Kikare bäst i test – hitta bästa kikaren!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Det finns en hel djungel av kikare där ute, men vilken är egentligen den bästa kikaren? Vi hjälper dig navigera i djungeln och utsér sedan en kikare bäst i test!

En kikare är bra för många saker, fiske, vandring, fågelskådning, ja i princip allt i naturen. Vi har därför valt att ta med så många olika typer av kikare som möjligt i vårt kikare test, så att du kan hitta en modell som passar dig!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Kikare bäst i test

1. Vortex (10x32)

2. Carson (10x25)

3. Silva (10x25)

Vortex Diamondback handkikare
Carson VP-025
Silva Pocket 10X

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Vortex Diamondback (10×32) – testvinnare!

En kikare tillverkad av Vortex

Vortex Diamondback 10×32 är en dyrare kikare som ger otrolig prestanda. Ett brett synfält med enkla justeringsinställningar.

Den har dessutom ett bra grepp i alla förhållanden. Förseglingen gör att kikaren är vattentät, dammfri och imtät.

Prismorna ger skarpa, kontrastrika och klara bilder. För dig som inte vill hålla den i handen går den även att sättas på stativ.

Den perfekta kikaren för dig som har en lite högre budget.

Carson VP-025 (10×25)

En 10x25 kikare

En prisvärd kikare för jakt, fågelskådning, fiske eller vandring är denna Carson VP-025. Innehåller ytbehandlade linser för tydliga och skarpa bilder.

Dessutom är den självklart im- och vattentät. Den går också enkelt att sättas runt halsen med halsremmen den levereras med.

En riktigt bra kikare för dig som är lite mer seriös med ditt friluftsliv.

Silva Pocket (10×25)

En liten kikare

För dig som letar efter ett billigare alternativ är denna lilla praktiska vardagskikare nog något för dig. Silva pocket 10X är en enkel kikare som passar för allt från jakt till vandring.

En perfekt kikare att ha i ryggsäcken om du inte använder den så mycket. Dessutom är den väldigt lätt (194g) vilket gör att du kan ta med den när du ska vandra långa distanser.

En grym kikare för dig med lite mindre budget.

Vortex Solo (8×25) monokikare

En svart monokikare

För dig som vill ha en knivskarp kikare är denna Vortex Solo perfekt. Istället för en tung och stor kikare så kan du ha denna i fickan.

Ergonomiskt utformad för skön användning och dessutom lättanvänd. Robust, bra kvalité som dessutom är hyfsat billig.

För en lagom förstoring vid frihandsspaning kan du helt enkelt inte gå fel med denna kikare.

Vanliga frågor om kikare

Det finns en del frågor som kan komma upp när man ska hitta den bästa kikaren. Vi har därför valt att ta med några av de nedan.

Vad betyder numren på en kikare?

Numren på kikaren visar kikarens förstoring och objektivdiameter. Den första siffran (10x25mm) står för kikarens förstoring.

Den andra siffran (10x25mm) står för vilken diameter objektivet har. I detta exempel har alltså kikaren en objektivdiameter på 25mm. 25mm är bäst lämpat för dagtid men fungerar också i skymning. Ska du dock använda kikaren på natten krävs ett bättre objektiv.

Vilken typ av kikare ska jag välja?

Du väljer kikare baserat på vad du ska ha den till. Om du till exempel ska fågelskåda på långt avstånd väljer du en 10x. Om du däremot bara ska titta kortare distanser så går det bra med en 8x modell.

Vilken kikare ska man ha för fågelskådning?

Flr fågelskådning rekommenderar vi generellt 8x kikare. Men om du är mycket uppe i bergen eller ofta skådar på långa avstånd kan det vara bättre med en 10x-variant.

Varför är kikare så dyra?

Kikare är dyra på grund av konstruktionen. De är gjorda i högkvalitativa material, komponenter och klarar i princip alla väderförhållanden. Dessutom behövs många extremt små komponenter tillverkas för att ge användaren en så bra upplevelse som möjligt.

Kikare test

Hur gjorde vi vårt kikare test?

Vårt kikare test inleddes med att titta vad marknaden hade att erbjuda. Därefter valde vi ut några modeller i vardera prisklass som fått bra kundbetyg.

Därefter läste vi kundrecensioner och produktbeskrivningar för att få en mer djupgående förståelse om varje produkt. Med informationen vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner om produkterna.

Slutligen jämfördes de olika modellerna och sammansattes i vår kikare bäst i test lista. De jämfördes genom bland annat kriterier som objektiv, pris och kvalité.

Bästa kikaren

Hur väljer man den bästa kikaren?

Att köpa en kikare är ofta en dyr affär, och vi rekommenderar att du väljer en dyr modell också. Att köpa en modell av kvalitet redan från första dagen kommer spara dig pengar i det långa loppet. Med det sagt finns det såklart också modeller som är billigare, för dig som kanske inte kommer använda den så ofta.

Här är några av våra kriterier till att hitta den bästa kikaren.

Välj rätt förstoring

Att välja mellan 8x och 10x är svårt, men personligt. Du får helt enkelt välja själv vilken förstoringsstyrka du vill ha. 8x rekommenderar vi till dig som är nybörjare eller som inte behöver se extremt långt. 10x däremot är för dig som mer erfaren och som vill se väldigt långt.

Tänk på att 10x ser längre, men då blir också bilden lite skakig. Om du använder kikaren till fågelskådning är en 10x bättre, men om du bara vill se till andra sidan berget är en 8x perfekt.

Enkelt förklarat:

  • 10x ger dig en smalare, lite mörkare, och mer märkbar skakighet. Men samtidigt får du också en betydligt bättre inzoomning och skarpare bild.
  • 8x ger dig en bred och ljusare bild. Dock blir bilden mindre inzoomad och mindre skarp.

Pris

Pris är alltid en kriterie, oavsett vad du köper. Tänk dock på att en kikare håller i princip för alltid, så köp något du inte behöver byta ut. Sträck din budget några extra hundralappar och få en kikare du verkligen har användning av istället för en billig modell.

Färg och skärpa

Såklart är bildkvaliteten en av de viktigaste kriterierna. Hur bred är bilden? Hur skarp? Hur är färgerna jämfört med verkligheten? Alla dessa är frågeställningar du ska ställa dig när du snöat in dig på en viss kikare.

Om du handlar kikare i butik kan det också vara bra att tänka på ljuset. I butikerna är det ofta ljust, så gå dit precis innan stängning när det är lite mörkt ute! Då kan du se hur kikaren presterar i mörker också.

Funktioner

Ytterligare funktioner kan vara roliga att ha, som närfokus, vattentäthet och hållbarhet. Många tillverkare erbjuder numera dessutom extraprylar som är inkluderat i köpet. Till exempel halsrem och linsduk.

Garanti

Garantin är såklart viktig, framför allt om du köper en lite dyrare modell. Titta på modellen i fråga och se vad den har för garantitid. Tänk då också att företagen inte lägger garantier på sina varor för att gå back – de räknar med att ha de ska hålla minst dubbelt så lång tid.

Ta hand om din kikare!

Vi vill slutligen poängtera hur viktigt det är att ta han om din kikare. Rengör linserna helst efter varje användning och stoppa undan den i ett fodral. Om du fått sand eller grusdamm på liserna kan detta tas bort med pensel.

Fettfläckar tas lättast bort med vatten och några droppar alkohol. Använd jummet vatten, stora temperaturväxlingar kan påverka optiken.

Är du ute med din kikare under längre perioder? Kolla in vår liggunderlag bäst i test lista för att vara mer komfortabel.

Avslutande ord

Att välja den bästa kikaren är svårt, men det var också därför vi gjorde vårt kikare test. Fundera också ut en budget lite i förväg. På så sätt får du en modell som du verkligen har användning av, istället för en halvdan som du aldrig använder.

Främst bör du också tänka på vad du ska ha den till! Fågelskådning kanske kräver en 10x, men för vandring krävs bara en 8x.

Källor