Bästa haspelrullen 2024 – haspelrulle bäst i test!

Senast uppdaterad 5 juli 2023

Är du också på jakt efter den bästa haspelrullen? Då har du kommit rätt! Vi har satt ihop en haspelrulle bäst i test lista för att underlätta valet för dig. Vi vet hur svårt det kan vara att välja rulle, framför allt när du är nybörjare.

Bästa haspelrullen 2024

1. Daiwa Ballistic LT

2. Abu Garcia Elite Max haspelrulle

3. Maxximus Piscatux haspelrulle

Daiwa Ballistic LT
Abu Garcia Elite Max haspelrulle
Maxximus Piscatux haspelrulle

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Daiwa Ballistic LT – bäst i test!

Daiwa Ballistic LT
Daiwa Ballistic LT

Den här haspelrullen från Daiwa är vår klara favorit, och därför är den också utsedd till haspelrulle bäst i test. Ballistic LT:n representerar verkligen toppen av vad en haspelrulle kan bli.

LT i produktnamnet står för “light and tough” – vilket efter en del testande, vi håller med om. Om du testat tidigare LT rullar är den här något lättare och mindre. Linmängden, hjulet och bromskraften är dock fortfarande densamma eller till och med bättre.

Vi tyckte om Daiwa Ballistic LT riktigt mycket. Den var både smidig och pålitlig. För dig som fiskar lite mer seriöst är den definitivt värt priset enligt oss!

Abu Garcia Elite Max

Abu Garcia Elite Max haspelrulle
Abu Garcia Elite Max haspelrulle

Den här haspelrullen från Abu Garcia är den senaste modellen i Max-familjen. En japansk tillverkare som ännu en gång tillverkat en riktigt bra haspelrulle.

Med sin kolfiberkonstruktion blev den både lätt och rejäl nog. Dessutom har de en egen teknik som förhindrar trassel när du kastar. Fiskebromsen fungerade också riktigt bra och tröttade ut fiskarna man drog upp.

Den här japanska haspelrullen är helt enkelt den vi tyckte bäst om i medel-prisklassen.

Maxximus Piscatux

Maxximus Piscatux haspelrulle
Maxximus Piscatux haspelrulle

Den här Maxximus Piscatux rullen är riktigt snygg, men också funktionell. Piscatux är tillverkad för stora fiskar och är en av de största storleksklasserna. Just denna modell finns i antingen 4000 eller 6000.

I vår mening är 4000 perfekt för gäddfiske, och 6000 för riktigt stora baddare!

I testerna fungerade haspelrullen riktigt bra med sin balanserade rotor. Dessutom har den en anti-twist-linförare som också fungerade precis som den skulle.

Absolut en rekommenderad rulle från oss på ut i natur, den vinner testet i den billiga prisklassen!

Shimano Baitrunner ST FB

Shimano Baitrunner ST FB
Shimano Baitrunner ST FB

Den rulle vi valt att ta med i haspelrulle testet efter själva topplistan är denna modell från Shimano. Det är för att den mer passar mete, alltså ingen vanlig haspelrulle.

För dig som gillar agnfiske är detta en riktigt grym modell, men den fungerar till mete av större fiskar också. Detta är alltså inte en rulle som rekommenderas för annat än mete.

Överlag en bra rulle för dig som gillar att meta, dessutom till mycket överkomligt pris.

Shimano-Stradic-FL-4000

Haspelrulle Shimano-Stradic-FL-4000
Haspelrulle Shimano-Stradic-FL-4000

STRADIC är en välkänd och pålitlig spinnrulle som används globalt av hundratusentals sportfiskare.

Den nya STRADIC FL-modellen behåller samma styrka och pålitlighet och erbjuder spännande funktioner som rotationsjämnhet, hållbarhet och bra kastprestanda.

Den är idealisk för olika typer av sötvattensfiske och passar även för kustfiske i saltvatten. Med olika storlekar och utväxlingsförhållanden finns det en STRADIC FL som passar varje sportfiskare.

Vikt: 260 g, Utväxling: 6.2:1, Kullager: 6+1, Bromsstyrka: 11 kg, Linkapacitet: 0.30-180/0.35-130 (mm/m), Vevsida: Höger/vänster.

Abu-Garcia-Revo-2-IKE-30

Haspelrullen Abu-Garcia-Revo-2-IKE-30
Haspelrullen Abu-Garcia-Revo-2-IKE-30

Abu Garcia Revo IKE är en imponerande haspelrulle som utvecklats tillsammans med proffsfiskaren Mike “IKE” Iaconelli.

Den kombinerar attityd och högpresterande funktioner för att ge sportfiskare en proffsig upplevelse.

Rullen har ett lätt C6-kolfiberstativ, Rocket Line Management™-system för smidiga kast, och finns i storlek 20 och 30 med utväxlingen 6,2:1.

Shimano-Sienna-FG-2500

Haspelrullen Shimano-Sienna-FG-2500
Haspelrullen Shimano-Sienna-FG-2500

Uppgradera ditt sportfiske med Shimano Sienna FG! Denna klassiska prisvärda instegsmodell har fått en modern design.

Med funktioner som Varispeed linuppläggning, S-system, diecasted spole, och Micro Click Multi Disk frambroms får du mycket rulle för pengarna.

Den XT-7 grafitkroppen ger stabilitet och max bromskapacitet på 2 kg.

Vanliga frågor

När man ska välja en haspelrulle är det viktigt att valet verkligen blir den bästa haspelrullen. Annars kanske du måste spendera en tusenlapp om några månader igen. Läs igenom vår haspelrulle bäst i test lista här ovanför så guidar vi dig till de bästa haspelrullarna.

Hur valde vi modeller till vårt haspelrulle test?

Haspelrulle test

Mina val här baserades på min mångåriga erfarenhet av fiske i hela Sverige samt flera år av att reparera rullar. Jag växte upp och fiskade mest abborre i Norrland, till stor del från bryggor, och nu fiskar jag nästan uteslutande bara gös i södra Sverige.

Även om det finns många bra haspelrullar där ute, har vi fokuserat våra val på de vanligaste märkena i Sverige som sportfiskare hittar på nätet och i de mer populära fiskebutikerna. Vilken som helst av dessa rullar kommer att få fisk, men nybörjare bör börja enkelt med ett av våra budgetval. Om du har fiskat ett tag och vet vilken typ av fisk och teknik du föredrar kan du välja en rulle som är mer specialbyggd.

Testet i sig började med att vi såg efter vad marknaden hade att erbjuda. Därefter valdes några modeller ut i varje prisklass.

Dessa modeller lästes det på om genom både produktbeskrivningar och kundrecensioner. Utifrån den informationen vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner.

För att avsluta haspelrulle testet valde vi att komprimera de i en bäst-i-test-lista.

Hur hittar man den bästa haspelrullen?

Bästa haspelrullen

Det finns en lång lista med mekaniska specifikationer hos varje modell. De är enkla att förstå när man väl vet vad dem betyder. Vissa specifikationer är viktigare än andra, åtminstone enligt oss. Listan börjar med de mest viktiga och slutar med de minst viktiga.

 • Dragsystem – Dragsystemets kvalitet är en av de viktigaste egenskaperna hos en haspelrulle, särskilt i de stora storlekarna. Du vill att bromsen ska koppla in sig smidigt när du sätter kroken i en fisk. Ett trögt dragsystem kan leda till att din lina plötsligt bryts av när fisken börjar rycka.

  De flesta rullar har ett främre dragsystemt, medan andra har ett bakre dragsystem. I båda fallen styr du spänningen på spolen genom att vrida på rattarna. Kvaliteten på detta dragsystemet motsvarar vanligtvis rullens pris. När det gäller dragsystemet får du nästan alltid vad du betalar för.
 • Spolstorlek/Linakapacitet – De flesta modeller finns i två till fyra olika storlekar. Den totala linkapaciteten ökar när du går upp i spolstorlek. Tillverkarna anger vanligtvis linspolkapaciteten för både monofilament- och flätlina. Många gånger får du också en extra spole med rullen.
 • Rammaterial/totalvikt – De flesta haspelramar är tillverkade av plast, aluminium eller kolfiber. Plast och aluminium är de vanligaste materialen, men inte alltid de bästa. Kolfiber är bäst, men hittas oftast bara på rullar i högre prisklasser på grund av deras låga vikt och utmärkta styvhet.

  Om du är en “rulle-entusiast” rekommenderar vi att du först letar efter rullar med aluminium- eller kolfiberramar. De är prisvärda, mer tåliga och lätta. En plastrulle kommer helt enkelt inte att ge dig tillräckligt lång livslängd.
 • Linjeåtervinningshastighet – Det här talet är helt enkelt den mängd lina, i tum, som rullen får in på spolen med en hel vridning av veven. Spinnrullar kan vanligtvis veva in några fler tum lina per varv än till exempel baitcastingrullar av samma storlek.
 • Kullager – Det är lagren som gör att handtaget och spolen rör sig smidigt tillsammans. Antalet kullager är dock inte det som gör en bra modell till den bästa haspelrullen. En bra rulle behöver bara 4 eller 5 lager, allt mer är bara en extra kostnad.

  Du behöver kullager på handtagets axel och huvudväxeln. Sedan ett annat för anti-reversen och ett för linan. Rullar med 8, 9, 10 eller fler kullager ersätter bussningarna inuti rullen med lager. Det mesta av detta är onödigt, så lägg inte så mycket tanke på antalet kullager i en rulle.
 • Anti-Reverse – Den här funktionen förhindrar att rullens handtag oavsiktligt rullas upp. När en rulle har anti-reversing styrs den vanligen av en liten svart spak eller omkopplare på rullens bakre del. De flesta sötvattenrullar har anti-reverse och de flesta stänger aldrig av den.

Många av dessa kriterier känner du säkert igen från när du valt haspelspö.

Kan man kasta med en haspelrulle?

Om du vill kasta med din haspelrulle lyfter du bara upp bygeln för att frigöra linan. Då tillåts linan att åka av spolen. Kom dock ihåg bygeln måste fällas ner innan du börjar veva in.

Hur mycket lina ska man ha på haspelrullen?

Vi rekommenderar att du lämnar ungefär 1-2mm upp till kanten på spolen när du lägger på linan. Har du flätlina så innebär detta minst 100 meter.

Avslutande ord

En dyrare eller bättre rulle kan inte hjälpa dig få mer fisk, men genom att välja rätt rulle kan du definitivt få ett övertag. En av de viktigaste sakerna att tänka på är den miljö du planerar att fiska i. Är du ute efter att fiska mycket i sjöar, i havet eller lite av båda? Oavsett vad det är finns det en rulle i vår lista som är utformad för just dina ändamål. Vi hoppas att den här artikeln hjälpt dig i ditt sökande efter den perfekta rullen.

Källor