Jaktkepsar bäst i test – Så väljer du den bästa jaktkepsen

Senast uppdaterad 19 augusti 2023

När du är ute och jagar spelar inte bara dina färdigheter och utrustning roll – din huvudbonad spelar också en avgörande roll. Och innan jaktmössan behövs är därför jaktkepsen viktig att ha i garderoben för alla seriösa jägare.

Den skyddar mot väderförhållanden samtidigt som den säkerställer synlighet och säkerhet. Men med otaliga alternativ tillgängliga, hur väljer du den bästa? I den här guiden kommer vi att guida dig genom allt du behöver veta om att hitta den perfekta jaktkepsen för dig.

Vi kommer att gå igenom olika typer av kepsar, undersöka använda material, överväga designfaktorer och diskutera passform och komfort. Dessutom kommer vi att ge tips om skötsel och underhåll innan vi avslutar med våra bästa rekommendationer.

Oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare – kommer denna guide att hjälpa dig att hitta din bästa följeslagare i vildmarken: en pålitlig jaktkeps!

Nyckelinsikter

 • Vikten av en bra jaktkeps för komfort och säkerhet i naturen
 • Olika typer av jaktkepsar som finns på marknaden: kepsar i traditionell stil, mössor, balaclavas med mera
 • Materialhänsyn: vattentäta egenskaper, svettavstötande
 • Designfaktorer: färg för synlighet eller kamouflage, lämplighet för olika årstider

Topprekommenderade jaktkepsar – bläddra bland de 11 bästa

Du är förmodligen ivrig att ta reda på vilka jaktkepsar som rekommenderas, särskilt de som kan klara av alla typer av väderförhållanden. Låt oss gå rakt på sak och presentera några förstklassiga val.

Härkila Wildboar Pro Light Cap – klassisk orange jaktkeps

Jaktkeps Haerkila-Wildboar-Pro-Light-Cap
Jaktkeps Haerkila-Wildboar-Pro-Light-Cap

🔦 Inbyggd LED-lampa: Den främsta egenskapen hos Härkila Wildboar Pro kepsen är den integrerade LED-lampan i skärmen. Denna funktion gör det möjligt för jägaren att ha tillgång till extra ljus vid behov, vilket kan vara särskilt användbart under tidiga morgnar eller sena kvällar.

🔳 AXIS MSP® Blaze-kamouflage: Kepsens AXIS MSP® Blaze-kamouflage är en betydande egenskap som ökar synligheten bland andra jägare. Denna kamouflage är speciellt utformad för att bryta upp konturer och smälta in i omgivningen, vilket hjälper användaren att smyga sig närmare bytet utan att upptäckas.

⚙️ Justerrem och fäste för kvist: Kepsen är utrustad med en justerbar rem som gör det möjligt att anpassa passformen efter användarens huvudstorlek. Dessutom har den även ett praktiskt fäste för en kvist på höger sida, vilket kan vara användbart för att taktiskt placera extra kamouflage eller dekoration på kepsen.

👕 Material av hög kvalitet: Tillverkad av 100 % polyester i både microsatin och twill, Härkila Wildboar Pro kepsen erbjuder en balans mellan komfort och hållbarhet. Detta säkerställer att kepsen är redo att stå emot olika väderförhållanden och krävande utomhusaktiviteter.

Härkila Moose Hunter 2.0 GTX Cap – snygg och praktisk kamoflage

Jaktkepsen Haerkila-Moose-Hunter-2.0-GTX-Cap
Jaktkepsen Haerkila-Moose-Hunter-2.0-GTX-Cap

🌬️ Gore-Tex membran för vind- och vattentäthet: Härkila Moose Hunter 2.0 GTX Keps är utrustad med ett pålitligt Gore-Tex membran som ger enastående vind- och vattentäthet. Denna egenskap gör kepsen idealisk för krävande väderförhållanden och intensiv utomhusaktivitet. Oavsett om det är regn eller vind, kan jägaren lita på att hålla sig skyddad och torr.

🍃 Stilfullt kamouflagemönster med röda inslag: Kepsens kamouflagemönster i MossyOak Break-Up Country/MossyOak Red kombinerar både stil och funktionalitet. Den subtila användningen av röda inslag ger en visuell accent till det naturliga mönstret och kan hjälpa jägaren att smälta in i olika skogs- och naturmiljöer.

🔄 Optimal luftcirkulation med meshfoder: Den inre konstruktionen av kepsen är lika viktig som dess yttre egenskaper. Fodrad med finmaskigt meshmaterial, främjar Härkila Moose Hunter 2.0 GTX Keps en effektiv luftcirkulation. Detta håller huvudet svalt och bekvämt även under längre jaktpass och intensiv rörelse.

🦌 Specialdesignad för nordisk älgjakt: Kepsen är en del av Moose Hunter 2.0-serien och har skapats med särskild inriktning på nordisk älgjakt. Härkila har tagit hänsyn till de specifika utmaningarna och kraven som denna typ av jakt innebär och skapat en keps som är anpassad för att möta dessa behov. Med fokus på funktionalitet och prestanda är detta ett utmärkt val för jägare som letar efter en pålitlig partner under älgjakten.

Härkila Lynx HWS Cap

Jaktkeps Haerkila-Lynx-HWS-Cap
Jaktkeps Haerkila-Lynx-HWS-Cap

🌿 Snabbtorkande andningsbart material: Härkila Lynx Keps är konstruerad av ett snabbtorkande material med andningsförmåga, vilket gör den idealisk för pürschjakt och andra aktiva jaktaktiviteter. Detta material tillåter jägaren att hålla sig bekväm under olika väderförhållanden och intensiva rörelser.

🍃 AXIS MSP®-kamouflage: En framträdande egenskap hos Lynx-kepsen är AXIS MSP®-kamouflaget. Detta kamouflage möjliggör för jägaren att bryta sin kontur och smälta in i omgivningen på ett effektivt sätt. Med Multi Season Pattern (MSP) utformats detta kamouflage för att fungera lika bra under olika årstider och i olika terränger.

🔼 Stilren design med komfort i åtanke: Kepsens design är inte bara funktionell utan också stilren. Det snabbtorkande och mjuka materialet gör inte bara att du kan hålla dig torr, utan ger också en bekväm passform. Den är utformad med tanke på både prestanda och utseende, vilket gör den till en mångsidig kompanjon under jakten.

🍂 Anpassbar och praktisk: Lynx-kepsen levereras i en storlek, men den är utrustad med en justerbar rem som gör det möjligt för användaren att anpassa passformen efter eget behov. Denna anpassningsmöjlighet säkerställer en bekväm och säker passform. Dessutom ger den praktiska AXIS MSP®-kamouflagen en extra fördel när du närmar dig ditt byte.

Chevalier Foxhill Cap L/XL MossGreen – jaktens finaste märke

jaktkeps Chevalier-Foxhill-Cap-L-XL-MossGreen
jaktkeps Chevalier-Foxhill-Cap-L-XL-MossGreen

🎩 Stretchig jaktkeps med stil: Chevalier Foxhill Cap Black är en perfekt kombination av komfort och stil. Tillverkad av stretchigt material, passar denna jaktkeps smidigt och bekvämt på huvudet. Oavsett om det är en lång dag på passet eller en aktiv jakt, kan du lita på att denna keps håller dig bekväm.

⛺️ Förböjd skärm för skydd: Den förböjda skärmen ger extra skydd mot solens strålar och väderförhållanden. Oavsett om det är starkt solsken eller lätt regn, kan du räkna med att Foxhill Cap ger en bra sikt samtidigt som den skyddar dina ögon och ansikte.

🪶 Elegant 3D broderad logga: Kepsens framsida pryds av en kraftfull och elegant 3D broderad logga. Detta ger inte bara kepsen en sofistikerad touch, utan visar också din förkärlek för jakt och premiumkvalitet. Den subtila detaljen lägger till en extra dimension till din outfit.

📏 Anpassningsbar storlek: Foxhill Cap finns tillgänglig i olika storlekar – L/XL och S/M – för att säkerställa en perfekt passform för alla. Det flexibla resårbandet ger dig möjlighet att justera passformen så att kepsen sitter precis som du vill.

🛍️ Mångsidig och pålitlig: Oavsett om du ska på jakt, vandring eller bara njuta av utomhusaktiviteter, är Chevalier Foxhill Cap Black en pålitlig följeslagare. Dess funktionalitet och eleganta design gör den till en mångsidig accessoar som kan användas i olika situationer.

Härkila Driven Hunt HSP – Jaktkepsen med öronskydd

Jaktkepsen Haerkila-Driven-Hunt-HSP-Insulated-Cap-Willow-Green
Jaktkepsen Haerkila-Driven-Hunt-HSP-Insulated-Cap-Willow-Green

🌧️ Vattenavvisande skydd: Den vattentäta yttermaterialen gör denna keps mycket vattenavvisande, vilket gör den till ett pålitligt val även under fuktiga förhållanden. Oavsett om det är regn eller fuktig terräng, kan du lita på att din huvudbonad kommer att hålla dig torr och bekväm.

🔊 Temperaturreglerande komfort: Kepsen har inte bara isolerande egenskaper utan har också temperaturreglerande komfortfoder som leder bort fukt. Detta ser till att du håller dig varm utan att bli för fuktig, vilket är avgörande för att undvika kylan och samtidigt behålla komforten.

🎚️ Anpassningsbar passform: Justerbarheten är en viktig del av denna keps. Med dragskon på baksidan kan du anpassa passformen efter ditt huvud, vilket ger en säker och skräddarsydd känsla. Oavsett om du väljer storlek M eller XXL, kan du förvänta dig en perfekt passform.

🌿 Material och teknik: Tillverkad med omsorg och expertis har Härkila Driven Hunt HSP Insulated keps en konstruktion som kombinerar material som mjuk twill, Quickdry Techwool, samt 2-lagers HSP och Thermo Poly Shield™-foder. Den kommer i en djärv Willow green-nyans som smälter in i naturen medan den erbjuder en utmärkt prestanda under jaktäventyr.

Härkila Pro Hunter GTX – Två färger inbyggt

Jaktkepsen Haerkila-Pro-Hunter-GTX-Reversible-Cap
Jaktkepsen Haerkila-Pro-Hunter-GTX-Reversible-Cap

🧢 Mångsidig vändbarhet med premium skydd: Härkila Pro Hunter GTX Reversible keps Willow green/Shadow brown är inte bara en keps – den är en smart investering i både stil och skydd. Denna vändbara jaktkeps har Gore-Tex membran som ger en oslagbar barriär mot regn och vind. Oavsett om du bär den med Willow green eller Shadow brown på utsidan, kan du lita på att denna keps kommer att hålla dig torr och bekväm.

🌧️ GORE-TEX® för överlägset skydd: Den vattentäta och vindtäta förmågan hos GORE-TEX®-membranet är en avgörande egenskap hos denna keps. Den håller regn och vind på avstånd och låter dig njuta av dina jaktpass utan att oroas över väderförhållandena. Du kan vara säker på att hålla dig torr och skyddad.

🔴 Säker synlighet på gemenskapsjakter: Kepsen har en smart vändbar kulle med en tydlig röd färg på ena sidan, vilket ökar din synlighet under gemenskapsjakter. Detta är en säkerhetsfunktion som är speciellt användbar när du rör dig bland andra jägare. Med denna detalj kan du delta i jaktaktiviteter med förtroende.

🛡️ Hållbarhet och garanti: Pro Hunter GTX Reversible keps är mer än bara en modeaccessoar. Dess slitstarka konstruktion gör den redo för utmanande terräng och aktiviteter. För att styrka kvaliteten, erbjuds en 5-års garanti som täcker material- och produktionsfel. Detta är en keps som kommer att vara din följeslagare under lång tid framöver.

📏 Storlek och tillgänglighet: Oavsett om du väljer storlek L, M, XL eller XXL, kan du förvänta dig en passande och bekväm passform. Dessutom är den tillgänglig både på nätet och i butik, vilket ger dig möjlighet att välja det som passar dig bäst.

Härkila Moose Hunter 2.0 – röd jaktkeps

Jaktkeps Haerkila-Moose-Hunter-2.0-Safety-Cap
Jaktkeps Haerkila-Moose-Hunter-2.0-Safety-Cap

🌲 Säkerhet i fokus med Mossy Oak Red Blaze: Härkila Moose Hunter 2.0 Safety Keps MossyOak RedBlaze är en säkerhetskeps som inte kompromissar med synlighet. Det distinkta Mossy Oak® Red Blaze-kamouflagemönstret ger extra säkerhet och synlighet under jakt. Med denna keps kan du röra dig säkert i terrängen och bland andra jägare.

🔴 Tydlig röd färg för ökad synbarhet: Kepsens tydliga röda färg är inte bara snygg utan också utformad för att öka din synbarhet. Denna designfunktion gör att du sticker ut i naturen och gör det enklare för andra jägare att identifiera din position. Ökad synbarhet är nyckeln till säker jakt.

🌦️ Vattenavvisande för extra komfort: Utöver sitt säkerhetsfokus är denna keps även vattenavvisande. Oavsett om det är en regnig dag eller fuktiga förhållanden, kan du lita på att hålla huvudet torrt och bekvämt. Denna funktion är avgörande för att upprätthålla komforten under långa jaktpass.

📏 One size passar alla: Med en “one size” passform är denna keps utformad för att passa de flesta huvudstorlekar. Du behöver inte oroa dig för att hitta rätt storlek, eftersom kepsen är flexibel och anpassningsbar. Detta gör den till ett bekvämt och praktiskt val för alla jägare.

Härkila Mountain Hunter Cap – snygg och stilren

jaktkeps Haerkila-Mountain-Hunter-Cap
jaktkeps Haerkila-Mountain-Hunter-Cap

🌲 Allsidig och robust design: Härkila Mountain Hunter keps Hunting green/Shadow brown är en keps som kombinerar mångsidighet med hållbarhet. Oavsett om du är på jakt eller ute i naturen, kommer denna keps att vara en pålitlig partner. Dess design är utformad för att möta de krävande behoven hos jägare och outdoor-entusiaster.

🌦️ GORE-TEX®-membran för överlägset skydd: Med ett vattentätt GORE-TEX®-membran är denna keps redo för att hantera olika väderförhållanden. Det andas samtidigt som det håller regn och fukt på avstånd. Oavsett om det är en duggregn eller en riktig skur, kan du vara säker på att hålla huvudet torrt och bekvämt.

🧢 Justering för optimal passform: Kepsen är utrustad med en justerrem som gör det möjligt att anpassa passformen efter ditt huvud. Detta ger en säker och skräddarsydd känsla. Med denna funktion kan du röra dig fritt och bekvämt utan att oroa dig för att kepsen ska glida eller vara för stram.

🍃 Bekvämt foder för långvarig användning: Komforten är nyckeln till en bra keps, och Härkila Mountain Hunter keps har ett bekvämt foder som gör att du kan bära den under långa perioder. Det borstade trikåmaterialet och fina meshfodret skapar en mjuk och skön känsla mot huvudet.

🌿 Materialval och stil: Den böjda skärmen ger extra skydd mot solljus och ger samtidigt en klassisk jaktlook. Med en mix av material som borstad trikå, impregnerad polyester och 2-lagers GORE-TEX®, är denna keps inte bara funktionell utan också snyggt designad. Hunting green och Shadow brown färger kompletterar varandra och ger en harmoniskt balanserad look.

Swedteam Lynx – inbyggt myggskydd

Jaktkeps Swedteam-Lynx-Antibite-Cap-SwedteamOrange
Jaktkeps Swedteam-Lynx-Antibite-Cap-SwedteamOrange

🌿 Lätt och funktionell design: Swedteam Lynx Antibite Cap Hunting Green är en lätthanterlig och funktionell keps som är skräddarsydd för jägare. Dess lätta vikt gör den bekväm att bära under långa jaktpass, medan dess praktiska funktioner gör den till en pålitlig följeslagare.

🦟 Antibite™-behandling för skydd mot insekter: Denna keps är inte bara en vanlig huvudbonad – den är också utrustad med Antibite™-behandlingen. Denna behandling är specifikt utvecklad för att skydda mot fästingar och mygg. Dess giftfria och miljövänliga egenskaper gör den till ett säkert och effektivt sätt att förebygga insektsbett under dina jaktäventyr.

🌲 Matchande design och material: Kepsens design och material är matchat med Swedteams Lynx-plagg, vilket ger en enhetlig och professionell utseende. Den korta skärmen skyddar dina ögon från solljus och ger en klassisk jaktlook. Med en smidig enhandsjustering av storleken i nacken kan du anpassa passformen efter ditt behov.

🌍 Miljömedvetenhet och praktiskt bruk: Utöver sitt insektskydd är denna keps en praktisk accessoar för alla dina jaktbehov. Den kombinerar funktionalitet och stil med en miljömedveten inställning. Att välja en giftfri och miljövänlig insektsbehandling visar Swedteams engagemang för både jägarnas komfort och naturens välmående.

Chevalier Torre Waxed Cotton – traditionell jaktkeps med liten skärm

jaktkeps Chevalier-Torre-Waxed-Cotton-Sixpence-Cap
jaktkeps Chevalier-Torre-Waxed-Cotton-Sixpence-Cap

🧢 Stilig sixpence med vaxat bomullstyg: Chevalier Torre Waxed Cotton Sixpence Cap Leather Brown är en elegans som kombinerar tradition med stil. Kepsen är tillverkad av ett högkvalitativt vaxat bomullstyg från det välrenommerade tygföretaget British Mill. Det ger inte bara kepsen en karakteristisk look, utan också en tålig och väderbeständig yta.

🌰 Naturlig läderbrun nyans: Den läderbruna färgen ger en rustik och klassisk touch till kepsen. Det naturliga lädret kompletterar det vaxade bomullstyget och skapar en harmonisk visuell effekt. Den subtila färgen kan enkelt matchas med olika kläder och outfits.

🎩 Förbättrad passform med sixpence-stil: Torre Sixpence erbjuder en förbättrad passform som både är bekväm och stilig. Den sixpence-inspirerade designen ger en tidlös och sofistikerad look som passar perfekt både på och utanför jaktpasset. Kepsen är en kombination av funktionalitet och mode.

🔝 Tillgänglig i flera storlekar: Oavsett om du har en huvudstorlek på 55, 56, 59, 60 eller 61, finns Torre Waxed Cotton Sixpence Cap i olika storlekar för att säkerställa en perfekt passform. Denna flexibilitet garanterar en bekväm och skräddarsydd upplevelse för användaren.

🛍️ Tidlös stil för alla tillfällen: Den här sixpencen är mer än bara en keps; den är en stilikon. Oavsett om du bär den under jaktpasset, på en vandring eller vid andra tillfällen, kommer Chevalier Torre Waxed Cotton Sixpence Cap Leather Brown att ge dig en sofistikerad och tidlös stil.

Swedteam Ridge Hunting Cap Jr – keps för den yngre jägaren

Jaktkeps Swedteam-Ridge-Hunting-Cap-Jr
Jaktkeps Swedteam-Ridge-Hunting-Cap-Jr

👦🏻 Juniorstorlek med Desolve Fire-camo: Swedteams keps för juniorer med Desolve Fire erbjuder en perfekt passform för unga jägare. Med den karakteristiska Desolve Fire-camouflagen kan juniorerna enkelt smälta in i naturen och omgivningen under olika jakttillfällen. Camouflagens design är utformad för att bryta upp konturer och göra det svårare för bytet att upptäcka.

🔥 Smidig och snygg design: Denna keps kombinerar funktionalitet med stil. Den smidiga och snygga designen gör den till en perfekt accessoar för unga jägare. Oavsett om det är på passet eller under rörelse, kommer kepsen att sitta bekvämt på huvudet och ge ett stilfullt utseende.

🟠 Signalfärg för extra synlighet: För att öka säkerheten och synligheten har kepsen en signalfärg som sticker ut i naturen. Detta gör det enklare för andra jägare att se juniorerna i terrängen, vilket är särskilt viktigt när det handlar om unga jägare.

🌳 Passar vid alla jakttillfällen: Oavsett om det är tidig morgonjakt eller sen eftermiddagsjakt, passar Swedteams keps för juniorer med Desolve Fire vid alla jakttillfällen. Dess anpassningsbara design gör den bekväm att bära i olika väderförhållanden och terräng. Juniorerna kan utforska jaktvärlden med både stil och funktion med denna mångsidiga keps.

Var och en av dessa kepsar har något unikt att erbjuda, vare sig det är utmärkt hållbarhet eller förbättrade synlighetsfunktioner.

Kom dock ihåg att alla har olika behov när det gäller deras perfekta jaktkeps, så det som fungerar bäst för en person kan inte fungera lika bra för en annan. När vi fortsätter att diskutera hur du kan hitta den perfekta jaktkepsen som är skräddarsydd just för dig, tänk på dina specifika krav och hur dessa rekommendationer kan passa in med dem.

Vikten av en bra jaktkeps

Underskatta inte vikten av en bra jaktkeps; det handlar inte bara om stil, den spelar en avgörande roll för din komfort och säkerhet när du är ute i vildmarken.

En förstklassig jaktkeps erbjuder skydd mot elementen, underlättar synlighet och kan till och med hjälpa till med att upptäcka vilt. Med det sagt är kepsens hållbarhet en viktig faktor att överväga när du väljer din utrustning.

Din jaktkeps behöver kunna stå emot tuffa utomhusförhållanden – tänk på vind, regn, snö eller överdriven sol. Tyget bör vara tillräckligt robust för att motstå slitage utan att kompromissa med komforten. Letar du efter material som är vattenavvisande eller vattentäta och har god andningsförmåga för att förhindra överhettning under ansträngande aktiviteter. Kom ihåg att en hållbar hatt kommer att hålla i många säsonger.

Men låt oss inte glömma bort vädertillpassningen. Beroende på var du jagar och tiden på året du är ute är en mångsidig hatt viktig. För kallare klimat eller vinterjakter, välj kepsar med isolering eller termiska egenskaper för att hålla huvudet varmt. Å andra sidan, för varmare årstider eller regioner där solen kan vara obarmhärtig, välj hattar med breda brätten för skugga och ventilationsfunktioner för att främja luftcirkulation.

Genom att förstå dessa faktorer – hållbarhet och anpassningsförmåga – kommer du att kunna säkerställa maximal komfort under hela jakten oavsett väderförhållanden.

Innan vi går vidare till att diskutera olika typer av jaktkepsar som finns på marknaden – låt oss komma ihåg detta: att välja rätt hatt handlar inte bara om att göra en modeuttalande; det handlar om att välja praktisk utrustning som är skräddarsydd för att förbättra din totala jaktupplevelse.

Och ni som är nya till jakten rekommenderar vi alltid att spana in jägarförbundets sektion just för er som är just nya till jakt.

Förstå olika typer av jaktkepsar

När du fördjupar dig i världen av jaktutrustning kommer du stöta på olika typer av kepsar som är utformade för att möta olika behov och preferenser.

Från baseball-kepsar med skärm för solskydd, mössor som ger värme utan att kompromissa med hörseln, till balaclavas som erbjuder fullständig ansiktstäckning under extrema förhållanden – varje typ har sina unika fördelar.

Att förstå dessa skillnader kan hjälpa dig att välja rätt keps för ditt nästa jaktäventyr.

Olika typer av de bästa jaktkepsarna
Olika typer av de bästa jaktkepsarna

Traditionella kepsar

När du är på jakt kan araditionella kepsar verkligen vara till hjälp på grund av deras breda skärmar och justerbara passform, vilket gör dem till ett toppval för många friluftsentusiaster. De kombinerar kepsens hållbarhet med modetrender, vilket ger dig ett praktiskt men ändå stilfullt huvudbonadalternativ.

 • Kepsens hållbarhet:
 • Dessa kepsar är vanligtvis tillverkade av robusta material som canvas eller behandlad bomull. Dessa tyger motstår slitage och säkerställer att din keps varar under dina jaktfärder.
 • Deras stadiga skärmar erbjuder pålitligt skydd mot sol och regn samtidigt som de behåller formen över tid.
 • Modetrender:
 • Traditionella kepsar är tidlösa klassiker som aldrig går ur modet. Du kan hitta dem i olika färger, mönster och till och med kamouflageutskrifter som är idealiska för jaktmiljöer.

Framåt, låt oss fördjupa oss i en annan populär typ av jaktkeps – mössan.

Beanie mössor

Beanie mössor, ofta tillverkade av varma och bekväma material som ull eller fleece, är jägarens förstahandsval vid kalla väderförhållanden. Dessa mössor ger överlägsen värme och komfort, vilket gör dem idealiska för långa jaktturer. Hållbarheten hos en beanie är en avgörande faktor att överväga när man väljer den perfekta jaktmössan. Är det mössan du är intresserad av läs då vårt inlägg om just jaktmössor här.

Här är en tabell som jämför olika aspekter av beanie mössor:

FunktionBeskrivningViktighet
MaterialUll eller fleeceGer värme
PassformTät men bekvämFörhindrar värmeförlust
HållbarhetTål tuffa väderförhållandenSäkerställer lång livslängd
StilModemedvetna beanies kan också vara praktiskaFörbättrar utseendet
StorlekSka passa ordentligt utan att vara för tight eller löstPåverkar komfort och funktion

När vi går vidare kommer vi att fokusera på en annan typ av jakt huvudbonad – balaclavas.

Balaclavas

Du kommer att älska detta: balaclavas, en heltäckande huvudbonad för jakt, erbjuder ultimat skydd mot hårda väderförhållanden samtidigt som du förblir osynlig i vildmarken. Dess design täcker allt utom dina ögon och ger maximal täckning och kamouflage.

En avgörande faktor för balaclavas hållbarhet är dess förmåga att klara av extrema utomhusförhållanden som starka vindar, kraftigt regn eller frysta temperaturer utan att förlora sin form eller effektivitet.

Dessutom är värmeeffekten betydande när man väljer en balaclava. Dessa mössor är ofta tillverkade av isolerande material som fångar värme och håller ditt huvud varmt även i bittert kalla klimat. De transporterar också bort fukt för att hålla dig torr och bekväm.

Att överväga dessa egenskaper är avgörande innan du köper en.

Detta leder oss naturligt in på att diskutera materialöverväganden för den här typen av jaktmössor härnäst.

Materialöverväganden

Att välja rätt material till din jaktkeps är avgörande, eftersom det handlar inte bara om stil utan även om komfort och hållbarhet. Ditt val bör ta hänsyn till flera faktorer som vattentäta egenskaper och svett hantering.

När du är ute i naturen kan väderförhållandena vara oberäkneliga. Du kan hamna i en skyfall eller utsättas för kraftig snöfall. Därför är det viktigt att välja en jaktkeps med starka vattentäta egenskaper. Material som Gore-Tex är känt för sin utmärkta vattenmotståndskraft, samtidigt som det ger andningsförmåga för att undvika överhettning.

Svett hantering är en annan viktig aspekt att tänka på när du väljer material till din jaktkeps. Aktiv jakt kan orsaka svettning, vilket om det inte hanteras ordentligt kan leda till obehag och avledning från jakten. Att välja material med fukttransporterande egenskaper hjälper till att hålla svetten borta från huden, så att du håller dig torr och fokuserad på jakten.

Hållbarhet bör också beaktas när man väljer material till en jaktkeps. Den stora utomhusmiljön kan vara tuff, så se till att välja robusta material som canvas eller tjocka bomullsblandningar som är kända för sin långvariga användning.

Men glöm inte bort komforten! Även om praktikalitet är viktigt när man väljer material, bör komforten aldrig kompromissas; trots allt kommer du att bära den här hatten under långa perioder under jakten.

Nu när vi har täckt vad man ska vara uppmärksam på när det gäller materialöverväganden, låt oss gå djupare in på en annan integrerad del av att välja den bästa jaktkepsen – designfaktorer.

Designfaktorer

Efter noggrant övervägande av materialet i din jaktkeps är du redo att gå in på en annan viktig aspekt – dess design. Medan det vid första anblicken kan verka rent estetiskt har designen av en jaktkeps en betydande roll både när det gäller funktionalitet och framgång.

Färgen på din jaktkeps är inte bara för mode eller personlig preferens; den bär kritisk betydelse under jakt. Här är hur:

 • Synlighet: Starka färger som orange eller röd används ofta av säkerhetsskäl för att göra bäraren synlig för andra jägare. Dock är dessa färger inte lämpliga om man behöver vara försiktig eftersom de lätt kan upptäckas av viltet.
 • Kamouflage: Mönster som efterliknar naturen är perfekta när det är viktigt att smälta in i omgivningen. Kom ihåg att olika omgivningar kräver olika kamouflagemönster.
 • Neutrala toner: Om du är osäker är neutrala färger som brun eller grön vanligtvis en balans mellan synlighet och kamouflage.

En annan viktig designfaktor att överväga är säsongsmässig lämplighet. Du vill ha en keps som är utformad för att klara av villkoren för varje säsong:

 • Vår/Sommar: Letar efter andningsbara material i ljusare nyanser som reflekterar bort värmen från ditt huvud.
 • Höst/Vinter: Varmare material och mörkare färger absorberar mer värme samtidigt som de skyddar mot kalla vindar innan det är för kallt och mössan åker fram.

Kom ihåg att en utmärkt jaktkeps inte bara handlar om funktion utan också stil. Det bör vara något du skulle vara bekväm att bära även utanför jaktscenarier.

Så nu när vi har täckt material- och designfaktorer, låt oss gå vidare till en annan viktig egenskap som säkerställer totalt nöjda – passform och komfort!

Orange jaktkeps
Orange jaktkeps

Passform och komfort

Tänk dig följande: du har hittat den perfekta jaktkåpan – den är gjord av ett hållbart material, har rätt färg och design för din miljö, men tyvärr är den inte bekväm att bära eller passar inte rätt. Det är därför det är viktigt att se till att din jaktkåpa passar bra och ger komfort.

När du provar på en jaktkåpa, observera hur den sitter på ditt huvud. Täcker den helt dina öron? Finns det något tryck runt tinningarna eller pannan? Dessa små detaljer kan göra en stor skillnad när det gäller komfort under långa timmar i skogen.

Svetthantering är en annan viktig aspekt att tänka på när det gäller passform och komfort. En bra jaktkåpa kommer att ha någon form av fukttransporterande material eller ventilationssystem – en funktion som är bra under mer ansträngande jakter.

Justering av kåpan är också avgörande; leta efter alternativ med en justerbar rem eller elastisk baksida för en anpassningsbar passform.

Här är en snabb tabell som beskriver vad du bör vara uppmärksam på:

KomfortfunktionVarför det är viktigtVad du ska leta efter
PassformFör tighta/lösa kåpor kan orsaka obehag över tidJusterbara remmar/elastiska band
SvettshanteringFörhindrar överhettning och förbättrar synligheten genom att hålla svett borta från ögonenFukttransporterande material/ventilationssystem
MaterialObekväma material kan irritera hudenMjuka men hållbara tyger som bomullsblandningar

Utan väl genomtänkta praktiska funktioner kan även den mest bekväma hatten vara bristfällig. Så låt oss nu gå vidare till dessa och se vad som gör en riktigt bra jaktkåpa utmärkt jämfört med resten.

Praktiska funktioner

Så, du är helt inställd med en bekväm jaktkeps som passar som en dröm, men vad sägs om de praktiska funktionerna som verkligen kan göra eller bryta din upplevelse i vildmarken? Jakt handlar ju inte bara om att se bra ut – det handlar om funktionalitet och prestanda under olika väderförhållanden. Och här kommer faktorer som vattentäta egenskaper och inbyggd isolering in i bilden.

En högkvalitativ jaktkeps bör erbjuda:

 • Vattentäta egenskaper: Tänk på de där oväntade regnskurarna eller morgondaggen. För att hålla ditt huvud torrt och bekvämt under hela jakten:
 • Letar du efter kepsar tillverkade av material som Gore-Tex eller behandlad bomull som är kända för sina vattenavvisande egenskaper.
 • Kontrollera om kepsen har tejpade sömmar för att förhindra vatteninträngning.
 • Inbyggd isolering: För jakt i kallare klimat är isolering avgörande. Det hjälper till att behålla kroppsvärmen och hålla dig varm när temperaturen sjunker. Här är vad du bör tänka på:
 • Typen av isolering som används: Syntetiska isoleringar som Thinsulate erbjuder utmärkt värme utan att vara klumpiga.
 • Mängden isolering: Fler gram per kvadratmeter betyder mer värme, men också mer volym – hitta rätt balans för dina behov.
 • Andra funktioner: Utöver dessa grundläggande nödvändigheter, leta efter justerbara remmar för bättre passform, andningsbara tyger för att förhindra överhettning och svettansamling, till och med UV-skydd kan vara användbart på soliga dagar.

Kom ihåg att den bästa jaktkepsen inte nödvändigtvis är den som är fullpackad med alla tänkbara funktioner – det är den som uppfyller dina specifika behov och preferenser perfekt. Så ta dig tid att tänka igenom vad som betyder mest för dig i termer av praktiskt användande innan du fattar ditt inköpsbeslut – detta kommer att säkerställa optimal tillfredsställelse när du väl är ute på jakten!

Göra ditt köp

Nu när vi har täckt de funktioner som ska letas efter i en jaktkeps, låt oss dyka in i att göra ditt köp. Det är avgörande att inte bara fokusera på kepsens design och funktionalitet utan också dess pris och garantialternativ.

När du ger dig ut på denna resa, ta dig tid att göra en grundlig prisjämförelse. Olika varumärken erbjuder olika modeller till olika prisnivåer. Ta därför hänsyn till din budget och se till att kvaliteten motsvarar kostnaden.

VarumärkeGenomsnittligt prisintervall
Butikers egna märken 100 – 300kr
Härkila300 – 600kr
Chevalier600 – 1000kr+

Kolla olika återförsäljare, både fysiska butiker och online-plattformar. Jämför deras priser innan du bestämmer dig för var du ska köpa. På så sätt säkerställer du att du får valuta för pengarna.

En annan viktig aspekt vid köp av en jaktkeps är tillgängliga garantialternativ. Garantin ger en försäkran om hållbarhet och tillverkarens förtroende för sin produkt.

VarumärkeHållbarhetsperiod
Butikers egna märken 2 år
Härkila3+ år
Chevalier5+ år

Se till att läsa alla villkor som är kopplade till garantianspråk noggrant, eftersom vissa kan ha specifika villkor kopplade till dem.

Kom bara ihåg att köpa en jaktkeps är mer än bara att välja vilken hatt som helst; det kräver noggrant övervägande av flera faktorer som material, design, komfortnivå, praktiska funktioner som kamouflage eller vattentäthet tillsammans med pris- och garantidetaljer.

Nästa gång: vi kommer att diskutera hur du ordentligt tar hand om din nyligen köpta jaktkeps så att den kommer att tjäna dig väl under många säsonger framöver!

Skötsel och underhåll av din jaktmössa

Att ha den perfekta jaktkepsen är bara halva striden; det är lika viktigt att veta hur man underhåller och tar hand om den, för att säkerställa dess långlivade och optimala prestanda.

En välunderhållen jaktkeps ser inte bara bra ut utan fortsätter också att ge dig det nödvändiga skyddet mot väderförhållanden under dina jaktturer.

Rengöring av kepsen är en viktig del av att underhålla din jaktkeps. De flesta kepsar kan handtvättas med milt tvättmedel och varmt vatten. Kontrollera dock alltid tillverkarens instruktioner innan du rengör, eftersom vissa material kan kräva specifika rengöringsmedel eller metoder. Ta bort smuts eller skräp från kepsen med en mjuk borste, skrubba sedan tyget försiktigt utan att skada det. Skölj noggrant och låt det lufttorka naturligt borta från direkt solljus som kan orsaka blekning eller skada på materialet.

Förvaringslösningar är lika viktiga när du funderar på hur du bäst tar hand om din jaktkeps. När den inte används, förvara kepsen på en sval, torr plats borta från direkt solljus och värmekällor som kan deformera eller bleka materialet över tiden. Om möjligt, håll hatten på en dedikerad hattställning eller stativ som hjälper till att behålla dess form istället för att stoppa den i en låda där dess form kan komprometteras.

Kom ihåg att regelbunden underhåll kommer att hjälpa till att förlänga livslängden för din älskade jaktkeps samtidigt som den bevarar dess funktionalitet och utseende. Nu när vi har täckt hur du tar hand om din utrustning på rätt sätt, låt oss gå vidare till nästa avsnitt: att utforska de bästa rekommenderade jaktkepsarna som passar för alla typer av förhållanden!

Hitta rätt jaktkeps för dig

Föreställ dig den friska morgonluften som träffar ditt ansikte när du vandrar genom vildmarken och tänk på hur en högkvalitativ jaktkeps kan höja din upplevelse. Den rätta kepsen skyddar dig inte bara mot eventuellt tufft väder utan förbättrar också synligheten och säkerheten under din jakt. Det handlar om att hitta den perfekta blandningen av funktionalitet, hållbarhet och komfort.

Här är några nyckelfaktorer att tänka på när du väljer en jaktkeps:

 1. Hållbarhet: Din keps bör klara tuffa utomhusförhållanden utan att kompromissa med sin form eller prestanda. Se till att den är tillverkad av robusta material som inte går sönder lätt.
 2. Säsongsanpassning: Olika årstider kräver olika typer av kepsar. Till exempel är isolerade kepsar idealiska för vinterjakter, medan luftiga kepsar fungerar bra under sommaren.
 3. Komfort och passform: Kepsen ska sitta bekvämt på ditt huvud utan att vara för tight eller lös. Ett justerbart band kan garantera en perfekt passform.
 4. Extra funktioner: Överväg kepsar med extra funktioner som LED-lampor för nattjakter eller kamouflagemönster för att vara osynlig.

Kom ihåg att varje jaktexpedition är unik. Det som fungerar bäst för en person kanske inte är idealiskt för en annan på grund av olika klimat, terräng och personliga preferenser.

Ta dig tid att reflektera över vilken typ av jakt du kommer att göra oftast och välj därefter. En bra tumregel är att ha flera alternativ till hands för att kunna anpassa dig till vilken situation du än kan stöta på under dina äventyr.

Du är nu utrustad med tillräckligt med kunskap för att kunna fatta ett informerat beslut när du köper din nästa jaktkeps – och säkerställer både nöje och framgång under alla dina framtida expeditioner!

Vanliga frågor

Vad är de historiska ursprungen av jaktkepsar?

Jaktmössor har djupa rötter i mänsklig historia och speglar deras kulturella betydelse. Ursprungligen tillverkades de av djurhudar för värme och kamouflage. Med tiden utvecklades materialet för att inkludera tyger som ull och moderna syntetiska material för förbättrad komfort och hållbarhet.
Dagens jaktmössor är inte bara praktiska – de är en symbol för tradition och gemenskap bland jägare över hela världen. Så när du sätter på dig din mössa, kom ihåg att det är mer än bara utrustning – det är en nickning till en långvarig tradition.

Finns det specifika jaktkepsar rekommenderade för olika typer av jaktspel?

Ja, jaktkepsmaterial och kamouflageeffektivitet kan variera beroende på vilket spel du jagar efter.

För jakt på vattenfåglar är vattentäta kepsar med ankabladsmönster bäst.

Om du jagar hjort i kallare klimat, välj en varm, isolerad keps med skog eller buskmönster.

För jakt på kalkon i varmare väder, välj en lätt keps med lövmönster.

Det är viktigt att matcha din keps med din omgivning och spel för maximal döljning och komfort.

Hur ofta bör en jaktkeps bytas ut?

Din jaktkeps behöver bytas ut beroende på dess hållbarhetsfaktorer och din rutin för underhåll av kepsen. Det är inte nödvändigt att byta ut den varje säsong om du sköter om den ordentligt och den är tillverkad av hållbara material. Men om du märker synligt slitage eller om kepsen inte längre ger tillräckligt skydd eller komfort, är det då dags att byta ut den. Håll helt enkelt ett öga på dess skick och kompromissa inte din säkerhet för att förlänga dess livslängd.

Kan en jaktmössa anpassas eller personifieras?

Absolut, du kan anpassa din jaktmössa för att bättre passa dina behov och preferenser. Metoder för personifiering sträcker sig från att lägga till broderade namn eller logotyper till att välja specifika färger eller mönster. Fördelarna med anpassning inkluderar enklare identifiering bland jägare eller unik stiluttryck. Detta ger en personlig touch samtidigt som funktionaliteten hos din utrustning förbättras.
Kom dock ihåg att eventuella modifieringar inte får kompromissa med mössans primära syfte – skydd och kamouflage i vildmarken.

Finns det några märken eller designers som specialiserar sig enbart på jaktkepsar?

Visst, det finns flera välrenommerade varumärken som fokuserar på jaktkepsar. Varumärkets inflytande på kvaliteten på jaktkepsar är betydande, med toppnamn som Sitka Gear och Browning i spetsen.
Dessa företag erbjuder överlägsen design och material för optimal komfort och hållbarhet. Designerjaktkepsar kan verkligen påverka din jaktupplevelse genom att förbättra synlighet och skydd.
Kom ihåg, en välvald jaktkeps är inte bara en accessoar; det är en viktig del av din utrustning som kan göra eller bryta din jakt.