Ekolod bäst i test 2023 – hitta bästa ekolodet!

Senast uppdaterad 28 november 2023

Letar du också efter ekolod bäst i test 2023? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig hitta det bästa ekolodet för dina fisketurer.

Ett bra ekolod underlättar fiskandet enormt, och är något vi tycker alla som fiskar ska ha. Dessutom behöver det inte nödvändigtvis vara överdrivet dyrt, det finns modeller för runt tusenlappen.

Ekolod bäst i test 2023

1. Garmin Striker Vivid 5cv

2. Deeper Sonar Pro ekolod med GPS

3. Lowrance HOOK2 4X

Garmin Striker Vivid 5cv ekolod
Deeper Sonar Pro ekolod med GPS
Lowrance HOOK2 4X

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Garmin Striker Vivid 5cv – bäst i test!

Garmin Striker Vivid 5cv ekolod
Garmin Striker Vivid 5cv

Denna Garmin Striker Vivid är den modell vi anser vara det bästa ekolodet 2023. Det visade strukturer och fiskarna med färgrika detaljer.

Under testningen framgick det att den var enkelt att använda och hade många färginställningar. Skärmen gav en bra bild på vad som fanns under ytan och vi lyckades faktiskt få några fiskar dagen under testningen!

Dessutom är det här ett ekolod med GPS, den har ett kartprogram som skapar kartor allt eftersom du rör dig.

Med minimala störningar och en bra helhetsbild utsér vi Garmin Striker Vivid 5c till ekolod bäst i test!

Deeper Sonar Pro

Deeper Sonar Pro ekolod med GPS
Deeper Sonar Pro ekolod med GPS

Deeper Sonar Pro är ett av de bättre trådlösa ekoloden på marknaden idag. Det fungerar dock lite annorlunda från ett vanligt ekolod.

Du kastar ut ekolodet med ett spinnspö, sedan ser du all information via mobilen.

Väl inne i mobil-appen hittar du all nödvänding information om det som händer under ytan. Den har också en kartplotterfunktion inbyggd, vilket enkelt skapade en karta över områden du fiskat på.

Allt som allt tyckte vi om Deeper Sonar Pro, ett bra alternativ, men något annorlunda!

Lowrance HOOK2 4X

Lowrance HOOK2 4X ekolod
Lowrance HOOK2 4X

För dig som letar efter ett billigt ekolod är denna modell enligt oss ditt bästa alternativ. Det sägs vara världens mest lättanvända ekolod.

Med sina enkla menyer och automatiska inställningar, blev ekolodet väldigt enkelt att använda, speciellt för dig som nybörjare.

Det var också dubbelt så brett som traditionella ekolod vilket gör det ännu enklare att få napp.

Allt detta kombinerat gör att vi tagit med den på topplistan över ekolod. Absolut ett ekolod som passar dig som är ny och inte vill ha så många extrafunktioner som GPS.

Fler Ekolod

Fortsätt att bläddra för att se ännu mer Ekolod som ej kom topp tre i vårt test men som ändå kan vara en perfekt matckning för just dig och dina behov när de kommer till att köpa ett nytt Ekolodl

Lowrance Elite FS 9 with Active Imaging 3 in 1

ekolod Lowrance-Elite-FS-9-with-Active-Imaging-3-in-1
ekolod Lowrance-Elite-FS-9-with-Active-Imaging-3-in-1

Lowrance Elite FS 9″ utan givare är ett premium ekolod som kombinerar kraften i Lowrances fiskeverktyg i en användarvänlig och lättinstallerad skärm.

Med funktioner som det högupplösta live-ekolodet ActiveTarget™, Active Imaging™ och kompatibilitet med olika kartor ger Elite FS dig alla verktyg du behöver för att hitta och fånga mer fisk.

Upptäck strukturer och fisk i realtid med Active Imaging™ och det nya live-ekolodet ActiveTarget™. Med en mängd olika kartalternativ och avancerade funktioner är detta ekolod det perfekta valet för seriösa sportfiskare.

Garmin Striker Plus 4

Ekolod Garmin-Striker-Plus-4
Ekolod Garmin-Striker-Plus-4

Garmin Striker Plus 4 Ekolod med CHIRP-givare 77/200kHz 4pin är en avancerad fishfinder med en ljusstark 4.3-tumsskärm och inbyggd GPS.

Den har branschledande ekolodsteknik och karteringsprogramvaran Quickdraw Contours för att skapa och lagra kartor med enfotskonturer. Med dual beam givare och Garmin CHIRP-ekolod får du kristallklara bilder och objektseparation.

Den robusta konstruktionen och intuitiva användargränssnittet gör den lämplig för alla fiskemiljöer. Med inbyggd GPS kan du markera waypoints, skapa rutter och övervaka båtens hastighet. Paketet inkluderar även en transducer och andra nödvändiga tillbehör.

Nasa Target Ekolod

Ekolod från Nasa-Target-Ekolod-inkl.-Givare-12V
Ekolod från Nasa-Target-Ekolod-inkl.-Givare-12V

Nasa Target Ekolod exklusive givare är en pålitlig och vattentät ekolodsenhet från Nasa Marine.

Med en mätområde från 0,8 till 100 meter och larm för högt och lågt vatten ger den användaren nödvändig information för säkerhet och navigering. T

rots sina många funktioner har den en rimlig prisnivå jämfört med andra varumärken på marknaden. Nasa Marine är välkänt för sina robusta och pålitliga marina instrument, och deras produkter erbjuder tydliga displayer och enkel avläsning även på avstånd.

Humminbird Helix 5 DI G2

Ekolod Humminbird-Helix-5-DI-G2
Ekolod Humminbird-Helix-5-DI-G2

Helix 5 G2 ekolod med DI (Down Imaging) är en kompakt och användarvänlig enhet som riktar sig till mindre fiskebåtar.

Den har en imponerande 5-tums skärm med HD-upplösning och stark ljusstyrka på 1000 nits. Det uppdaterade användargränssnittet REFLEX och den förbättrade processorn gör navigeringen snabbare och enklare.

Med Dual Beam Plus och Down Imaging-teknik erbjuder enheten imponerande ekolodsfunktioner. Förpackningen inkluderar Helix 5 G2 Sonar-enheten, XNT 9 DI T aktergivare, strömkabel, bygel och rattar samt en svensk manual.

Humminbird Helix 5 DI G2

Ekolod Humminbird-Helix-5-DI-G2
Ekolod Humminbird-Helix-5-DI-G2

Helix 5 G2 ekolod med DI (Down Imaging) är en kompakt och användarvänlig enhet som riktar sig till mindre fiskebåtar.

Den har en imponerande 5-tums skärm med HD-upplösning och stark ljusstyrka på 1000 nits. Det uppdaterade användargränssnittet REFLEX och den förbättrade processorn gör navigeringen snabbare och enklare.

Med Dual Beam Plus och Down Imaging-teknik erbjuder enheten imponerande ekolodsfunktioner. Förpackningen inkluderar Helix 5 G2 Sonar-enheten, XNT 9 DI T aktergivare, strömkabel, bygel och rattar samt en svensk manual.

Vanliga frågor när man ska hitta det bästa ekolodet

Du som letar efter det bästa ekolodet har nog fått en hel del frågor sedan du började leta. Det är vi här för att besvara, att hitta rätt modell är inte lätt!

Vad menas med ekolod?

Ett ekolod är en sonar-enhet som skickar ut pulserande ljudvågor genom vattnet. När dessa ljudvågor träffar ett föremål så visas det på ekolodets display.

Bästa ekolodet

Hur hittar man det bästa ekolodet?

Det finns många olika modeller där ute att gå igenom, och med så många extrafunktioner är det lätt att känna sig vilse. Att veta vilka funktioner du behöver och vilka som inte är nödvändiga är nyckeln till att hitta en enhet som uppfyller dina krav. Med det sagt behöver det inte kosta skjortan (ja, det finns billiga ekolod)!

Genom att veta vilka funktioner som är vanliga kan du enkelt prioritera vilka du tycker är viktigast och vilka du kan leva utan. Här är några av de vanligaste funktionerna du kommer att stöta på när du letar efter det bästa ekolodet, vi analyserade även dessa när vi skrev våra recensioner i ekolod bäst i test listan.

Transducer

Transducern är den del som används för att sända ut ljudvågor och ge dig en uppfattning om vad som lurar under vattenytan. Den fungerar ungefär som en radioantenn; den sänder ut en ljudvåg och tar emot återkommande ekon.

Några egenskaper som är viktiga för en transducer är konvinkel, installationstyp och driftsfrekvens. En transducer kan monteras på en mängd olika ställen, den kan sitta där det passar dig bäst. Den monteras ofta på en spegel eller en trollingmotor, till och med inuti skrovet på mindre båtar. Du kommer också att upptäcka att det finns större enheter som går igenom skrovet på glasfiberbåtar.

Läs mer om hur man monterar ekolodet här!

Den transducer du väljer beror starkt på din konvinkel, så välj en som passar den typ av fiske du gillar mest. Bredare vinklar kommer att vara mindre effektiva på djupare vatten samtidigt som de ger en bredare bild på grunda vatten.

Skärm

Ditt ekolods display är en viktig funktion för hur bra den fungerar för dig. Var särskilt uppmärksam på displayens storlek, färg, kontrast och hur detaljrik den är. Dessa saker kommer att avgöra hur väl du kan urskilja de återkommande sonarsignalerna.

En av de viktigaste sakerna att tänka på i detta avseende är hur många pixlar din display har. Ju fler pixlar, desto klarare och jämnare blir bilden, vilket gör det lättare att tyda den. De flesta tycker att det är värt att lägga extra pengar för en färgskärm. Detta gör att dina bilder “poppar upp” och det blir betydligt lättare att se när solen skiner som starkast.

En större skärmstorlek ökar också hur läsbar den är! I slutändan beror det på dina preferenser vilken skärm som är rätt för dig. Vissa kan du till och med läsa utan att ta av dig dina solglasögon.

Frekvens

De flesta modeller du stöter på fungerar antingen på en mycket låg kilohertz eller en mycket hög kilohertz. För de du stöter på som jobbar på den lägre sidan av spektrumet brukar de ligga runt 50 kHz. För de som befinner sig på den övre delen av skalan kan de sträcka sig från 192kHz till 200kHz.

Detta intervall beror främst på det område du fiskar i, och varje frekvensalternativ har sina fördelar. Vatten kan absorbera högre frekvenser, så ekoloden som arbetar i den lägre änden (runt 50 kHz) kan ha en djupare penetration. De tenderar dock att ha bredare konvinklar, vilket innebär att bilden blir mindre definerad och det kan uppstå fel.

Modeller som har högre frekvenser tenderar att fungera bäst på grundare vatten. Högfrekventa enheter går visserligen inte lika djupt, men de är mindre känsliga för störningar och visar mer definition.

Högfrekvensenheternas funktioner är motsatsen till vad du hittar på lågfrekvensenheterna, så valet mellan höga och låga frekvenser beror i hög grad på platsen du fiskar på och om det är djupt eller grunt vatten. Lyckligtvis kan du hitta enheter som arbetar med båda frekvenserna, så att du kan njuta av en skarpare bild på djupt vatten, men ändå kunna fiska på grunt vatten.

Om du tenderar att fiska i både grunda och djupa miljöer är det kanske bäst att köpa en av de enheter som utan ansträngning kan växla fram och tillbaka mellan båda frekvenserna.

Konvinkel

Vi har nämnt konvinkeln några gånger redan, när det gäller frekvenser och transducer. Anledningen till detta är att utan din konvinkel skulle ingen av dessa andra funktioner kunna fungera korrekt.

När man letar efter en transducer för ett ekolod anser många användare att konvinkeln är den mest väsentliga funktionen. Konvinkeln på ett ekolod fungerar också hand i hand med dess frekvens.

Enkelt uttryckt avser konvinkeln strålens bredd när den sänds ut och går ner genom botten på din fiskebåt. Denna funktion kallas konvinkel eftersom formen den skapar är smal i toppen och stadigt breddas när den dyker djupare ner i vattnet – ungefär som en kon.

Denna funktion kallas också för strålvinkel. En bredare vinkel resulterar i ett bredare synfält för dina sonarsignaler. För att veta hela bredden av hur det fungerar krävs en djupgående förståelse för matematik och fysik (läs grunderna här!). Den enkla versionen är att en bred vinkel ger dig ett bredare synfält, samtidigt som den minskar känsligheten när vattnet är djupare, vilket kan leda till att din bild blir dålig.

Bärbar eller fast monterad?

Du kanske har hört lite om bärbara ekolod, och du kanske har hört dem framställas som ett idealiskt prisvärt alternativ till de dyrare ekolod som kräver att du sätter fast dem. De är mycket populära bland nybörjare med fiskekajaker att köpa ett bärbart ekolod.

Även om bärbara ekolod fortsätter att bli mer populära kan du verkligen inte slå den avancerade tekniken som kommer med en traditionellt monterad modell. Fasta enheter gör att du kan montera dem precis som du vill ha dem, och dina kablar kan enkelt döljas genom att lägga de under golvbrädorna.

Fasta modeller erbjuder också mer stabilitet än bärbara alternativ, som använder sugproppar för att hålla sig på plats. De kan av den anledningen lätt falla vid högre hastigheter. Fasta enheter erbjuder också mer jämna resultat, eftersom du inte behöver justera inställningarna lika mycket som på ett bärbart ekolod.

Även om bärbara modeller kan verka tilltalande och vara ett bra alternativ om du letar efter ett biligt ekolod är det bäst att välja en fast modell om du kan! Du kan använda de både för små och stora båtar.

Ekolod med GPS

GPS, eller globala positioneringssystem, är något som vi alla älskar att ha när vi reser – och de är lika praktiska i vattnet!

GPS kan användas för att enkelt hitta tillbaka till land och för att kartlägga koordinaterna för de sjöar du gillat bäst. Du kan alltså markera de platser med högst fisktäthet, så att du kan komma tillbaka gång på gång för att dra nytta av dina grymma fynd!

Många moderna ekolod är utrustade med GPS-funktioner, men om du behöver detta beror helt på personliga preferenser. De är dock oerhört praktiska och till stor hjälp. Det är däremot bäst att inte lägga pengarna på en mer avancerad modell om du inte tror att du någonsin kommer att dra nytta av GPS-funktionen!

De flesta enheter med GPS är kombinationsenheter som kan göra både sjöritningar och djupmätningar. Djupmätningar avser själva ekolodet, medan GPS:en visar din position konstant, så att du inte behöver en separat enhet eller förlitar dig på en dålig mobilapp för att veta var du befinner dig.

Ekolod med GPS gör det också enkelt att markera olika platser, så att du kan markera strukturer, sjösättningsramper eller fiskeställen. Det är bäst att ha dessa funktioner i åtanke och bestämma om du vill ha de för dina fisketurer eller om du kan leva utan de.

Skanning

Det finns två metoder för skanning som ekolod kan utföra: nedåtskann och sidoskann.

En nedåtskann gör det möjligt för användaren att se stora detaljer och till och med se enskilda fiskar i en struktur eller ett stim. Dessa mätfunktioner är exakta men är vanligtvis för kraftfulla på grundare vatten. Att använda de på grunt vatten resulterar ofta i en oläslig bild. Det är också överdrivet fokuserat och kan leda till att fiskaren missar aktivitet som sker på båtens sidor.

Sidoskanning är det andra alternativet som du kan stöta på. Denna ekolod kan skanna en stor mängd vatten och täcker ett betydligt större område. Du behöver inte flytta din båt direkt till det område du vill skanna och kan därför skanna stora ytor på en gång. Du kommer dock inte att få lika effektiva resultat med dessa enheter på djupare vatten.

Vissa enheter erbjuder en kombination av både nedåt- och sidoskanning, så om du inte kan bestämma dig mellan de två är dessa modeller ett utmärkt alternativ!

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor för att välja det bästa ekolodet. De mest högkvalitativa alternativen kommer att kunna hantera mycket slitage från dina fisketurer och fortfarande fungera felfritt.

Se till att din enhet är säkert monterad och inte går sönder lätt för att få den att hålla i en evighet! Även om andra funktioner beror på preferenser bör varje fiskare leta efter ett ekolod med största möjliga hållbarhet, så att den håller i många år framöver.

Hur gjorde vi vårt ekolod test?

Vårt ekolod test började med att titta på marknadsutbudet. Därefter valde vi ut en modell i varje prisklass, som ändå hade någorlunda olika funktioner.

Vi läste på om dessa modeller med hjälp av produktbeskrivningar och kundrecensioner. När vi fått en bra bild om varje modell skrev vi sedan egna recensioner utifrån den information vi hittat.

Sist men inte minst skapade vi också en ekolod bäst i test lista. Då behövde de olika modellerna jämföras också. Jämförelsen gjordes genom kriterier som pris, funktionalitet och material.

Populära märken på ekolod

Det finns en hel del märken på dagens marknad, men endast en handfull erbjuder högkvalitativa enheter som fiskare verkligen kan lita på. Dessa märken erbjuder ett brett produktsortiment, med både vanliga ekolodsenheter och sådana med GPS.

Medan ekolodets övergripande funktion förblir konstant, blir tekniken mer och mer avancerad för varje ny modell. Sido- och nedåtskanningen underlättar enormt för avläsningen. Dessutom ger den moderna 3D-tekniken ännu tydligare bilder på skärmen. Några av de mest kända märkena är:

  • Furuno
  • Garmin
  • Humminbird
  • Lowrance
  • RayMarine
  • Simrad

Alla dessa tillverkare gör bra modeller.

Källor