Jaktradio test – hitta bästa jaktradion!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter den bästa jaktradion? Då har du kommit helt rätt! I den här artikeln hittar du först och främst vårt jaktradio test, och i slutet hittar du lite svar på vanliga frågor.

En jaktradio är ovärderlig för alla jägare där ute, det måste bara finnas tillgänligt. Tack vare den kan man hålla kommunikation med jaktlaget. Då är det ju såklart också viktigt att du har en bra jaktradio, så att den fungerar så bra som möjligt. Det är det vi ska hjälpa dig med idag; hitta den absolut bästa jaktradion för dig!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pnjakt.se, pricerunner.se & outnorth.se

Bästa jaktradion

1. Lafayette Smart jaktpaket

2. Zodiac Basic Pro 155

3. Hunter F3

Lafayette Smart jaktpaket
Zodiac Basic Pro 155
Hunter F3 jaktradio

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Lafayette Smart (31MHz) – testvinnare!

Lafayette Smart jaktpaket
Lafayette Smart jaktpaket

Denna jaktradio från Lafayette är allt du behöver när du jagar i normala jaktmarker. Om längre räckvidd behövs – välj superpaketet istället.

Radion är den mest batterisnåla på marknaden och har den senaste tekniken. Resultatet blev denna jaktradio, en smart jaktradio!

Du kan till exempel skicka SMS till andra som använder sig av samma modell. En smidig funktion som verkligen revolutionerar jaktradion.

Detta är den modell vi utsér till den bästa jaktradion, just på grund av dess smarta funktioner.

Zodiac Basic Pro (155MHz)

Zodiac Basic Pro 155
Zodiac Basic Pro 155

Zodiac Basic Pro är en både smidig och användarvänlig jaktradio. Den har en hög IP-klassning vilket gör att den klarar nästan alla jaktmiljöer.

En tydlig, men tyvärr lite liten display är programmerad till de 7 svenska jaktkanalerna på 155MHz.

Det vi gillade lite extra med den här modellen var det breda tillbehörssortimentet. Du kan anpassa jaktradion precis efter dina behov med hjälp av tillbehören.

Överlag en bra jaktradio som dessutom utvecklades 2021, så den innehåller den absolut senaste tekniken. Ett billigt pris gör den perfekt för dig som inte vill lägga så mycket pengar på jaktradion.

Hunter F3 (140/155MHz)

Hunter F3 jaktradio
Hunter F3 jaktradio

Hunter F3 är en väldigt simpel jaktradio som dessutom kommer till billigt pris.

Displayen är dold men lyser upp när du trycker på någon knapp. Det gör att batteritiden är betydligt mer långvarig.

För dig som även jagar i Norge är det här ditt bästa alternativ. Nämligen för att du får med en 140MHz norsk antenn, och en 155MHz svensk.

Den klarar av Nordens tuffa väderklimat, och får liten peng dessutom. Absolut en bra jaktradio för dig som inte vill lägga så mycket pengar.

Icom ProHunt (155MHz)

Icom ProHunt Basic Digital jaktpaket
Icom ProHunt Basic Digital jaktpaket

Denna Icom ProHunt basic klara både digital- och analog kommunikation på 155MHz. Den ger längre räckvidd än en analog radio och tillåter därför säker kommunikation för jaktlaget.

Dessutom erbjuder den störningsfri kommunikation även om det finns andra jaktlag eller hundpejlar i närheten.

Väger endast 240g, tack vare den kompakta designen. Batteritiden var också lång på grund av batterisparfunktionen.

En riktigt bra jaktradio helt enkelt! Det enda vi såg som negativt var prislappen.

Vanliga frågor om jaktradio

Det finns en rad olika frågor som du säkert får när det är dags att köpa en jaktradio – vi är här för att besvara de! Istället för att bara skriva ett jaktradio test ska vi också försöka besvara så många frågor som möjligt.

Behöver man verkligen en jaktradio?

Ja! Om du jagar med ett jaktlag är det nästan en nödvändighet med jaktradio. Du måste kunna kommunicera med jaktlaget, hur ska ni annars planera? Dessutom kan det vara roligt att prata lite i radion med jaktkompisarna istället för att sitta helt ensam i skogen.

Hur lång räckvidd har en jaktradio?

En jaktradio har en räckvidd på ungefär 2500-4000m. Generellt sett kan du förvänta dig omrking 3km räckvidd, oavsett vilken modell du har. 155MHz har lite längre räckvidd, medan 31MHz har lite kortare.

Kan man ha walkie-talkies istället?

Ja! En walkie-talkie är i princip en jaktradio, bara att dessa inte används lika ofta.

Är jaktradion privat?

Nej. Om någon slår in samma kanal på sin radio kommer de höra vad du säger. Tyvärr går det inte att hålla jaktradions konversationer helt privata.

Vilken jaktradio ska man köpa som nybörjare?

Om du är nybörjare rekommenderar vi absolut en billigare modell till att börja med. Välj dock en modell med bra räckvidd och batteritid som möjligt. Det är de absolut viktigaste egenskaperna hos din jaktradio och du kommer inte bli besviken om du väljer rätt.

Hur mycket kostar en jaktradio?

En jaktradio kostar vanligtvis 1500-3000kr, men det finns såklart modeller för mer än så. I vårt jaktradio test hittar du modeller i alla prisklasser, inklusive de lite dyrare än 3000kr.

*Psst! Kolla in vårt kikare test för att aldrig mer missa älgen!

Jaktradio bäst i test

Hur gjorde vi vårt jaktradio test?

Vårt jaktradio test började med att hitta några passande modeller. Detta var några modeller inom vardera prisklass, och även de med bäst kundbetyg.

Vi läste sedan recensioner, tekniska specifikationer och produktbeskrivningar. Med den informationen som hittats skrevs egna recensioner om vardera modell.

Sist återstod bara en jämförelse av de olika modellerna. Den gjordes med hjälp av kriterier som kvalité, räckvidd och pris. När de olika jatkradios jämförts skrev vi ihop jaktradio bäst i test listan som du hittar längst upp i den här artikeln.

Bästa jaktradion

Hur väljer man den bästa jaktradion?

Det finns några saker vi tycker är extra viktiga för att hitta den bästa jaktradion. Om ingen av de modeller vi tagit med i jaktradio testet passar dig kan du läsa igenom följande kriterier och följa de. Då kan du hitta en jaktradio som du tycker är den bästa.

Räckvidd

Räckvidden är enligt många det viktigaste när det kommer till jaktradion. Många definierar den bästa jaktradion som den som har längst räckvidd. Tänk också på hur radion i fråga hanterar terrängen. De lite billigare modellerna klarar ofta bara plattmark, medan dyrare varianter inte har några problem att tränga signaler genom berg eller stora stenar.

Att veta att du kan lita på din jaktradio oavsett hur långt bort du är från dina jaktkamrater är tryggt. Köp därför en modell med så hög räckvidd som möjligt.

Klara väderförhållanden

Denna kriterie är lite samma som hållbarheten. Men vi tycker det är viktigt att poängtera mer än en gång. I Norden har vi tuffa väderklimat, och jaktradion måste klara det. Om du dessutom jagar på vintern/hösten är det en bra idé att leta en lite dyrare modell, dessa klarar ännu tuffare klimat.

Batteritid

Batteritiden är självklart en av de viktigaste egenskaperna på jaktradion. Vissa jaktpass varar i många timmar i sträck, och det måste ju även radion klara då! Ett tips är att köpa ett extrabatteri och ladda båda två innan du går ut på jakt. Om ditt första batteri då skulle ladda ur, har du ett extra i ryggsäcken. Precis som du vill att jaktkniven alltid är skarp – vill du att radion alltid ska fungera.

Hållbarhet

Att köpa en jaktradio tillverkade av högkvalitativa material är en nödvändighet. Det finns en hög chans att den någon gång kommer tappas i marken, få regn på sig eller vara ute i minusgrader. Om du köpt en modell med bra hållbarhet så kommer dessa saker absolut inte vara några problem.

Försök välja en jaktradio som har vädertålig och vattentät design. Detta är extra viktigt för oss som jagar i Nordens tuffa väderklimat.

Pris

Pris är en viktig kriterie, oavsett vad man ska köpa. Det måste passa din budget, men måste också klara av det du vill ha den till. Om du aldrig haft en jaktradio tidigare kommer du bli förvånad över hur dyrt det är, men tänk att de håller i många år.

Dagens jaktradios har dessutom ofta fleråriga garantier. Om ett företag erbjuder garanti betyder det att de räknar med att de håller minst så länge. Det ger en bra tumregel på hur högkvalitativ modellen i fråga verkligen är.

Avslutande ord

Det kan vara både knepigt och dyrt att hitta den bästa jaktradion. Därför har vi gjort detta jaktradio test! Vi listar de modeller vi tycker presterar bäst på marknaden idag, för att underlätta letandet för dig.

Välj en bra modell från början istället för att behöva byta ut den efter ett halvår. Vi rekommenderar absolut att du spenderar minst 1500kr på din jaktradio, billigare än så går den nog bara sönder. Du behöver inte heller köpa de absolut dyraste modellerna, men ha priset och kvaliteten i åtanke.

Källor