Sovsäck bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 8 juli 2023

Letar du också efter sovsäck bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig leta i djungeln av sovsäckar som finns där ute. I den här artikeln hittar du de bästa sovsäckarna för din utflykt och i slutet även lite svar på vanliga frågor.

Sovsäck bäst i test

1. Marmot Micron 40

2. Vaude Sioux 800S syn

3. Marmot Nanowave 55

Marmot Micron 40
Vaude Sioux 800S syn
Marmot Nanowave 55

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Marmot Micron 40 – testvinnare!

En rosa sovsäck

För den lite mer erfarna friluftaren är denna sovsäcken helt perfekt. Den passar dig som ska ut i riktigt kalla klimat, kanske vandra i bergen.

Marmot Micron 40 är fylld med vattenresistens-behandlat kvalitetsdun. Utsidan är dessutom av slitstarkt material.

Dunet är konstruerat för att hållas på rätt plats, vilket gör att värmen hålls inne betydligt bättre. Ofta har de billigare sovsäckarna fördelat dunet dåligt och efter ett tags användning så ramlar allt till botten.

Två hängöglor finns inbyggda, en innerficka och möjlighet att använda sovsäcken som en filt.

En riktigt bra sovsäck, men som tyvärr kostar lite extra.

Vaude Sioux 800S Syn

En rosa sovsäck som ligger ned

Denna sovsäck från Vaude är en både lättskött och andningsbar sovsäck. Tillverkad av skönt material som dessutom är miljövänligt.

Syntetfyllningen reflekterar kroppsvärme och transporterar fukten på bra sätt. Sovsäcken är mycket andningsbar och skapar ett mysigt klimat i någorlunda temperaturer. Om du bergsklättrar eller tänker använda den på vintern är detta inte rätt modell.

Vaude Sioux 800S Syn isolerar under våta förhållanden och är väldigt enkel att rengöra. På grund av fukttransporten och andnings-egenskaperna torkar den dessutom väldigt snabbt.

En pålitlig sovsäck i medelprisklassen som passar för höstmånader.

Marmot Nanowave 55 recension

En blå sovsäck uppifrån

En lättviktigt och bekväm sovsäck för sommarmånaderna är denna från Marmot. Dess vikt gör att den är smidig att packa ner och inte tar så mycket plats.

Konstruktionen är av syntet som håller dig varm under sommarnätterna även om sovsäcken blir lite blöt. På sidan hittas en hellång tvåvägsdragkedja som gör det enkelt att ventilera.

En bra modell för dig som letar en lättviktig sovsäck för varmare väder helt enkelt!

Bläddra bland ännu fler populära sovsäckar nedan

Cocoon ML Thermolite

En lila sovsäck tillverkad av thermolite material

Denna sovsäck från Cocoon är en extremt lätt modell som kan användas i varma temperaturer. Kan användas som den är eller som innersäck under vintern.

Isoleringen är bra, men klarar bara omkring 7°C. Thermolite materialet gör dock att hela sovsäcken väger under 300g, perfekt för när du ska ha utflykt på sommaren.

Det negativa är att den är lite dyr för det man får – en lövtunn sovsäck.

Hagloefs Tarius 1 190cm

Sovsäck Hagloefs-Tarius-1-190cm
Sovsäck Hagloefs-Tarius-1-190cm

Tarius +1 från Haglöfs är en mångsidig sovsäck som erbjuder komfort, värme och enkelhet för en god nattsömn.

Den är idealisk för olika äventyr och har syntetisk isolering som fungerar bra i fuktiga förhållanden.

Sovsäcken har flera praktiska funktioner och finns i olika temperaturgraderingar för att passa ditt äventyr.

  • Mumieformad för maximal värme och lätt vikt
  • Ergonomisk fotdel och huva för bekväm passform
  • Offset-konstruktion och kanal under blixtlåset för att förhindra kall luft
  • Inkluderar innerficka för kudde, hängöglor och förvaringspåse

Briv Hultsfred 230cm

Sovsäk Briv-Hultsfred-230cm
Sovsäk Briv-Hultsfred-230cm

Den absolut billigaste sovsäcken är en lätt, praktisk och funktionell lösning för lite varmare väder.

Den väger endast 950 g och är lätt att bära med sig. Med storleken 230x80x55 cm erbjuder den gott om utrymme.

Sovsäcken har temperaturgränser på Comfort +15ºC / Limit +10ºC / Extrem +0ºC och är tillverkad av slitstarka material. Den är enkel att rengöra genom fintvätt på 30ºC och dropptorkning.

Outwell Contour Lux 220cm

Sovsävcken Outwell-Contour-Lux-220cm
Sovsävcken Outwell-Contour-Lux-220cm

Contour Lux från Outwell är en syntetisk sovsäck som är perfekt för camping. Den har en komforttemperatur på 3 grader på den kalla sidan och 15 grader på den varma sidan för damer, och -3 grader på den kalla sidan och 11 grader på den varma sidan för herrar.

Med en extremtemperatur på -19 grader på den kalla sidan och 1 grad på den varma sidan kan du känna dig trygg även i kyliga förhållanden. Sovsäcken har en slitstark 230T mikrofiber skal och ett borstat polyesterfoder med struktur. Den är fylld med 1400 g Isofill, en högkvalitativ syntetisk isolering. Contour Lux väger 1700 g och är designad för att passa både män och kvinnor.

Den har en fluorkarbonfri impregnering för hållbarhet och är utrustad med en L-formad dragkedja runt om. Med en max kroppslängd på 190 cm ger den gott om utrymme för en bekväm nattsömn. Outwell är känt för sina högkvalitativa campingprodukter och deras fokus på bästa material och noggranna tester.

Marmot Sawtooth 15°

Sovsäck Marmot-Sawtooth-15°-Sleeping-Bag
Sovsäck Marmot-Sawtooth-15°-Sleeping-Bag

Marmot Sawtooth Long är en varm dunsovsäck som förlänger tresäsongstältningen.

Den är tillverkad av återvunna material och har RDS-certifierad dunisolering med Down Defender för förbättrad vattenresistens. Två sidodragkedjor ger ventilation, och den expanderbara fotboxen ger extra utrymme.

Sovsäcken har en varm huva, invändig förvaringsficka och levereras med förvaringspåse och kompressionspåse. ISO-testad för temperatur.

Vanliga frågor om sovsäck

Det kommer nog en hel del frågor när du ska välja den bästa sovsäcken. Istället för att enbart titta på våra testvinnare kan du också läsa lite av svaren här nedan.

Måste man ha en sovsäck?

Nej, du behöver inte alltid en sovsäck, men det kan vara ett bra alternativ beroende på vad du ska göra. I kalla Sverige är det nog alltid en bra idé att ta med en sovsäck, oavsett årstid. Det är också därför vi tog med några modeller lämpliga för sommaren i vår sovsäck bäst i test lista.

De flesta vill ha något att hålla värmen med under natten, men det är ingen nödvändighet på sommaren. Du kan ta på dig varma kläder istället, men det är förstås inte lika mysigt.

Hur sover man i en sovsäck?

Att sova i en sovsäck är ju bara att lägga sig – men hur håller man värmen bäst? Ett liggunderlag, utvald campingplats och innersäck är alla bra idéer. Ett annat tips om du ska campa i Sverige är att lägga barrgrenar under liggunderlaget, det håller värmen otroligt mycket bättre.

Ha på dig torra kläder, täck huvudet och töm blåsan innan du kryper till kojs. Då kommer du hålla kroppsvärmen bättre. Tänk också på att det tar ett tag innan sovsäcken blivit varm. Din kroppsvärme flyr ut och börjar cirkulera i säcken hyfsat snabbt, därefter blir det varmt och mysigt.

Är det riktigt kallt ute kan du ta till andra medel också; snacks med höga kolhydrater och lätt träning så kommer din kropp släppa ut värmen snabbare.

Vad kostar en bra sovsäck?

En bra sovsäck kostar från en tusenlapp (sommarvariant) till 2500kr för en vintermodell. Det finns såklart både dyrare och billigare inom båda kategorierna, men detta är vad vi klassar som “bra” sovsäckar.

Hur länge håller en sovsäck?

Sovsäckar har inget bäst-före-datum, men den tappar tyvärr sin form ju längre tid den ligger nedpackad. Fluffigheten i en dunsäck kommer tyvärr också bli sämre med åren. Om du har vinds- eller källarutrymme över är en bra idé att förvara den utanför sin påse där.

Tänk också på hur du tvättar den, och gör det så sällan som möjligt. Detta är extra viktigt om du har en gjord av dun, de tenderar att tappa sin form snabbare än syntetvarianter.

Hur ofta ska man tvätta en sovsäck?

Det är inte nödvändigt att tvätta en sovsäck efter varje användning. Tvätta den istället någon gång per år eller när den börjar bli smutsig utvändigt.

Om du använder sovsäcken en gång i veckan, kanske du vill tvätta den lite oftare. I sådant fall får du se det lite som sängkläder, tvätta de efter ungefär 10 användningar (samma gäller sovsäcken).

Det beror förstås också på om du sover påklädd eller inte, sovsäcken blir inte lika smutsig invändigt om du har kläder på dig medan du sover.

Bästa sovsäcken

Hur väljer man den bästa sovsäcken?

Att välja den absolut bästa sovsäcken är knepigt, men här är några av de kriterier vi tycker är extra viktiga. Att njuta av sin sömn är något vi tycker man även borde göra i naturen, så välj rätt sovsäck.

Vad ska du ha den till?

Det är skillnad på en sovsäck tillverkad för backpacking och en för campande. Camping-sovsäckar är ofta större i storlek och tänker inte så mycket på vikten. Backpacking-sovsäckar däremot är utformade för att ta så lite utrymme i väskan som möjligt, och inte väga för mycket.

Välj mumie-formen eller annan lättviktig modell för backpacking. För campande kan du välja i princip vilken modell som helst, det är du som ska bära den med dig.

Form

Det finns generellt sett 3 former på sovsäckar – rektangulär, semirektangulär och mumie. Semirektangular är den vanligaste med en rundad topp, sådana du säkert sett många gånger.

Campare vill ofta ha lite större utrymme och väljer därför rektangulära eller semirektangulära. Det är svårt att förstå hur mycket utrymme du får i en sovsäck utan att ha provat den, men att välja rätt form är första steget.

  • Rektangulär: Dessa sovsäckar erbjuder mycket utrymme, båda benen och armarna kan sträckas ut. Också ett bra alternativ om du ibland vill ha den uppknäppt ibland för att ha som täckte istället. På så sätt kan sovsäcken också dubbla som sommar-säck!
  • Mumie: Mumieformen är skapad för att öka värmeisoleringen och samtidigt ta mindre plats. I denna sovsäck får du en tightare upplevelse och har inget utrymme att vända dig om.
  • Semi-rektangulär: Denna är den vanligaste formen, det är som en rektangulär modell förutom att toppen istälelt gjorts rund. Vissa av dessa varianter är också något tightare vid fötterna för att spara lite vikt och material.

Värt att lägga till är att det också finns dubbel-sovsäckar. Dessa är till för två eller en lite större person. Vi valde att inte ta med dessa modeller i vårt sovsäck test eftersom det enkelt kan göras genom att sätta ihop två rektangulära modeller. I det fallet sätts de ihop med dragkedjan och kan sedan rymma två personer.

Typ av isolering

Det finns två typer av isolering som används i sovsäckar idag – syntet och dun. Här är deras styrkor:

IsoleringstypStyrkor
Syntetisolering+ Billigt
+ Isolerar även när den är våt
+ Innehåller inte allergener
+ Torkar fort
Dunisolering+ Lättviktig
+ Slitstark och håller väldigt länge
+ Ofta vattentålig
+ Presterar bra i kallt och blött väder
+ Blir betydligt mindre när man trycker ihop den

Läs mer om dun- och syntetsisolering här! Visserligen är den artikeln om jackor, men samma principer gäller även sovsäckar.

Funktioner

Det finns såklart extrafunktioner som är mer än användbara. Här är några vi uppskattar lite extra:

  • Innerficka. Vissa modeller som vi inkluderat i sovsäck bäst i test listan har en innerficka. Dessa är grymma för att hålla matvarorna varma, eller för att inte tappa bort grejer under natten.
  • Luva. Att ha en luva på sovsäcken är grymt bekvämt! Välj helst en som sitter åt ordentligt för att skapa extra mysfaktor och hålla värmen ännu bättre. Dessa brukar dock inte finnas på modeller lämpade för plusgrader.
  • Dragkedjor. En sovsäck med mer än en dragkedja är grymt för att justera ventilation. Vissa lite mer påkostade modeller har också skydd på insidan av dragkedjan så att inte hår eller hud fastnar. En grym funktion man kanske inte tänker på!
  • Ytterlager. På lite dyrare modeller får man ofta med ett ytter- och ett innerlager. Detta gör att vattnet enkelt rinner av det yttre lagret så att du slipper torka sovsäcken varje natt.

Förstå temperaturskillnaderna

Under sommarmånaderna kanske det inte är så viktigt hur många minusgrader sovsäcken klarar av, utan istället hur den kan hålla värmen på en tolerant nivå. Du kan ju alltid dra ner dragkedjan lite och reglera temperaturen.

Om du däremot ska använda sovsäcken under lite kallare månader är det mycket viktigt att ha en som håller värmen.

Sovsäck test

Hur gjorde vi vårt sovsäck test?

Vårt sovsäck test började med att se vad marknaden hade att erbjuda. Därefter valde vi ut några modeller som fått bra kundbetyg – en i varje priskategori. Här valde vi också bort de modeller som kostade över 2000kr eftersom att de modeller inte är lämpade för 90% av camparna.

Vi tittade sedan på modellernas recensioner och beskrivningar. Med den informationen vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner om var och en.

Slutligen gjordes en jämförelse mellan de olika modellerna. Kriterier som jämfördes var pris, kvalité och isoleringsförmåga. De modeller som fick bäst resultat lades sedan in i sovsäck bäst i test listan som du hittar högst upp i den här artikeln.

Avslutande ord

Det är viktigt att välja rätt sovsäck från början, att frysa under natten är inget vi rekommenderar till någon. Om du gått 3km in i skogen kan det vara en mardröm att behöva gå tillbaka och åka hem vid midnatt. Välj en sovsäck du vet kommer klara av de temperaturer som du brukar campa i!

Tänk också på hållbarheten och hur användbar modellen i fråga är för dig. Om du enbart campar under sommaren kanske du bara behöver en för sommaren. Om du kör året om kan det vara en bra idé att köpa en av varje, eller en innersäck som också kan användas på sommaren.

Källor