Hur monterar man ett ekolod? En komplett guide.

Senast uppdaterad 9 augusti 2021

Så hur monterar man ett ekolod egentligen? Förutsatt att du har ett ekolod som behöver monteras ska vi visa dig hur i denna guiden. Du kan i alla fall glädjas med att veta att du nu gjort rätt val, att skaffa ett ekolod som behöver monteras kommer nästan alltid fungera bättre än de andra alternativen.

Nu när du läst vår artikel om bästa ekolodet så har du införskaffat dig ett ekolod, men nu måste du montera det också.

Hur monterar man ett ekolod?

Du kan installera ditt ekolod på olika sätt. Nedan kan du läsa om båda typerna och hur man ska montera var och en.

Infälld montering av ekolod

Först och främst: Om du har en ny båt och tvivlar på din förmåga att montera kan det vara bättre att överlåta detta jobb till ett proffs än att riskera att förstöra konsolen.

Om du är bekväm med att skära hål i glasfiber och montera saker börjar jobbet med att välja rätt plats för huvudenheten. Detta är absolut nödvändigt, eftersom du måste se till att det finns gott om djup bakom den samt tillräckligt med utrymme på själva rodret.

Det vanligaste misstaget som folk gör är att de inte ser till att det inte finns några tillbehör eller sladdar bakom instrumentbrädan, på den plats som de ska skära ut. Att faktiskt såga innan man kontrollerar utrymmet kan leda till riktiga problem. Gör noggranna mätningar på förhand. Mer än en gång.

När du har valt din plats använder du maskeringstejp för att fästa utskärningsmallen på instrumentbrädan. Använd en penna och rita mallen direkt på glasfibern. Använd sedan din såg för att öppna ett starthål för sågen i ett hörn av hörnen. Se till att du använder en borr eller såg som är tillräckligt stor för att hela sågklingan kan passera genom hålet. Sätt sedan in din sticksågsklinga i hålet och skär upp instrumentbrädan enligt mallens mått.

TIPS: Kör både sågen och borren i full fart; om du skär långsamt kommer du bara att uppmuntra biten och/eller bladet att ta tag i och splittra gelcoaten.

När utskärningen är klar måste du borra enhetens fyra monteringshål, som också visas på mallen. Kör sedan en sträng av tätningslim runt om utskärningen.

Obs: Vissa föredrar att använda silikon som tätningsmedel i den här situationen. Silikon är lättare att ta bort i framtiden, men det är mycket mer sannolikt att det försämras med tiden och kommer troligen att släppa igenom vatten genom tätningen någon gång. Många elektronikinstallatörer kommer att ha tankar om denna punkt och hålla sig till silikon, men enligt vår erfarenhet gör 4200:s långsiktiga tillförlitlighet det värt att stå ut med.

Lägg också klumpar av klistret ovanpå monteringshålen. Sätt sedan in enheten i uttaget och skruva fast den.

Montera ekolodet på utsidan

Vad sägs om att montera ekolodet på utsidan? På båtar med litet utrymme för instrumentbrädan är det här alternativet bättre än infälld montering.

Borra fyra hål för monteringen, lägg på en rad tätningsmedel, skruva fast ekolodet och borra ytterliggare ett hål för sladden. Sedan är det bara att koppla ihop.

Denna monteringsteknik gör att enheten är utsatt för väderpåverkan, vind och eventuell stöld. Den kan också eventuellt blockera sikten genom rutan. Infälld montering är det bästa alternativet, så om du funderar på detta monteringssätt för att spara tid avråder vi dig från det.

Hur monterar man ekolodets transducer?

Ska du skära ett hål i botten av din båt för en genomgående transducer, eller räcker det med en montering i aktern? Det beror på din båt. Genomgående skrov är ett måste för inombordsbåtar, eftersom turbulens som skapas av propellervågorna förstör enhetens prestanda om transducern är placerad bakom växeln.

Båtar med drev och utombordare kan välja monteringsmetod själv. Historiskt sett har genomgående skrov erbjudit den bästa prestandan och i många fall är det fortfarande sant idag, men moderna monteringar har blivit betydligt bättre under de senaste åren. Lägg därtill att många sidoskannande eller 3D-enheter mer eller mindre är utformade med tanke på montering i aktern. Dessutom är det ändå inte ett bra alternativ att gå igenom skrovet på små båtar.

Slutligen bör man tänka på att montering på utsidan uppenbarligen är mycket lättare att installera. Av alla dessa skäl kommer de flesta av oss som installerar enheter att ha att göra med situationer med infälld montering. Men vad händer om det är bäst att gå över till ett genomgående skrov i just ditt fall? På grund av de betydande riskerna med att borra ett stort hål i båtens botten rekommenderar vi starkt att du överlåter detta jobb till ett proffs.

Det är mycket lättare för dig som ska göra arbetet själv att ta hand om fästena i tvärbalken. Den viktigaste faktorn vid installation av ett transomfäste är att välja transducerplaceringen. Du ska leta efter ett område så djupt på skrovet som möjligt, utan att det finns några remmar, intag eller andra föremål framför det. Sådana föremål stör vattenflödet, vilket skapar turbulens och försämrar lodets prestanda.

För dig som fortfarande inte riktigt förstår, eller helt enkelt föredrar instruktioner i videoformat är denna video riktigt bra: