Bästa jaktkniven – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Vill du också hitta bästa jaktkniven? Då har du hittat rätt! Vi visar dig de bästa jaktknivarna som klarar allt. Att ha en redig jaktkniv är viktigt, skaffa en bra modell redan från början.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & outdoorexperten.se

Bästa jaktkniven

1. Fällkniven S1Z

2. Brusletto Femund

3. Eka Swede 8

Fällkniven S1Z
Brusletto Femund
Eka Swede 8

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Fällkniven S1Z – testvinnare!

En fällkniv på vit bakgrund

Fällkniven S1Z är en bra modell för allt, men är tyvärr ingen fällkniv, det är bara namnet på märket.

S1Z är praktisk att ha till både fiske och jakt. Rakt blad utformat med mångsidighet i åtanke.

Skaftet är stabilt och ger bra grepp trots blöta elelr kalla händer.

Med alla dessa saker i åtanke utsér vi denna modell till den bästa jaktkniven.

Brusletto Femund recension

En jaktkniv i slida

Brusletto Femund är en riktigt kraftfull jaktkniv som är rakt slipad.

Bladet har en drop-point profil vilket gör den perfekt för jakt. Passar även för dig som fiskar eller göra andra kniv-krävande aktiviteter.

En kortfattat välbalanserad kniv som hålls grymt i handen och som klarar tuff användning.

Eka Swede 8 recension

En fällkniv för jakt av trä

Denna jaktkniven från EKA är ett billigare alternativ som ändå vill ha en mångsidig kniv. Den används regelbundet inom industri, jord- och skogsbruk.

Greppet ligger skönt i handen och handtaget är ergonomiskt framtaget. Låsmekanismen är säkert och starkt.

Om du letar efter en mer vardagskniv är denna perfekt att ha på fickan. Tyvärr håller den dock inte riktigt måttet om den ska användas för att flå.

Helle Eggen recension

En jaktkniv i och utanför slidan

Denna jaktkniven är enbart en “honorable mention” på bäst i test listan. Helle Eggen är en stabil kniv som passar för allt uteliv.

Som du ser på bilden är det här en modell som satsat en del på designen också. Greppet är gjort i masurbjörk och har ett rejält drop-point-blad.

Läderslida kommer dessutom inkluderad! Men tänk på att den här jaktkniven kräver en del underhåll också. Handtaget bör torkas av ordentligt om det blir vått, och behöver vaxas någon gång om året.

Vanliga frågor

Det finns en del frågor som kommer upp när det är dags att välja jaktkniv. Därför har vi valt att besvara några av de här nedan.

Vad används jaktknivar för?

Jaktknivar används typiskt sett för precis som namnet nämner; jakt. Att flå ett djur eller att skära upp kött är vanliga användningsområden. Men de används också till andra saker än bara jaktpasset, till exempel inom industri eller andra utomhusaktiviteter.

Hur mycket kostar en jaktkniv?

En jaktkniv kostar från 300kr till 2000kr. Vi skulle säga att en bra modell behöver minst en tusenlapp i budget i alla fall. Vi rekommenderar absolut att du väljer en lite dyrare modell, de är mer mångsidiga.

Vad är en bra längd på en jaktkniv?

En bra längd på jaktkniv är ett blad på 5-10cm. Du kanske tänker att det är för litet – men ett mindre blad ger mer kontroll. Det är därför doktorer använder skalpeller istället för långa köksknivar!

Behöver man verkligen en jaktkniv?

Vi skulle faktiskt svara ja på den frågan. Mycket av friluftsliven kräver någon form av kniv, även fast du kanske skulle klara dig med en morakniv för en hundring. För de lite mer krävande användningsområden behövs dock en starkare kniv; vi rekommenderar en jaktkniv.

Är det olagligt?

Svaret är lite invecklat, enligt knivlagen får du ha med dig kniv när du är i vildmarken om den hålls i väskan. Du måste alltså ha en bra anledning till att bära kniven, detsamma gäller när du går in i en affär och köper en kniv. Du har alltså då befogenhet att bära kniven eftersom du precis köpt den.

En kniv anses som naturlig istället för olaglig om aktiviteten som ska utföras kräver kniven, till exempel hantverkande.

Jaktkniv bäst i test

Hur väljer man den bästa jaktkniven?

Det finns några extra viktiga kriterier när du ska välja ut den bästa jaktkniven.

Vet vad du ska ha den till

Det är stor skillnad på jaktknivar, och ofta är det på grund av det de ska användas till. Att jaga stora djur som älg kommer kräva en betydligt större kniv än om du bara ska ut och fiska.

För rådjur och varg är en bra bladlängd mellan 7 och 10cm. Om kniven är längre kommer du ha betydligt svårare att använda den på så små djur. Använd den generella tumregeln; stor kniv för stort djur, och liten kniv (alternativt en täljkniv) för litet djur.

Om du inte än vet vad du ska ha den till, eller om du vill ha en mångsidig variant rekommenderar vi ett knivblad på ungefär 10cm. Det är en av de perfektaste bladlängderna, eftersom en jaktkniv ofta används till mer än bara en sak.

Form på bladet

Olika former på bladet är bra för olika saker. Om du jagar stora djur är en drop-point-design ett bra alternativ. Det är ett tjuckt och kurvat blad som ofta är starkare än andra typer. Grymt för att flå djur eftersom du kan använda hela kanten istället för bara spetsen.

Clip point är tunnare, smalare och mer väldefinierad spets än drop pointen. Den används oftast för samma saker, men är inte lika effektiv för att flå, splitta och slakt. Clip point är däremot en mer mångsidig jaktkniv som är perfekt för dig som använder kniven till flera saker.

Sedan finns det såklart ännu fler former, men detta är huvudvarianterna som används i Sverige. För slakt och tyngre jobb används ofta tjockare knivar, men dessa är inget vi går igenom i vår jaktkniv bäst i test lista.

Handtaget är viktigt!

Handtaget är den bit som du kommer hålla i, ofta flera timmar i streck. Välj därför en modell som faktiskt har ett bra och bekvämt handtag. Handtag tillverkade i trä, ben och läder är ofta mer funktionella än plast. Däremot erbjuder inte dessa typer av handtag det grepp som många jägare vill ha med blöta eller blodiga händer.

För säkerheten ska handtaget alltid ha någon form av skydd. Det är ofta i form av ett fingerstopp eller kontur. Det gör att handtaget stoppar dina fingrar från att glida fram och skadas.

Den ultimata kriterien för om en kniv är bra eller dålig är hur den känns i handen. En jaktkniv är helt oanvändbar om den är oskön att hålla i. Ett problem som ofta brukar komma upp är för små handtag, det gör att du tappar kontrollen.

Kvalité

Kvalité på både bladet och handtaget är såklart också viktigt. Ofta reflekterar kvaliteten enbart priset när det kommer till jaktknivar, tyvärr. En dyrare kniv innebär bättre kvalitet både i from av blad och handtag.

Dock måste du ändå tänka på hur skön den är att ha i handen. Om du har större händer måste du ha något med stort handtag, annars kommer du bara halka runt. Små händer? Skaffa en med mindre handtag och bra grepp.

Pris

Pris är alltid en faktor när du ska köpa något, så är även fallet när det är dags för en jaktkniv. Tänk på priset, men också vad du får för pengarna. Köp något av kvalitet från början istället för att behöva köpa en ny efter ett halvår.

Jaktkniv test

Hur gjorde vi vårt jaktkniv test?

Vårt jaktkniv test inleddes med att hitta några modeller i varje prisklass. Sedan valde vi ut de som fått bäst betyg från tidigare kunder och läste på mer om de.

Vi tittade igenom hundratals recensioner och specifikationer för att fördjupa oss om vardera modell. Med informationen vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner.

Sist men inte minst behövde vi också jämföra de olika modellerna. Det gjordes genom kriterier som kvalité, blad och grepp.

Avslutande ord

Att välja en jaktkniv är svårt, framför allt om du inte vet med dig vad du ska använda den till än. Då är det nog bättre att välja ett mer mångsidigt alternativ, och kanske något billigare. Då kan du testa hur det känns och sedan köpa en dyrare modell när du vet vad du vill ha.

Fundera noggrant innan du genomför ditt köp, bra grepp, skärpa och ligger skönt i handen är de absolut viktigaste kriterierna. Om du är osäker kan du kolla in de knivar vi tycker är de bästa genom att skrolla längst upp i denna artikel.

Källor