Mattermos bäst i test – hitta bästa mattermosen!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter mattermos bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta den absolut bästa mattermosen för dig och dina behov!

Ingen vill att den varma maten som lades ner i mattermosen ska vara kall när den öppnas till lunch. I denna artikel ska vi därför gräva djupare i de tre bästa mattermosarna på marknaden, om varför man behöver en mattermos och vilken av de tre mattermosarna som passar bäst för just dig och dina behov, både i naturen och i vardagen.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & outdoorexperten.se

Mattermos bäst i test

1. Primus Trailbreak Lunch Jug (0,55L)

2. Stanley Classic Food Jar (0,7L)

3. Primus C & H mattermos (1,2L)

Primus Trailbreak Lunch Jug
Stanley Classic Food Jar
Primus C & H mattermos

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Primus Trailbreak (0,55L) – testvinnare!

En mattermos från Primus som rymmer 550ml

TrailBreak Lunch Jug 0,55L från Primus är en pålitlig, slitstark och tålig mattermos i rostfritt stål. Den vakuumisolerade konstruktionen med dubbla väggar gör att värmen kan hållas i flera timmar.

Utsidan är pulverlackerad vilket ger mattermosen en greppvänlig yta. Mattermosens vida öppning gör det enkelt att fylla, äta, rengöra och diska den efter användning.

En annan fördel med denna mattermos är att den varken avger eller tar åt sig smak, vilket underlättar användning under en längre tid. Primus TrailBreak Jug har en stor volym vilket räcker gott och väl till en stor portion på utflykten. Mattermosen går att välja i flera färger.

Höjd: 17,1 cm
Bredd: 9,7 cm
Volym: 550ml / 0,55L

Stanley Classic Food Jar (0,70L) recension

En mattermos från Stanley som rymmer 700ml

Stanley Classic Food Jar 0,70L är en gedigen och stadig mattermos med en klassisk och äventyrlig stil i rostfritt stål. Stanleys mattermos håller din mat varm i upp till 15 timmar. Det möjliggör långa utflykter eller arbetsdagar utan att behöva oroa sig att maten är kall när man väl blir hungrig.

Enkel hantering av mattermosen möjliggörs av en vid öppning. Det isolerande locket gör även mattermosen fri från läckage och spill. Stanleys mattermos har större volym än ovanstående vilket är praktiskt under längre utflykter eller långa arbetsdagar.

Höjd: 26,6 cm
Bredd: 10,9 cm
Volym: 700ml / 0,70L

Primus C & H Mattermos (1,2L) recension

En stor mattermos som rymmer 1,2L

Primus C & H mattermos är rejäl och praktisk, perfekt för dig som gör utflykter med andra. Mattermosen är av rostfritt stål som tillsammans med dubbla väggar och en vakuumisolerande konstruktion gör att maten kan hållas varm i flera timmar.

Den har en stor och praktisk öppning vilket gör hanteringen enkel. Quick Stop förslutningen förhindrar läckage, och locket kan även användas som mugg. Deb här mattermosen har störst volym i topplistan vilket gör Primus C & H modellen optimal för äventyr och utflykter med familj eller vänner. Mattermosen har dessutom ett praktiskt handtag för smidig hantering.

Överlag det bästa atlernativet för dig som behöver mätta flera magar!

Höjd: 26 cm
Bredd: 11 cm
Volym: 1200ml / 1,2L

Vanliga frågor

Det finns en del frågor som brukar komma upp när man ska köpa den bästa mattermosen. Därför har vi valt att besvara några av de.

Vad är skillnaden på mattermos och vanlig?

Skillnaden på en mattermos och vanlig termos är enkel, en mattermos är till för mat och en vanlig termos är till för dryck t.ex kaffe eller te. Men det som också skiljer de två åt är oftast volymen och locket.

Mattermosar brukar vanligtvis ha större volym än vanliga termosar då behållaren behöver vara större för att få plats med maten. Mattermosar brukar ofta också vara bredare och tar därför mer plats än en vanlig termos.

Locket är en annan stor skillnad mellan de två, eftersom mattermosen är bredare måste den också ha ett större lock för att det ska vara smidigt att äta direkt ur behållaren. En vanlig termos behöver däremot inte ett stort och brett lock, utan istället bara en öppning att dricka ur eller möjlighet att skruva av locket.

Hur fungerar en mattermos?

En mattermos fungerar på precis samma sätt som en vanlig termos, bara att en mattermos är ämnad för mat istället för dryck. Men hur fungerar en termos?

En termos, från grekiskans “Therme” betyder värme, är en typ av isolerad behållare som är konstruerad för att förhindra att temperaturen utanför behållaren påverkar temperaturen inuti. Det gör att innehållet i behållaren håller en jämn temperatur under en längre tid.

Termosen består av en utsida som tål tuffa förhållanden och en insida med dubbla vakuum mellan lagren. Genom denna konstruktion kan bara väldigt små mängder värme långsamt passera ut ur behållaren, främst genom locket. Därför är det viktigt att välja en termos som har ett tätt förslutet lock, så att innehållet kan hålla sig så varmt som möjligt under en så lång tid som möjligt.

Hur länge håller en mattermos värmen?

Hur länge en mattermos håller värmen beror främst på materialet och konstruktionen. En riktigt bra mattermos kan hålla värmen i15 till 20 timmar, medan de sämre modellerna endast klarar runt tre timmar.

Materialet och konstruktionen spelar stor roll i hur bra en mattermos håller värmen. Det avgör hur bra isoleringen är och hur försluten behållaren blir, samt hur bra själva materialet är på att behålla värme.

Därför är det ofta värt att investera i en dyrare mattermos med en bra och tät konstruktion samt med ett material som håller värmen bra. Ett tips för att få din mattermos att hålla värmen längre är att fylla den med kokande vatten (alternativt kyla ner den) innan du fyller den med önskat innehåll. Det gör att termosen redan är varm sedan innan, vilket gör att innehållet håller sig varmare längre.

Varför ska man ha en mattermos?

Att under en utflykt göra upp eld eller tända upp ett stormkök kan vara kul, men det är också en tidskrävande process. Med en mattermos kan du, när väl hungrig, avnjuta varm soppa, gryta, pasta eller annat gott. Du slipper slösa tid på att värma mat, den är ju redan varm! Det är bara att öppna locket och njuta.

Det kan också vara väldigt praktiskt med en mattermos för dig som jobbar långa arbetspass och vill slippa en kall och tråkig matlåda. Jobbar du ute i skogen eller på ett bygge kanske det inte finns en mikro i närheten, men då finns termosen, och på nolltid kan du äta varm mat.

Men vad kan man ha i sin mattermos? Det fantastiska är att det inte finns några gränser. Pasta, soppa, olika grytor eller rester från gårdagen, ja, allt går att ha i termosen. Om du vill ta med glass när du går på utflykt med barnen är det bara att kyla ner mattermosen och stoppa ned glassen.

En mattermos är helt enkelt ett måste för dig som vill ha varm mat när du är på utflykt. En mattermos är dessutom smidigt för dig som arbetar långa pass och vill att maten ska förbli varm fram till lunch.

Bästa mattermosen

Hur väljer man den bästa mattermosen?

Hur väljer man egentligen den bästa mattermosen för just dina behov? För oss finns det tre frågor att ställa sig själv när man ska köpa en mattermos:

  • Vad ska jag använda mattermosen till? Syftet spelar stor roll i vilken mattermos som kommer passa dig bäst.
  • Hur mycket vill jag att min mattermos ska kunna rymma? Den önskade storlek är viktigt att fundera över.
  • Sist men inte minst; Vad är jag beredd att betala?

Vad ska jag använda mattermosen till?

Vad du ska använda din mattermos till är avgörande för vilken typ du ska välja. Olika mattermosar håller värmen olika väl, därför är det viktigt att fråga sig själv hur länge du behöver hålla maten varm. Om du bara ska använda den själv kanske en termosmugg är ett bättre alternativ?

Ska du på långresa under en hel dag, eller har ett långt arbetspass är det smart att välja en mattermos som håller maten varm länge. Stanley Classic Food Jar 0,70L var den modell av de tre vi recenserat som höll värmen längst, i hela 15 timmar. Detta gör att du kan lämna ditt hem på morgonen, och ha möjligheten att äta både varm lunch och middag!

Primus C & H mattermosen har den största volym på 1,2L av de tre recenserade modellerna. Den håller inte värmen lika länge som Stanley Classic Food Jar men den stora volymen gör den istället perfekt för lite kortare turer där fler vill äta.

Primus TrailBreak Lunch Jug 0,55L har minst volym av de tre men är lätt och smidig för att tas med överallt. Den håller värmen bra och är optimal för dig som vill på en kortare utflykt eller bara hålla lunchen varm under ett långt arbetspass. Alla tre mattermosarna är bra på olika sätt och fyller olika funktioner.

Kolla in mattermos bäst i test listan en sista gång, och bestäm därefter vilken modell som passar dig.

Hur mycket vill jag att min mattermos ska rymma?

Denna fråga är viktig att ställa sig innan du köper en mattermos. Vill du ha en mattermos för bara dig själv, eller vill du ha en som rymmer mat för hela familjen? Att köpa en mattermos med stort utrymme utan att fylla den kan göra att maten kallnar snabbare. Väljer du istället att köpa en mattermos med mindre volym blir du begränsad till bara en portion.

Primus TrailBreak Lunch Jug har en volym på 0,55L och räcker till en redig portion, det smarta blir att den är lätt att ta med sig och tar lite plats i väskan. Stanley Classic Food Jar har istället en volym på 0,70L vilket räcker till två portioner, denna är ett bra val om ni är två som vill äta eller om du behöver både lunch och middag. Den blir tyngre och större än Primus TrailBreak, men får istället plats med mer mat.

Primus C & H modellen är den mattermos som har störst volym på 1,2L. Det gör att den räcker för att göra familjen eller flera kompisar mätta, men blir därav också tyngst och tar större plats i väskan. Primus C & H modellen är därför perfekt för dig som vill på utflykt med familjen eller kompisarna. Volymen på dessa tre mattermosar skiljer sig mycket och det är därför viktigt att veta hur mycket du vill kunna rymma för att de ska ska passa dina behov så bra som möjligt.

Vad är jag beredd att betala?

Detta är en viktig fråga att ställa sig själv då priset skiljer sig beroende på kvalitet och just dina behov. Att köpa en billigare mattermos kan göra att du inte får lika bra kvalitet eller att konstruktionen och isoleringen är sämre vilket gör att värmen håller sig kortare. Billigare mattermosar kan dessutom läcka och innehålla skadliga plaster. Det finns också en risk att en billig modell antingen avger eller tar åt sig smak. Det gör att man kanske inte använder den länge utan slänger den och väljer att köpa en ny istället, dåligt ur både ett ekonomiskt och hållbart perspektiv.

Mattermos test

Hur gjorde vi vårt mattermos test?

Mattermos testet inleddes med att hitta några modeller i varje priskategori. Därefter valde vi ut de som fått bäst kundbetyg.

Vi gick igenom massor av kundrecensioner och specifikationer för att fördjupa oss om vardera modell. Med informationen som hittats skrev vi sedan våra egna recensioner.

Sist skrev vi ihop en mattermos bäst i test lista genom att jämföra de olika modellerna. Kriterier som jämfördes var material, pris och volym.

Källor