Bästa flätlinan 2023 – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter den bästa flätlinan 2023? I denna artikel går vi igenom de absolut bästa linorna. I slutet av artikeln hittar du också tips på hur du hittar en flätlina som passar dig.

Notera att denna artikel endast går igenom flätlinor, om du istället vill ha en nylonlina har vi skrivit denna guide.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Bästa flätlinan 2023

1. Berkley X9 crystal flätlina

2. Berkley FireLine flätlina

3. Happy Angler Pro Series 8X

Berkley X9 crystal flätlina
Berkley FireLine flätlina
Happy Angler Pro Series 8X

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Berkley X9 crystal flätlina – testvinnare!

Berkley X9 crystal flätlina
Berkley X9 crystal flätlina

Denna flätlina från Berkley förvånande oss när det kommer till kastlängd och draghållfasthet. Profilen är slät och runt, vilket ger bättre kastlängder.

Linan har dessutom en PE-kärna som förstärker den.

En pålitlig flätlina helt enkelt, gör sitt jobb mer än bra! Tänk dock på att diametern ändras beroende på vilken längd lina du köper.

Styrka: 9kg – 36,3kg

Berkley FireLine flätlina recension

Berkley FireLine flätlina
Berkley FireLine flätlina

Även denna lina från Berkley har fått bra betyg från sina föregående kunder. En mjuk lina från Berkleys nya generation av “Superlines”.

Den nya versionen innebär:

  • Mjukare hantering
  • Snabbare kast
  • Mer hållbar
  • Förbättrad färg

En flätlina som finns i många styrkor, tyvärr ingen som täcker de riktiga baddarna på 30kg, men du vevar lätt in alla svenska fiskar med den.

Styrka: 6,8kg – 17,5kg

Happy Angler Pro Series 8X recension

Happy Angler Pro Series 8X
Happy Angler Pro Series 8X

För dig som söker en billig flätlina är denna från Happy Angler ett grymt alternativ. Definitivt en av de mest prisvärda flätlinorna till så billigt pris.

Rund form med 8-fibrig konstruktion (därav 8X i namnet) och slät yta. Kasten blir långa på grund av smidigheten och halheten i linan.

För dig som fiskar på kvällen är den grym, den gula färgen syns även bra i mörkret!

Styrka: 5,4kg – 27,2kg

Vanliga frågor och svar om flätlina

Förutom vår topplista över flätlinor vill vi också besvara lite vanliga frågor. Därför har vi läst på lite om flätlinor och tagit med de frågor vi tycker är vanligast.

Varför flätlina?

Flätlinor är numera tillverkade på syntetiska material, och har därför extremt bra styrka utan att behöva vara allt för tjocka. Det underlättar kast med mindre stretch och mer känslighet för dig som fiskar. Många flätlinor är svåra att ta sönder och håller därför dina dyra drag från att hamna på botten.
Dagens flätlinor fungerar bra vid kast och i princip utesluter risken att gå sönder medan du vevar in. De har dessutom väldigt lång livslängd om de underhålls ordentligt.

Hur länge håller en flätlina?

En flätlina kan hålla på rullen i flera år, vilket betyder att du inte behöver byta den särskilt ofta. Till skillnad från till exempel monofilamentlinor som behöver bytas ut lite titt som tätt.

När behöver man byta flätlina?

När flätlinan börjar bli nött är det dags att byta. Om du kör med mycket lina och hela linan börjar bli spretig/fransig är det nog dags att byta. Om hela linan blir nött ungefär lika snabbt kan det vara så att rullen i sig är trasig eller behöver tvättas.

Vilken flätlina kastar längst?

En flätlina som är mycket hal och lättviktig kastar längst. Leta efter en som sägs vara hal och som smidigt rullas ut från spolen.

Hur väljer man den bästa flätlinan?

Att välja den bästa flätlinan är svårt, men med våra tips blir det betydligt lättare.

4-fibrig flätlina

En 4-fibrig flätlina ger maximal styrka. Se den som vinterdäck, tuff utsida som klarar av i princip alla omständigheter. Denna typ av flätlina passar bäst vid tungviktsfiske eller andra gånger när linan har hög risk att gå sönder. 4-fibriga flätlinor är inte jättepopulära i Sverige just för att de är lite “overkill”. Vi har inte korallrev, och de flesta här i Sverige fiskar bara i små insjöar.

8-fibrig flätlina

En 8-fibrig flätlina är smidiga, samt designade för att vara tysta och kasta långt. Om du vevar in mycket när du fiskar är den 8-fibriga flätlinans smidighet perfekt.

Pris

Flätlinor är alltid dyrare än traditionella fiskelinor, men det ger dig också bättre styrka. Flätlinor är också tillverkade av andra material än monofilamentlinorna. De dyrare flätlinorna har egenskaper som till exempel smidigare kast.

Vikt

Viktigt är att välja en flätlina som kommer passa det du gillar att fiska. Matcha viktgränsen/styrkan på din lina och typen av fisk du är ute efter. De flesta flätlinor är tillgängliga i alla olika viktklasser, så det bör inte vara några problem att hitta rätt.

Färg

Flätlinor finns i många olika färger. Om du brukar kasta långt är det bäst att ha en färg som syns tydligt, även på långt håll. Om du istället vill att linan inte ska synas kan du välja en färg som grön eller genomskinlig.

Kan jag använda flätlina för all typ av fiske?

Ja, men vissa flätlinor har till exempel ingen stretch vilket gör att kroken lätt kan dras ur fisken. För att motverka detta kan du sätta flätlinan på ett lättare spö, vilket ger dig mer flexibilitet när fisken drar hårt.

Flätlina test

Hur gjorde vi vårt flätlina test?

Flätlina testet inleddes genom att se vad marknaden hade att erbjuda. Därefter valde vi ut några modeller som fått bra kundbetyg. Notera att vi valde några modeller i olika prisklasser för att det ska passa allas budget.

Sedan läste vi en rad olika kundrecensioner och produktbeskrivningar. Utifrån den informationen vi hittat skrev vi våra egna recensioner.

Slutligen gjordes en jämförelse mellan de olika flätlinorna. Kriterier som färg, pris och styrka var viktigast.

Avslutande ord

Att välja rätt flätlina är svårt, det förnekar nog ingen. Dessutom är flätlinor lite dyrare än nylonlinorna, vilket gör att du inte kan testa dig fram på samma sätt. Men vi rekommenderar ändå att du köper hem några inom olika prisklasser och testar dig fram. Välj några korta flätlinor för att hålla plånboken glad också.

Flätlinor är dock absolut bättre än traditionella monofilamentlinor, och kan hålla i flera år utan att gå sönder.

Källor