ett skydd för bladet. Det är alltså helt enkelt upp till dig vad du söker för funktioner hos en svampkniv!

Pris

Priset är alltid viktigt att tänka på oavsett vad produkten är! Vi alla befinner oss i olika ekonomiska situationer. Vissa personer kanske har råd att lägga flera hundra kronor på en svampkniv, medans andra letar efter en lite billigare svampkniv. Det hela gäller om en balans mellan det olika aspekten hos en svampkniv.

Du bör balansera priset på svampkniven med vad för funktioner den har och de andra kvalitéerna du söker efter. Generellt brukar det vara så att ju dyrare en produkt är desto högre kvalité brukar produkten vara. Men så behöver det inte alltid vara! Det finns nämligen svampknivar av bra kvalité och med bra funktioner till ett rimligt pris!

Svampkniv test

Hur gjorde vi vårt svampkniv test?

Det första som vi gjorde innan vi påbörjade själva svampkniv testet var att vi letade upp några olika varianter online som presterat bra enligt tidigare kunder. När vi hittade de populäraste varianterna så läste vi mer ingående om dem. Vi samlade främst information från kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Med den informationen som vi samlade så kunde vi skriva våra egna recensioner. Efter det så var det slutligen dags att sätta ihop och rangordna själva bäst i test listan. Detta gjorde vi genom att jämföra svampknivarnas olika kvalitéer mot varandra. I jämförelsen ingick storlek, design och pris.

Källor