Bästa fiskelinan 2023 – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter den bästa fiskelinan 2023? Då har du hittat rätt! I den här artikeln förklarar vi exakt hur du hittar den bästa fiskelinan för dig, och rekommenderar våra favoriter.

Viktigt att poängtera redan från början är att denna artikel fokuserar på nylon- och monofilament-linor, om du vill hitta den bästa flätlinan kan du kolla in den här artikeln istället!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Bästa fiskelinan 2023

1. Stroft GTM

2. Rovex

3. Fladen Maxximus

Stroft GTM

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Stroft GTM fiskelina – bäst i test!

En monofilament-fiskelina från Stroft

Stroft är en av världens mest klassiska fiskelinor, och även denna modell är en klassiker. Den har många bra egenskaper som gör att vi nu rankar den som fiskelina bäst i test!

Stroft är ett ganska vanligt alternativ och denna lina fungerar bra som “all-rounder”.

Stroft GTM:en är en mjuk och dragstark nylonlina som du kan lita på. Gjord på silikon-teflon vilket ger den längre livslängd och underlättar vinteranvändning. Dessutom är den EFTTA godkänd.

Knutstyrkan är extrem och klarar det absolut mesta. En bra all-round-lina helt enklelt!

3,6kg – 17,45kg dragstyrka

För tungvikt: Rovex Mono leader

En fiskeline i nylon tillverkad av Rovex

Enligt oss är denna Rovex mono leader riktigt, riktigt bra. För dig som använt Rovex-linor tidigare är denna en något förbättrad version.

Linan är mycket rund och glider utan problem genom spöringarna.

Absolut en av de bästa nylonlinorna på marknaden just nu. Dessutom passar den extra bra för dig som fiskar till havs och behöver en slitstarkare variant.

Upp till 60kg brottstyrka

För trolling: Fladen Maxximus

En röd fiskelina från Fladen

En lite billigare flätlina, men ack så bra kvalitet! Dock är den i röd färg vilket gör den olämplig för viss typ av fiske. Därför hamnade den lite längre ner på bäst i test listan.

Den röda färgen gör dock att den passar perfekt för till exempel trolling.

5,4kg – 8kg brottstyrka

Vanliga frågor

Vi utsér inte bara den bästa fiskelinan, vi ska också besvara lite vanliga frågor kring nylonlinor.

Är monofilament- och nylonlina samma sak?

Monofilament kan extraheras från flera olika material, men nylon är det vanligaste och mest populära. Alltså är alla nylonlinor klassade som monofilament-linor.

Vad är skillnaden på nylonlina och flätlina?

Monofilament-, eller nylonlina är en överlag billigare lina än flätlinan. Nylonlinan är tjockare i diameter, och ofta lägre dragstyrka. På grund av den tjocka diametern rymmer du inte lika mycket lina på spolen om den är av nylon. Flätlinan å andra sidan; är tunn och har högre dragstyrka.

Hur väljer man den bästa fiskelinan?

Att välja den bästa fiskelinan är svårt, men nu när du valt en nylonlina är det dags att välja modell också. Vi försökte ta med så många typer av nylonlinor som möjligt i vår topplista, så kolla in den först.

Styrka

Försäkra dig först och främst på att linan klarar det du ska ha den till. Styrkan på en lina definierar hur stresstålig den är innan den går sönder. Om du ignorer denna specifikationen kommer du antagligen få problem att veva in fisken, eller inte ens få napp (linan är för synlig).

Alla rullar har en siffra på sig som står för hur mycket de klarar av. Linstyrkan i sin tur är minst lika viktig, men se till att rullen och linan passar tillsammans.

Om du är osäker på vad du behöver kan du besöka din lokala fiskeaffär. Där hittar du personal som är väldigt kunniga inom fiske.

Linminne

Linminnet refererar till linans kraft att inte slå knut på sig själv när den rullar ut. En högkvalitativ lina har lite linminne och förblir rak en längre period än andra. Ett lågt linminne på linan betyder oftare en högre prislapp, men det är definitivt värt de extra kronorna. Hur jobbigt är det inte att stå och trassla ut en lina i flera timmar?

Om du fiskar oregelbundet kan även det leda till knutar på linan. När linan ligger på spolen en längre period utan att vecklas ut kommer den till slut få formen av spolen. Då blir det ofta knutar när den sedan vevas ut.

Tjocklek

När man jämför fiskelinor av nylon vill du ha en stark men tunn lina. Ju tjockare linan är, ju mindre får du plats med på spolen. Dyrare linor är starkare och har mindre diameter. Om du vill få plats med väldigt mycket lina är det nog ett bättre alternativ att köpa en flätlina. Dessa är betydligt mindre i diameter än nylon-varianterna.

Färg

De populäraste färgerna på monofilamentlinor är genomskinlig, blå, rosa och gul. Vilken färg som helst fungerar egentligen, men de är egentligen utformade efter en viss typ av fiske.

  • Genomskinlig: En “all-round” färg
  • Gul: Använt för nattfiske eller andra situationer när synlighet kan vara viktigt.
  • Blå: En till färg som fungerar för det mesta, men ännu bättre för mer mörkblått vatten.
  • Rosa: Ofta använt i sandiga platser för bättre synlighet.

Om den sjunker

Nylonlinor tenderar att flyta betydligt bättre än andra typer. Det gör nylonlinan till ett optimalt val för toppvattenfiske. Övertid suger nylonlinor ofta in vätska och sjunker därför snabbare och snabbare. Att ersätta nylonlinan lite nu och då är därför nödvändigt, lyckligtvis är det dock den billigaste typen!

Planera

Istället för att köpa en fiskelina du tror ska fungera, planera vad du ska använda den till. Många nybörjare känner sig översvämmade med alternativ på fiskelinor. Om så är fallet för dig med rekommenderar vi en “all-round”-lina som fungerar för det mesta. På så sätt kan du testa lite vad du gillar bäst.

Fiskelina test

Hur gjorde vi vårt fiskelina test?

Vårt fiskelina test gjordes utifrån den information vi hittat online och egna erfarenhter. Vi tittade först på utbudet, och valde därefter några modeller som fått bra kundbetyg.

När vi valt ut några fiskelinor tittade vi på en rad olika kundrecensioner och produktspecifikationer. Utifrån den informationen skrev vi sedan våra egna recensioner.

Slutligen jämfördes de olika modellerna med olika kriterier. De mest prioriterade kriterierna var styrka, pris och diameter.

Avslutande ord

Alla fiskelinor som vi tagit med i testet fungerar bra. Många av de kommer dessutom i en rad olika storlekar och styrkor. Du kan därför välja det märke du gillar bäst, och sedan köpa en lina som passar dina mått.

Alla fiskelinor vi tagit med i testet är högt omtyckta av andra kunder. På grund av detta vet vi att du också kommer uppskatta de. Vi alla har haft en lina som gått sönder någon gång, men kom ihåg att det faktiskt inte behöver hända. Köp rätt utrustning för ditt typ av fiske från början så kan du slippa allt trassel!

Källor