Bästa stormtändaren 2023 – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter den bästa stormtändaren 2023? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig med det genom vår stormtändare bäst i test lista. I slutet av artikeln hittar du även lite vanliga frågor gällande stormtändare för att hjälpa dig ytterligare.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Stormtändare bäst i test 2023

1. Kaari Loimu

2. Skistart stormtändare

3. Primus powerlighter

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Kaari Loimu plasmatändare – testvinnare!

En vit plasmatändare

Denna Turbo Gas modellen hamnade högst upp på vår stormtändare bäst i test lista på grund av dess extra funktioner.

Tändaren är laddad via USB och behöver alltså inte något gas för att fungera.

På toppen av tändaren hittar man en LED-lampa. Dessutom är den vattentät så att du kan ta med den när du ska grilla vid vattnet.

Skistart stormtändare

Svart stormtändare i plast

Detta är en jetflame-tändare från Skistart. Även denna fungerar riktigt bra, den ända riktiga skillnaden är att den här inte har en inbyggd lampa.

Tändaren är vattentät och möjliggör också för ett handledsband med sin ögla på sidan.

Som nämnt ovan går den på jetflame, vilket betyder att den inte laddas utan istället fylls på med gas.

Överlag en bra stormtändare som klara alla väder.

Primus powerlighter

Primus powerlighter

Primus har bland annat figurerat i vår termosmugg bäst i test lista, och även deras stormtändare presterar bra!

På sidan finns ett litet hål så du kan se hur mycket gas du har kvar, något vi tyckte var riktigt bra. Det värsta som kan hända är att tälja ved till en bras bara för att inse att du inte har en fungerande tändare…

Ytterskalet gör den stänkvattenskyddad och du får ett bra grepp även om du har blöta händer. Lågan kan till och med justeras!

En bra stormtändare till riktigt billigt pris, mer kräver man inte!

Vanliga frågor

Vi vet att det kommer upp en del frågor när man ska köpa den bästa stormtändaren. Därför har vi inte bara skrivit ihop en stormtändare bäst i test lista, utan ska också besvara de vanligaste frågorna.

Vad använder man en stormtändare till?

Tändare är små föremål som vi kanske glömmer bort när vi sammanställer vår lista över nödutrustning. De kan dock vara otroligt användbara och vi rekommenderar att alla som ska ut i naturen investerar i en bra stormtändare.

Tändare gör det möjligt för oss att:

  • Skapa en eld för värme.
  • Tillaga mat
  • Torka kläder
  • Koka (och sterilisera) vatten
  • Lysa upp
  • Hålla rovdjur borta

Hur gjorde vi vårt stormtändare test?

Stormtändare test

För vårt stormtändare test behövde vi först och främst titta på utbudet. När vi hittat några modeller i vardera prisklass, läste vi på mer om de.

Våra recensioner av stormtändarna är skrivna utifrån den information vi hittat i kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Sedan återstod bara en stormtändare bäst i test lista. Den skrevs efter att vi jämfört de olika modellerna. Jämförelsen gjorde vi med hjälp av kriterier som flammstyrka, pris och kvalité.

Hur fungerar stormtändare?

När du är utsatt för moder naturs krafter kan stormtändare vara skillnaden mellan att frysa och att värma sig vid en brasa. Även om det är bättre att ha någon form av tändare än att inte ha någon alls, är traditionella verktyg inte de mest tillförlitliga.

Standardtändare och tändstickor med en enda låga kan slockna med en enkel vindpust. Om du ställs inför kraftiga vindar och turbulenta väderförhållanden har de inte en chans.

Stormtändare är till för att hålla sig tända oavsett väder. Märkligt nog använder stormtändare samma typ av bränsle som alla andra tändare (så länge det inte är en plasmatändare). Skillnaden ligger dock i hur bränslet förbereds och antänds.

Med en stormtändare förvaras bränslet i en trycksatt kammare. När du tänder tändaren blandas bränslet med luften och skickas genom en katalytisk omvandlare. Detta skapar en kraftfull låga som kan brinna i över 1000°C!

Det är samma koncept som ligger bakom en butanbrännare eller en bunsenbrännare. Flamman vrålar och fortsätter att bränna gasångorna oavsett vind.

Läs mer om hur olika stormtändare fungerar här!

Bästa stormtändaren

Hur hittar man den bästa stormtändaren?

Typer av stormtändare

Som du säkert har märkt finns det två typer av stormtändare att välja mellan: tändare med dubbla bågar som drivs enbart med elektricitet eller jet-tändare som drivs med butangas. Båda dessa tändare klarar vind men de är väldigt olika så det är viktigt att välja rätt typ för dig.

Elektrisk

De elektriska stormtändarna kräver inget bränsle alls och skapar en ström via plasma eller en båge som du kan använda för att tända saker. De är ganska knepiga att använda eftersom för att antända något måste det röra vid ljusbågen, som är mycket liten jämfört med en vanlig låga.

Eftersom det inte finns någon flamma alls är dessa typer av tändare så vindsäkra som en tändare kan bli. Men de drivs av elektricitet och måste laddas regelbundet. De flesta av dessa modeller håller, när de väl är fulladdade, i ungefär en vecka eller för 100-300 användningar, vilket inte är dåligt.

I naturen har du dock inte alltid tillgång till en laddare, så du måste ta med dig en solcellsladdare eller en fullständig powerbank om du planerar att tillbringa mer än en vecka ute i naturen.

Om du väljer en elektrisk stormtändare ska du alltid kontrollera batteritiden på den. Vissa räcker bara några dagar, andra en vecka, och du vill ha en som räcker så länge som möjligt innan du behöver ladda.

Butangas

Butangas-tändare gör det busenkelt att tända elden. Lågan de producerar är stor, stark, vindsäker och det är lätt att tända småsaker med den. Den här typen av tändare förbrukar dock snabbt mycket bränsle, så du bör se till att de är helt påfyllda med gas innan du ger dig ut på en campingtur.

Tänk på att butangas-tändare är betydligt mindre miljövänliga än elektriska. De behöver fyllas på med butangas istället för en enkel uppladdning.

Om du föredrar en stormtändare med butangas ska du se till att välja en med justerbar låga. På så sätt har du åtminstone viss kontroll över hur mycket bränsle den använder och kan spara det så mycket som möjligt.

Vattentålighet

Om du har ett behov av en stormtändare är chansen stor att det skulle vara användbart om den också var vattentät. En hel del av de tändare som presenteras i listan här uppe är både vindtäta och vattentäta, vilket innebär att de inte slutar fungera om de blir blöta och att du kan använda dem även i våta förhållanden.

Det sista du vill när du är i naturen är att din stormtändare ska svika dig bara för att den blev blöt i ryggsäcken under kraftigt regn, så att välja en vindtät och vattentät tändare är starkt rekommenderat.

Källor