Haspelspö bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 8 juli 2023

Är du också ute efter haspelspö bäst i test? Ja då har du hamnat helt rätt! I denna artikel listar vi nämligen de bästa haspelspön marknaden har att erbjuda! Haspelspön är fiskespön som är avsedda att användas tillsammans med en haspelrulle med rullfästet på undersidan.

Ett haspelspö kan användas till flera olika typer av fiske och är ett av det vanligaste spö-typen bland fiskespön på sportfiskemarknaden! Det finns många olika typer av fiskespön. Allt från spinnspö och havsfiskespö till jerkbaitspö och vertikalspö. För dig som är nybörjare så är haspelspö ett bra ställe att starta på! I denna artikel kan du läsa tre recensioner på tre olika haspelspön och dessutom få svar på vanliga frågor som kan uppstå under ditt sökande!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Haspelspö bäst i test

1. Daiwa haspelspö

2. "Ultra Light Game"

3. Okuma Altera

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Daiwa haspelspö – testvinnare!

Haspelspot Daiwa Prorex XR haspelspoe
Haspelspot Daiwa Prorex XR haspelspoe

Prorex XR Signature från Daiwa är en mångsidig serie spön som hanterar olika tekniker och betestyper.

Med HVF Nanoplus-teknologi är dessa klingor extremt lätta och starka, vilket ger en behaglig fiskeupplevelse under långa fiskepass. X45-konstruktionen ger snabb återhämtning och längre kast med precision.

V-Joint ger optimal aktion, medan FUJI Alconite K-Guides och Daiwa AIRSENSOR-rullfästet kompletterar spöt.

 • Aktion: Fast
 • Power: Light
 • HVF Nanoplus carbon
 • X45 construction
 • V-Joint
 • FUJI Alconite K-Guides
 • Daiwa AIRSENSOR reel seat

Bäst lättviktiga: “Ultra Light Game”

Savage Gear ultra light game

Savage Gear’s “Ultra light game” är en annan självklar deltagare på denna lista! Detta är såklart den grymma kvalitén som detta haspelspö levererar.

Detta spö kombinerar egenskaper från traditionella jiggspön och mormyskespön på ett sätt som verkligen gläder varje ultralight-fiskare! Med en betesrekommendation på 2 till 10 gram så är detta definitivt ett ultralight-spö!

Haspelspöet från Lucky John har en otroligt känslig och lätt topp, men ändå en väldigt kraftig klinga. Detta är ett redskap med hög precision vilket funkar bra i till exempel älvar där bara de lättaste leecharna eller wobblerna funkar, de som är svåra att kasta med traditionella haspelspön!

Detta haspelspö är utmärkt för ultralight-fiskare. Sätt en riktigt lätt UL-rulle på detta haspelspö så kan det roliga börja!

 • 30T-kolfiberklingor
 • EVA-handtag
 • Betesvikt rekommendation: 2-10g
 • Längd: 198 cm
 • Perfekt för light-fiskare!

Bäst tungvikt: Okuma Altera

Okuma Altera
Okuma haspelspö

Till dig som letar efter ett bra haspelspö till ett vettigt pris så kan vi rekommendera detta haspelspö från Okuma! Okumas haspelspö tar hem en självklar plats på denna lista tack vare den grymma kvalitén och schyssta priset på detta spö!

Detta haspelspö kommer med en känslig topp och är lätt att kasta med. Detta är tack vare UFR-teknologin som möjliggör en känslig topp som visar nappen, men som ändå har tillräcklig kraft för kasten!

Spöet passar särskilt bra för sikmete! Men den passar även bra för annat bottenmete, feeder, glidsänke, m.m. Detta är helt enkelt ett riktigt bra haspelspö till ett riktigt bra pris!

 • Kolfiberklinga med UFR-förstärkt topp i kolfiber/glasfiber
 • Titaniumoxid-spöringar
 • EVA-handtag
 • Längd: 213 cm
 • Betesvikt rekommendation: 10-40g

Vanliga frågor och svar om haspelspö

Det kan vara knepigt när man letar efter det rätta haspelspöet. Särkilt om man är nybörjare! Det finns så många olika varianter och mycket termologi och uttryck som kan gå över en nybörjares huvud. Men oavsett om du är nybörjare eller inte så kan det fortfarande uppstå lite frågor under ditt sökande.

Det kan vara allt från specifika frågor som till exempel hur långt haspelspö man ska ha till lite bredare frågor som vad ett haspelspö är och vad det används till. Men oroa dig inte! Vi finns här för att hjälpa dig! Här nedanför kan du läsa våra svar på några vanliga frågor som kan uppstå under ditt sökande.

Vad är ett haspelspö och vad används det till?

Haspelspön är fiskespön avsett att användas tillsammans med en haspelrulle med rullfästet på undersidan. Ett haspelspö kan användas till flera olika typer av fiske! Haspelspön används oftast som kastspön, det vill säga till fiske där kastlängden är en betydande faktor. Men det innebär inte att alla haspelspön måste vara kastkanoner, haspelspön används även till fiske där kastlängden inte är lika betydande.

Ett vanligt användningsområde för ett haspelspö är till exempel Kustfiske efter havsöring där kastlängd är av stor vikt. Tyngre gäddfiske med haspelspön har dessutom blivit mycket populärt på senare tid. Haspelspön används även flitigt till lättare fiske så som abborrfiske. Om du helt enkelt är ute efter ett allsidigt fiskespö som kan användas till flera olika fiskearter är ett haspelspö ett säkert kort. Exempelvis så har oftast traditionellt sommarfiske från båt varit ett av haspelspöts dominerande användningsområden.

Hur långt haspelspö ska man ha?

Det kan vara svårt att veta exakt vilken längd på haspelspö som man bör ha. Men det är helt enkelt upp till dig och vad som passar dina behov, vad du ska fiska efter osv. Ett haspelspö brukar ses som ett allround spö för fiske i sjöar och åar. Detta är helt enkelt eftersom haspelspön trasslar mindre och är enklare att hantera än vad till exempel ett spinnspö är. Längden på spöet är i mångt och mycket en smaksak. Ett spö med en längd kring 8 fot är en bra längd på ett spö som ska användas både när du fiskar från båt som när du fiskar från land.

Vad ska man ha för kastvikt?

Kastvikten på spöet anpassas efter draget du ska fiska med vilket brukar gå hand i hand med vilken fiskart du fiskar efter. Om du vet att du ska fiska mycket abborre och regnbåge brukar en kastvikt upp till ca 20 g vara lagom. Vanligtvis brukar längden vara mellan 7 och 8 fot på dessa abborrspön och regnbågsspön.

Om du ska fiska efter gädda eller gös med drag riktade efter detta, till exempel lite större wobblers eller tyngre jiggar, brukar en kastvikt på ca 40 g räcka långt. Dessa spön brukar vanligtvis bli lite längre, mellan 8 och 9 fot är en vanlig längd här.

Vad är det för skillnad på haspel- och spinnspö?

Ett spinnspö har till skillnad från ett haspelspö en trigger på undersidan och ett rullfäste på ovansidan av spöt för användning med en multirulle. Spinnspön är det mest populära fiskespöt till gäddfisket och det som används av de flesta för att fiska med gummibeten, spinnerbaits och tail-beten. Spinnspönär gjorda för att fungera med en multirulle medans till ett haspelspö så behövs en haspelrulle.

Vad ska man ha för rulle till haspelspö?

Som vi tidigare har varit inne på så används en haspelrulle för haspelspön. Det finns rullar i olika storlekar så du måste vara uppmärksam på vad för rulle som du är ute efter. Olika rullmärkena har olika “språk” för att ange rullens storlek. ABU anger till exempel sina storlekar enligt: 10, 20, 30, 40, 50 medans Shimano och Daiwa anger storlekarna enligt: 1000, 2000, 2500, 3000 osv. En haspelrulle i storlek 10 (eller 1000) är mindre och lättare än en rulle i storlek 40/4000.

För att göra det enkelt för dig så har vi här nedanför inkluderat en liten guide till de olika storlekarna så att du enklare kan hitta den haspelrulle du behöver!

 • 10/1000 passar till spön runt 6-7ft och tunna linor tex flätlinor runt 0,10 – 0,15mm
 • 20/2500 passar fint till spön mellan 6-8ft och linor på 0,12 – 0,20mm
 • 30/3000 som får anses som en fin allroundstorlek passar bra till spön runt 7-9ft och linor upp till ca 0,25mm
 • 40/4000 passar till det lite tyngre fisket där du vill få plats med mycket eller tjock lina, upp till runt 0,30mm. Spön till en rulle i den storlek kan vara 8-11ft.
Bästa haspelspöt

Hur hittar man det bästa haspelspöt?

Det kan vara knepigt att veta exakt vad man ska titta efter när man väljer ett haspelspö. Det kan vara extra svårt om man är nybörjare. Det finns så många olika haspelspön med många olika kvalitéer och priser. Men du behöver inte oroa dig. Här nedanför kan du läsa några tips på saker att tänka på när du ska välja ett haspelspö!

Längd

Den första och en av det viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja ett haspelspö är längden. Längden på ett spö mäts från toppen på spöt till slutet av handtaget. Längden är helt enkelt det som gör störst skillnad på kastet med spöet. Om du använder ett kortare spön så kastar den en kort distans, medans ett längre spö kastar betydligt längre. Så simpelt är det!

De olika längderna har sina för och nackdelar. Ett kortare haspelspö har mindre flex lämpar sig därför inte för fiske av större fiskarter. Ett längre haspelspö erbjuder helt enkelt ett längre kast och lämpar sig perfekt dör djupvattenfiske.

Längden på spön varierar. De är vanligtvis från 6 till 12 fot. De olika längderna anpassar sig som sagt bra till olika sorters fiske. Så du måste ha bestämt dig vad du ska fiska, om du ska fiska ute på båt eller från land. Om du står på land och fiskar så skulle en lite längre variant vara att föredra. Till en nybörjare så skulle ett spö på 7-8 vara att rekommendera då de är mest balanserade.

Material

Material är en viktig sak att tänka på när du ska välja ett haspelspö, eller det är iallafall viktigt att veta vad fiskespön är gjorda av för material och vad det bidrar!

Konstruktionen och funktionen hos fiskespön är idag mycket mer avancerad. Fiskespön är idag oftast byggda av så kallat komposit. Komposit är en blandning av grafit och glasfiber, vilket idag är det vanligaste. Ett spös konstruktion består dock inte bara av kolfiber/grafit utan även av något sorts bindemedel, oftast lim eller något liknande.

Vanligtvis består ett högkvalitativ fiskespö idag av upp mot 70% grafit. Fiskespön åt det billigare hållet består ibland av så lite som 40% grafit och resten av ett billigare bindemedel. Så det gäller att du är uppmärksam på vad fiskespöet du vill köpa består av för material och av hur mycket den består av. Det brukar ofta avgöra kvalitén.

Pris

En annan viktig sak att tänka på när det kommer till alla olika sorters fiskespön och andra produkter är priset! Det finns många olika varianter av fiskespön till många olika priser. Det gäller att du balanserar de olika kvalitéerna som du söker hos ett haspelspö med priset.

Vi alla har olika förutsättningar. Vissa har råd att lägga en stor mängd pengar på ett fiskespö, medans andra inte har samma möjlighet. Det är viktigt att du hittar ett haspelspö som har de kvalitéer du letar efter men också faller inom din prisklass!

Haspelspö test

Hur gjorde vi vårt haspelspö test?

Inledningsvis så var det första vi gjorde när vi skulle påbörja vårt haspelspö test att hitta några olika varianter online som presterat bra enligt tidigare kunder. Sedan så läste vi mer ingående om de populäraste varianterna vi hittade.

Vi samlade främst information från olika kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med den informationen vi samlade kunde vi sedan skriva våra egna recensioner.

Efter det så var det slutligen dags att sätta ihop och rangordna själva bäst i test listan. Detta gjorde vi genom att jämföra de olika haspelspönas kvalitéer mot varandra. I jämförelsen ingick design, material, funktionalitet och pris.

Källor