Vilken fiskerulle ska man välja? En komplett guide.

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Att välja fiskerulle är svårt, framför allt för nybörjare. Om du ställer dig själv frågan “vilken fiskerulle ska man välja?” – då är denna guiden perfekt.

Att välja fiskerulle beror egentligen bara på var du fiskar, vilka fiskar du försöker fånga och vilken typ av fiskespö du använder. Priset på rullen kan variera väldigt mycket beroende på dess kvalité och funktioner. Om du ska testa en ny typ av rulle, eller helt enkelt aldrig haft en rulle tidigare rekommenderar vi de modeller som är lite billigare. På så sätt kan du istället testa alla möjliga rullar senare.

Vilken fiskerulle ska man välja?

Om du har köpt ett spö (eller om du redan har ett spö och funderar på att uppgradera rullen) har du kommit ett stort steg närmare valet av rätt rulle.

På de flesta moderna spön hittar du strax ovanför handtagen en serie siffror tillsammans med varumärket och modellnamnet. Ett spö har ofta sin längd mätt i fot (men ibland också i centimeter) och brevid det står den rekommenderade linvikten.

Om intervallet till exempel är 2-4kg lina, tycker tillverkaren att spöet är konstruerat för fiskar upp till ungefär 4kg.

Fiskerullar har också viktklasser som hjälper dig att matcha rullen med spöet – det är viktigt att balansera de.

Ett balanserat fiskespö gör det lättare, kastar mer exakt och förbättrar fiskeupplevelsen. Detta är extra viktigt när du kastar och vevar in regelbundet eller när du slåss mot en riktig baddare.

En balanserad utrustning kan också förbättra känsligheten i spetsen på spöet, vilket gör det lättare att upptäcka fisk som slår mot betet.

Olika typer av fiskerullar

Här summerar vi vad varje enskild rulle gör, och vad de används bäst till. Om du ställer dig frågan “vilken fiskerulle ska man välja?” – läs om de olika typerna av rullar här nedan.

Haspelrulle / Spinnrulle

Haspelrullar kallas ibland för “äggvisp” på grund av deras karakteristiska piskande verkan och är förmodligen den mest mångsidiga av alla rullar.

De använder ett guide-system som håller linan och som lindar den på spolen när du vevar in. När man vänder på den släpper man linan så att den kan falla fritt från spolen. Detta gör haspelrullar utmärkta för kastning eftersom spolen i sig inte snurrar. Allt du behöver göra är att klämma ihop linan för att hålla fast den på spolen och släppa linan när den är som högst för att tillåta linan att flyga. Rullen kan sedan slås tillbaka och vevas in för enkel upphämtning.

Haspelrullar har ett justerbart motstånd och ibland en inställning för “fri spole” som kan användas vid drivfiske i strömmar. Den funktionen gör att fisken kan simma med betet innan den kopplar in rullen och slår tillbaka. Kvaliteten och priset på en spinnrulle bestäms av materialet som den är tillverkad av, dragsystemet, växelfunktioner och antalet kullager (dessa ger en mjukare rörelse under tryck).

På de flesta moderna spinnrullar finns ett märke med modellnamn och nummer. Märket och modellen är naturligtvis ditt personliga val, men siffrorna är lite knepigare att förstå. Nedan finns en enkel guide för att förstå vad siffrorna betyder på fiskerullar.

Moderna haspelrullar har vanligtvis siffrorna presenterade i tusental (t.ex. 2500) men de kan vara i tvåsiffriga tal (t.ex. 25) och ibland i hundratal (t.ex. 250). Alla ovanstående exempel ska betraktas som rullar av samma storlek.

Storlekar på haspelrullar:

  • 1000-3500 (eller 10-35) är små rullar som oftast används för ett lättviktigt 180-210cm långt spö som siktar på små fiskarter. Typiskt för dessa mindre rullar är att den vanliga linan är 1-5kg’s eller 2-6kg’s flätlina.
  • 4000-5500 (eller 40-55) är medelstora rullar som oftast används för ett spö på 180-210cm. Typiskt för vanlig lina är viktintervallet 4-7kg’s eller 3,5-11kg’s flätlina.
  • 6000-9500 (eller 60-95) är stora rullar som passar olika storlekar av spön, inklusive tunga havsfiskespöm. Typiskt för vanlig lina är viktintervallet 6-15kg’s+ eller 5-13kg’s flätlina.

Det finns mycket större spinnrullar som är lämpliga för klippfiske och havsfiske klassade från 10000 till 30000 med linviktsklasser som passar 10-30kg’s lina.

Läs om den bästa haspelrullen här!

Baitcastingrulle / Multirulle / Lågprofilrulle

Baitcastingrullar eller multirullar är särskilt utformade för baitcastingspön, även om de är mångsidiga, och enbart till för erfarna sportfiskare. Även om dessa rullar är ökända för trassel, erbjuder de en hög grad av noggrannhet och kontroll när de väl behärskas.

Multirullar finns i både runda eller lågprofilerade utföranden.

Lågprofilrullen gör att fiskaren kan hålla rullen i handflatan under kast och invevning, vilket är idealiskt för sportfiske när man siktar på abborre, och den stora braxen.
En rulle med rund profil rymmer i allmänhet mycket mer lina, vilket är idealiskt för fiskar som simmar långa sträckor. Dessa kan vara dessutom vara bra rullar för trollingfiske.

Baitcasters har ett bromssystem som kan justeras med en ratt. Detta gör det möjligt för dig att dra åt eller lossa spolens rotation för att undvika backning, även känt som det fruktade “fågelboet”. Justering av spolens rotation krävs när man använder olika beten, för att göra längre och mer exakta kast. Oavsett vilket bromssystem som används kan du lära dig att justera med tummen på spolen för att du bättre hantera spolens rotation och undvika backning.

Vad betyder växelförhållandet på rullen?

När du köper en multirulle är det viktigt att känna till växelförhållandet och den föreslagna linklassen, eftersom det hjälper dig att balansera rullen till spöet. Ett växelförhållande skrivs med två sifferuppsättningar, till exempel: 7,3:1.

Den första sifferuppsättningen står för antalet varv som spolen gör för varje vridning av handtaget. I det här exemplet skulle spolen rotera 7,3 gånger när du vevat 1 varv på handtaget. Ett högre tal indikerar en snabbare invening, vilket är idealiskt för betesfisk där betet kräver en snabb vevning. Linklass (t.ex. 160m / 6kg’s flätlina) är den mängd monofilament- eller flätlina som en spole kan rymma och den föreslagna viktklassen för linan. Vår exempeluppsättning med siffrorna 7,3:1 och 160m. / 6kg’s flätlina skulle indikera att den här rullen är lämplig för ett mediumklassigt baitcastingspö för fiskar som abborar.

Läs om den bästa multirullen här!

Havsfiskerulle

En havsfiskerulle är egentligen en rulle som klarar det lilla extra, vilket behövs till havs. Dessa kan klassas både som haspelrullar och multirullar, men de har en sak gemensamt, de klarar av mycket mer.

Dessa är byggda för att klara av betydligt tyngre fiskar, så om du ska fiska i saltvatten är denna rulle i princip ett måste. Bromskraften är högre, linkapaciteten högre och har överlag en starkare design.

Läs om den bästa havsfiskerullen här!

Skötsel av din fiskerulle

Om du vet vilken rullstorlek som passar bäst för ditt fiskespö kan du försäkra dig om att du har ett välbalanserat spö som känns bra när du håller fast, kastar, vevar in eller slåss mot en fisk.

För att säkerställa att din rulle håller länge, se till att du ger den en ordentlig rengöring efter varje fisketur i saltvatten, bräckligt vatten eller smutsigt sötvatten. Det enklaste sättet att rengöra en rulle är att skölja den försiktigt under kranen. Då och då lönar det sig att ta bort spolen och handtaget och smörja in de rörliga delarna med olja.

Undvik att öppna rullhöljen eftersom de är tätt packade med små delar, fjädrar och kugghjul. Överlåt detta istället till en profesionell, oftast går detta via specialistbutikerna.

Avslutande ord

Att välja en fiskerulle är svårt, oavsett hur mycket du fiskat tidigare. Om du nu vet svaret på “vilken fiskerulle ska man välja?” så blir valet något enklare. Nu är det dags att välja rätt modell för dina behov, vilket enligt oss är ännu svårare. Vi har skrivit ihop topplistor för varje enskild rulle, men valet är slutligen upp till dig.