Bästa ficklampan 2024 – bäst i test!

Senast uppdaterad 11 juni 2023

Är du också ute efter den bästa ficklampan 2024? Då har du kommit rätt. Vi hjälper i denna artikel dig att hitta den bästa modellen för dig.

Att ha en bra ficklampa är ett måste, oavsett om du är ute i skogen på natten, behöver kunna lysa upp tältet i vildmarken eller jobbar som nattvakt kan en bra ficklampa vara nyckeln till en lyckad utflykt.

En ficklampa är alltså något extremt viktigt för dig som är ute i naturen på natten, men också något som alltid är bra att ha hemma vid t.ex strömavbrott. I denna artikel ska vi hjälpa dig att hitta den bästa ficklampan för dig och dina behov.

Armytek Wizard C2 Pro recension

Armytek-Wizard-C2-Pro
Armytek Wizard C2 Pro

Ficklampan Wizard C2 ifrån Armytek är en lätt, kompakt och pålitligt ficklampa med otrolig prestanda. Denna unika ficklampa klarar av att leverera 2500 lumen och håller ett fantastiskt ljusflöde på flera hundra lumen i många timmar, vilket är unikt med tanke på dess storlek.

Den har en längd på 10 cm och väger strax under 100 g med batteriet inräknat. Ficklampans ljuskägla är behaglig och en avancerad kombination av bred spot och ett stort ströljus som lyser upp mycket stora områden.

Ficklampan är byggd i ett stycke och är därför helt vattentät och mycket stryktålig. Till ficklampan kommer magnetisk USB-laddare som sömnlöst klickar i bottenstycket, och gör hela anordningen både smidig och lätt att ta med sig. Med ficklampan ingår också ett bältesclip, handledsrem och en förvaringspåse.

Enligt oss är detta marknadsledaren på ficklampor idag, och rekommenderas varmt.

Maximal ljusprestanda: 2500 Im
Räckvidd: 131 m
Vikt: 65 gram

Olight Warrior Mini 2 recension

Olight-Warrior-Mini-2
Olight Warrior Mini 2

Olight Warrior Mini är en kompakt och smidig ficklampa med 1750 lumen och magnestisk laddning-

Denna ficklampa har ett oerhört kompakt ljus som uppnår en maximal effekt på 1750 lumen, detta pågrund av det nya högladdningsbatteriet. Den ger en kombination då den skapar en bra upplyst spridning men också kan skapa en snygg och väl fokuserad spotbelysning.

Den avancerade linsen skapar dessutom en mjuk övergång för ett bekvämare synfält för bäraren. Denna nya ficklampa från Mini-serien behåller det klassiska utseendet som varit definierande för just denna typ av ficklampa, men har nu dessutom en mer artikulerad textur som ger ett fastare grepp och bättre känsla.

Maximal ljusprestanda: 1750 Im
Räckvidd: 220 m
Vikt: 122 g

Olight S2R Baton recension

Olight-S2R-Baton
Olight S2R Baton

Olight S2R är en mycket smidig och pålitligt lampa. Ficklampan har riktigt högt lumen värde även om den passar perfekt i fickan.

Ficklampan har laddningsbart batteri med en klämma som gör att du kan fästa den smidigt i fickan eller liknande.

Räckvidden är 153meter, ett mått som brukar visa på kvaliten av ficklampan och som visar att detta är en riktigt bra premium ficklampa.

Batteri: 18650
Maximal ljusprestanda: 1020 Im
Räckvidd: 153 m
Vikt: 102 gram

Olight Marauder 2 recension

Olight-Marauder-2
Olight Marauder 2

Olight Marauder 2 är ett ultrastarkt monster till sökljus. Liten i formatet men stor i prestandan är vad de flesta som skriver om lampan säger. Det är otroligt häftigt vilken kraft en såpass liten lampa kan skapa. Lampan har även såkallat RGB ljus, vilket innebär att du kan ändra ljusets färg mellan rött grönt och blått vilket kan vara användbart i olika tillfällen.

Denna lampa är ett riktigt litet kraftpaket när de kommer till långdistans lampor då denna ficklampa kan kasta ett ljus på 600 meter.

Maximal ljusprestanda: 7000 lm
Räckvidd: 600 m
Vikt: 462 gram (med batteri)

Vanliga frågor

Hur många lumen ska man ha?

Enkelt förklarat så är lumen enheten för ett ljusflöde och anger då hur mycket synligt ljus en viss ljuskälla avger, ju högre lumen ju starkare ljuskälla. Nivåerna av lumen kan sträcka sig från 10 lm till 1200 lm, ända upp till 6500 lm vid extrema fall och då bortom möjligheten till personligt bruk.

  • 10-20 lumen är ljuskällan mycket svag, och en ficklampa med 10-20 lm lämpar sig bäst för för t.ex enklare inomhusbruk.
  • 20-150 lm kan ge ett ljus upp till 100 meter och är vad man skulle kalla för en “normal” ficklampa. Dessa är bra att ha på promenad, hemma eller i bilen.
  • 160-200 lm kan nå upp till 250 meter och är bra vid mer krävande situationer.
  • 200-500 lm är ännu bättre och ger en bra styrka för avancerat bruk.
  • 600-1000 lm ger en ordentlig ljuskälla som kan nå mycket långt och har väldigt bra kraft.
  • 1000+ lm är oftast speciella ficklampor men används vid extrema situationer där väldigt kraftigt ljus och en mycket lång räckvidd är av största vikt, t.ex vid räddningsituationer eller liknande. Att ha så hög lumen behövs inte vid en enkel promenad i skogen. Det finns alltså inte en speciell mängd lumen du måste ha utan det beror på vad du tänker använda ficklampan till

Varför heter det ficklampa?

I USA kallas en ficklampa för flashlight, men i engelskan utanför USA t.ex England används ordet torch, som är betyder desamma som svenskans fackla. Det svenska ordet ficklampa introducerades 1906, då ficklampor började bli mindre och kunde “få plats” i fickan. Alltså en lampa som får plats i fickan. 2001 lades verbet fickla till i den svenska ordboken och innebär att ‘lysa med ficklampa’.

Behöver man verkligen en ficklampa?

En ficklampa är alltid bra att ha och kan vara skillnaden på att komma hem från en vandring i skogen på natten dyngsur eller torr. Men det finns också många andra anledningar att ha en ficklampa. Ifall ett krig eller en kris skulle bryta ut och elförsörjningen blir osäker eller ingen alls, kan du inte hur länge som helst förlita dig på att din mobil ska lysa upp rummet åt dig, för när den dör så har du inget annat val än en pålitlig ficklampa. Ett annat exempel där en ficklampa är mycket viktigt är under utflykter i naturen, speciellt om man ska övernatta ute. I skogen finns ingen ljus förutom möjligtvis månljus om man har tur. Därför är det smart med ficklampa när du behöver gå ut och uträtta behoven utan att snubbla i mörkret. Dessutom är det mycket bra att ha med sig ifall man skulle gå vilse på utflykt i vildmarken och det blir mörkt.

Vad är en IPX-klassning?

IPX är en internationell standardiserad bedömning av hur bra en produkt kan förhindra att material eller vätskor tränger i och riskerar att skada din elektronik. När man är ute i naturen eller befinner sig på platser med extremare förhållanden kan det vara mycket bra att ha en ficklampa med en hög IPX-klassificering då du minskar risken för att ficklampan ska gå sönder och du måste istället navigera dig i mörker. De vanligaste IPX-klasserna går från 4 till 8. IPX4 klarar sig i kraftigt regn och ger skydd mot kraftigare stänk av vatten. IPX6 klarar stora mängder vatten men klarar inte att bli nedsänkt i vatten under en längre tid. IPX7 kan däremot bli nedsänkt till 1 meters djup i max 30 minuter. IPX8 ger det bästa skyddet och kan klarar nedsänkningar till minst 1,5 meters djup i 30 minuter.

Hur hittar man den bästa ficklampan?

När du ska köpa en ficklampa och välja den som kommer att passa dig bäst finns det en rad olika saker att tänka på. Först och främst måste du själv veta vad som ska vara det viktigaste med just din ficklampa, ska det var en stark ljuskälla med en lång räckvidd, behöver du en ficklampa med en lång batteritid, ska den tåla mycket eller är det viktigast med storleken och vikten? Dessa frågor måste du ställa dig själv beroende på just dina behov.

Vi tänkte ta upp de fyra enligt oss viktigaste faktorerna som gör en bra ficklampa; Ljusstyrka och räckvidd, konstruktion och tålighet, brinntid samt storlek och vikt.

Först och främst ljusstyrka och räckvidd. Behöver du kunna lysa upp stora områden med starkt ljus och lång räckvidd, eller räcker det med en svagare ficklampa att ha på utflykter i skogen? Nextorch Saint Torch 10 är den ficklampa vi har recenserat idag med högst lumen på 3200 och en räckvidd på 470 meter, detta gör denna ficklampa användbar och optimal vid extrema förhållanden och räddningsaktioner men kan vara överdriven att ha för ett mer vanligt bruk. Olight S2R-II har istället en ljusprestanda på 1150 lumen och en räckvidd på 135 meter, vilket är mindre är den ovannämnda men samtidigt väldigt kraftfull. Olight S2R-II passar därför bra till svåra förhållanden eller situationer där det krävs mycket ljus. Men även denna kan vara överdriven vid lättare förhållanden eller bara för att ha hemma. Olight I1R-II är den ficklampan med lägst lumen men som istället då passar bättre vid lättare förhållanden så som promenader i mörker eller att ha hemma ifall det blir strömavbrott.

Ju längre man når med ficklampan desto starkare är också ljuskällan. Det är viktigt att tänka på vilket typ av ljus du söker. En del modeller har en mycket bredare ljuskälla vilket kan passa bra för generellt bruk, medans vissa modeller är har en mer punktinriktad ljuskälla som ger längre räckvidd och är bättre ifall man t.ex söker efter något. Vissa ficklampor är utrustade med en justerbar räckvidd vilket är en mycket bra funktion om ficklampan används ofta och med ett bredare användningsområde.

Vissa modeller har ett sätt att justera ljusfärgen, detta kan vara mycket användbart för t.ex jägare som vill bevara nattseendet och genom att använda en färg som är mer skonsam mot ögonen. Vissa färger kan till och med framhäva blodstänk på marken vilket kan vara mycket bra för jägare under jakt. Lampan eller lamporna i ficklampor kan också ha en påverkan som är viktig att tänka på när man köper en ficklampa. Vanligast idag är LED-lampor då de har längst livslängd än t.ex krypton, halogen eller xenon.

Tåligheten och konstruktionen är viktigt att tänka på då man inte vill komma långt in i skogen eller djupt ner i en grotta för att sedan råka tappa ficklampan så att den går sönder. Både Olight S1R Baton ll och Olight S2R-II har en IPX8-klassning vilket gör de båda vattentäta och mycket stryktåliga. Vet du därför att du ska använda ficklampan under påfrestande väder eller liknade rekommenderas dessa.

Brinntiden är en annan viktig grej att tänka på är brinntiden, du vill inte att din ficklampa ska få slut på batteri när du behöver den som mest. Batteritiden varierar beroende på vilket effektläge du använder, men Nextorch Saint Torch 10 har en batteritid på 120 timmar på full effekt, och tar endast fyra timmar att ladda upp från tomt till fullt batteri.

Sist men inte minst; storleken och vikten. Nextorch Saint Torch 10 är den största och tyngsta av de fyra, det kan göra den otymplig och svårhanterlig. Olight I1R-II är istället fjäderlätt och väger endast 12 gram. Den är mindre än ett AAA-batteri och är perfekt att ha på nyckelringen. Den har såklart inte lika bra ljusstyrka som de andra men är stället minst och smidigast.

Det är alltså väldigt viktigt att du vet vad du vill att din ficklampa ska vara bra för, det kan variera väldigt mycket och det en ficklampa saknar vinner den på något annat. Vi hoppas att denna artikel har hjälp för att just du ska kunna välja en ficklampa som passar dig och dina behov så bra som möjligt. Lycka till!

Källor