Bästa multirullen 2023 – läs INNAN ditt köp!

Letar du också efter den bästa multirullen 2023? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig att hitta genom vår multirulle bäst i test lista.

Att hitta rätt rulle för dina ändamål kan vara svårt, och det faktum att det finns hundratals att välja mellan underlättar inte direkt. Att läsa på lite innan du gör ditt köp kommer göra dig betydligt mer nöjd.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & happyangler.se

Bästa multirullen 2023

1. Abu Garcia Revo Beast

2. Abu Garcia RedMax Fune

3. Daiwa CC80

Abu Garcia Revo Beast multirulle
Abu Garcia RedMax Fune
Daiwa CC80

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Utgått

Abu Garcia Revo Beast multirulle – bäst i test

Abu Garcia Revo Beast multirulle

Abu Garcia Revo Beast multirullen är en uppdaterad version av sin föregångare och är betydligt mer stabil.

Den är bäst lämpad för gäddfiske, detta på grund av sin nya stativstorlek på 40 – den perfekta för att fiska gäddor i norden.

Rullen har en bromskraft på upp till 14 kilo vilket också tillåter fiske av stora baddare!

Överlag är det här modellen vi utsér till multirulle bäst i test, på grund av dess grymma stabilitet och kvalité.

Abu Garcia RedMax Fune

Abu Garcia RedMax Fune

Vi är glada över att ha hittat Abu Garcia RedMax Fune i Sverige, äntligen! Det är en rulle som riktar sig till den Japanska marknaden och är därför lite sällsynt här borta.

Red Max Fune är en lågprofilsrulle i världsklass som passar de flesta fiskestilar. Vi tyckte om den långa veven då den underlättade vevandet.

Det vi skulle önskat var en större spole, för då skulle den här rullen till och med fungera till havs! Annars var det mesta över förväntan och dessutom finns den till ett okej pris.

*Utgått

Daiwa CC80 multirulle

Daiwa CC80 multirulle

Den här CC80 multirullen är en lite billigare modell från Daiwa. Defintivt en bra modell att skaffa om du inte testat multirullar tidigare.

Vi tyckte kvaliteten fortfarande höll måttet, och kastegenskaperna var bra. CC80 rullarna är väldigt låga, vilket gör att du kan få ett bra grepp.

7kg bromskraft gör att du kan ha den på lite större sjöar, men utväxling hade vi hellre sett vara 6:1 istället för nuvarande 6.8:1.

En lätt multirulle på strax under 200g nästan helt gjord i kolfiber för detta billiga priset kan helt enkelt inte bli fel!

Bästa multirullen

Hur väljer man den bästa multirullen?

När du väljer en baitcastingrulle är det mycket viktigt att du tittar på alla dess olika funktioner. Eftersom den här typen av rulle är notoriskt svår att vänja sig vid kan det vara mycket lättare att veta vad man ska leta efter. Detta är de viktigaste specifikationerna som jag tittar på när jag väljer en baitcastingrulle!

Utväxling

Att ta en titt på utväxling på rullarna är en mycket viktig del i valet av rätt rulle för dig. Syftet med växelförhållandet är att hjälpa till med hastigheten när du hämtar ditt bete. Växelförhållandet är antalet gånger som spolen vrider sig när du vrider handtaget en gång. Förhållandet kan lätt hittas; det står vanligtvis någonstans på själva kroppen någonstans.

Ju högre utväxling, desto snabbare går det att veva in. Om du ser 6:1 betyder det att växelförhållandet gör att spolen kan vrida sig sex gånger vid varje handtagsvarvning. Ett förhållande på 4:1 är långsamt, 5:1 är genomsnittligt, 6:1 eller högre är snabbt.

När du väljer vilken utväxling som är bäst för dig ska du se till att du vet vilka beten du tänker använda och vad du ska fiska. Ett lägre växelförhållande är bra när du behöver mer kraft för att dra in en stor fångst.

Kullager

Kullager är viktiga för att en rulle ska fungera, eftersom den måste rotera utan friktion. En vanlig tumregel är att ju fler kullager, ju smidigare blir kastkontroll och invevning. Kvalitet är dock viktigare än kvantitet, och rullar med kullager i rostfritt stål, korrosionsbeständiga eller skyddade kullager fungerar vanligtvis bättre eftersom de inte slits ut på samma sätt.

Dragkraft

Dragkraft avser hur mycket vikt en rulle kan dra in. Om du fångar en fisk som är tyngre än rullens maximala dragkraft kanske du inte lyckas dra in den, eller så kan rullen skadas i processen. De som fiskar efter stora fiskar bör vara uppmärksamma och köpa en rulle som är utrustad med den dragkraft som krävs för att dra in stora fiskar. Om du ofta fiskar efter stora fiskar kan en havsfiskerulle vara ett bättre alternativ. Ett jämnt drag är också viktigt – det bidrar till bättre kastning och minskar skadlig friktion.

Spolstorlek

En annan viktig del att titta på är rullens spolstorlek. Om du planerar att ge dig på stora, starka fiskar behöver du tyngre lina, vilket kräver större spolstorlek. Om du bestämmer dig för att det är de större fiskarna du vill ha, behöver du en djup spole för att få plats med så mycket lina som möjligt. De som ska fiska mindre fiskar kan använda en lättare lina, som bara behöver en liten spole.

Komfort

Även om den här frågan kan tyckas vara enkel, så glöms den ofta bort. Vissa människor ser fina rullar med fina funktioner och tror att de kommer passa perfekt, bara för att sedan bli besvikna över att det inte känns rätt när de håller i den.

Om du håller en bekväm rulle kan du göra mer exakta kast, vilket kommer att hjälpa dig att fånga mer fisk i längden. En rulle som är svår att hålla i och veva in kommer definitivt sabba din fiskelust. Leta efter en rulle med en ergonomisk utformning och ett bra handtag så att du bekvämt kan njuta av dina fisketurer.

Hur använder man en multirulle?

När du har hittat den bästa multirullen för dina behov måste du såklart veta hur du ska använda den! När jag först lärde mig att kasta med en multirulle kämpade jag med de typiska trasslet innan jag fick grepp om det. Lär dig hur man kastar med en baitcaster innan du ger dig ut till sjöss med hjälp av denna video:

Fördelar med multirullar?

Vi anser att sportfiskare bör använda både högkvalitativa multirullar och haspelrullar för att bli mer mångsidiga. Det finns dock många tekniker och beten som är bäst lämpade att användas med en multirulle.

  • Tyngre lina – På en multiplikationsrulle är spolens rotationsaxel vinkelrätt mot spinnguiderna, vilket innebär att linan går direkt genom linjestyrningen och rakt genom spinnguiderna. Detta gör det lättare att använda tyngre linor och tyngre beten. En bra multirulle kan lätt kasta beten från 7-20g och kanske till och med mer!
  • Längre kast – När de kombineras med rätt spö kan multiplikationsrullar lätt överträffa förväntningarna. Linan kommer direkt från spolen direkt ut ur spinnguiderna, jämfört med avspolningen på andra rullar. För användning av hårda beten och jiggar är multirullar det absolut bästa alternativet.
  • Mer kraft – Multirullar kan ge mer kraft än till exempel haspelvarianter tack vare deras spollayout och konstruktion. Spolen ligger i linje med handtaget och växlarna, så rullen kan ge mer kraft och vridmoment. Eftersom handtagen är monterade direkt på rullramen finns det heller ingen spakarm som kan ge efter när man vevar in sin storfångst.
  • Mer kontroll – Multirullar ger en hög grad av kastkontroll jämfört med andra alternativ, eftersom du kan styra avståndet och hastigheten på ditt bete genom att röra spolen medan du kastar. När du väl har lärt dig att använda dem kan du uppnå exakt precision i dina kast, vilket gör att du kan placera ditt bete exakt där fisken är.

Tips för att hitta en bra multirulle?

Det kan vara svårt att välja den bästa multirullen för dig. Tänk dock på att köpa en högkvalitativ rulle är en investering. Den kommer att hålla längre, prestera bättre och göra det lättare att lära sig om du är nybörjare i denna fiskestil. Få ut det mesta av din fisketid med den bästa möjliga utrustning, och köp en rulle som passar din stil och budget.

Multirulle test

Hur gjorde vi vårt multirulle test?

Vårt multirulle test började med att leta fram några rullar som passade. Vi tog sedan de modeller som fått bäst kundbetyg i vardera priskategori.

Därefter läste vi en rad olika produktbeskrivningar och kundrecensioner för att få fram så mycket information som möjligt om vardera modell. Med den informationen som hittades skrev vi våra egna recensioner.

Slutligen jämfördes varje modell för att sätta ihop multirulle bäst i test listan. Jämförelsen gjordes genom kriterier som pris, kvalité och såklart styrka.

Källor