Vad är en stormtändare och hur fungerar de?

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Så vad är en stormtändare egentligen? Hur fungerar stormtändare? Det är de frågorna vi ska besvara för er idag.

En stormtändare är grundläggande utrustning för dem som gillar att vara utomhus. Dessa tändare finns i flera olika modeller. Det har också olika egenskaper som gör dem vind- och vattentäta. En del av dem görs vindtäta genom den låga de genererar och en del genom det bränsle de använder.

Det finns också modeller som bara är vanliga tändare med skydd på sidorna, men dessa modeller avråder vi från. Läs vår artikel om den bästa stormtändaren för att få veta vilka modeller som presterar bäst.

Vad är en stormtändare?

En stormtändare är en tändare som är byggd för att hålla i hårda väderklimat, såsom starka vindar och regn.

Stormtändare uppnår i allmänhet sin marknadsförda förmåga att tända i mycket blåsiga förhållanden på ett av de följande sätten:

Stormtändare med butangas

Stormtändare med butangas

Stormtändare som använder gas skapas ett tryck inuti tändaren som slås samman med gasen och kan då stå emot vind. Detta garanterar också att veken förblir genomdränkt i bränsle och kan tändas även när det är blött eller mycket blåsigt. Det dåliga med dessa typer av stormtändare är att vinden kan blåsa lågan över sidan av tändaren, vilket kan bränna fingrarna.

Butangaständare har också den fördelen att de använder ett mycket renare bränsle än traditionella tändare. Cigarr- och piprökare föredrar i allmänhet dessa modeller eftersom vätska tenderar att förstöra tobakssmaken (ofta i form av en snygg Zippo). I de fall tändaren bara används för utomhusändamål, t.ex. för att tända lägereldar, har butangaständare ytterligare en fördel. Lågan kan riktas i vilken vinkel som helst, vilket innebär att du inte behöver göra konstiga rörelser för att få en låga under tändstiftet eller grillen.

När det gäller stormtändare med butangas finns det en nackdel. Dessa tändare kan dock skapa en mycket stor flamma när det blåser mycket. Lågan kan också flyga åt sidan av tändaren, vilket kan brännas.

Plasmatändare

Stormtändare med el (eller plasmatändare)

Dessa stormtändare är mest populära bland rökare. Speciellt sådana som röker cigarr eller cigariller för att det inte ger någon smak på tobaken.

Dock används plasmatändare också av oss outdoor-människor! Det är en bra stormtändare men har såklart sina nackdelar.

Den fungerar genom elektricitet och behöver därför laddas allt eftersom du använder den. Den skapar “lågan” med hjälp av elektricitet som går mellan två punkter. Då uppstår en båge som blir extremt varm, och när något vidrör den bågen så antänder det.

Den är inte egentligen den optimala tändaren för dig som vill tända en brasa eller lägereld på grund av den korta räckvidden. Man måste nästan alltid ta en liten barkbit och tända på den, eller en liten bit papper och kasta in i brasan.