Skaljacka herr bäst i test – hitta bästa skaljackan!

Senast uppdaterad 8 februari 2023

Letar du efter skaljacka herr bäst i test? Då är detta artikeln för dig! Vi hjälper dig hitta den allra bästa skaljackan.

Om du är ute efter en jacka som håller tätt mot både blåst och väta samtidigt som den också andas och är lätt att bära är det den skaljacka du behöver. De finns i flera prisklasser och modeller. I den här artikeln har vi testat flera olika skaljackor för att finna de bästa modellerna, och för att göra det lite lättare för dig som köpare att hitta en skaljacka som passar just dig. Vi har tittat på flera olika aspekter i testet såsom vattentäthet, passform, storlek och mycket mer.

En skaljacka är utan tvekan ett perfekt multifunktionellt plagg att ha i garderoben oavsett om du är aktiv utesportare eller om du bara går promenader med hunden.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Revolutionrace.se & outnorth.se

Skaljacka herr bäst i test

1. RevolutionRace silence proshell

2. The North Face stolemberg

3. Haglöfs Astral

Prisklass: Billig

Prisklass: Premium

Prisklass: Premium

1. RevolutionRace silence skaljacka – bäst i test!

RevolutionRace silence proshell
RevolutionRace silence proshell

Den här jackan från RevolutionRace är en skaljacka i tre lager vilket gör den både varm, vattentät och vindtät. Samtliga sömmar, dragkedjor med mera är fulltejpade för optimal täthet både när det gäller vind och vatten. Jackan har 4-vägs stretch, samt praktiska stretchmembran som bidrar till täthet, optimal passform och följsamhet. Jackan är dessutom väldigt tyst vilket gör att den passar bra för till exempel fågelskådning eller jakt. Passformen är kroppsnära men bekväm. Under armarna finns ventilationsdragkedjor som kan användas för att förbättra jackans andningsförmåga efter till exempel en längre promenad. Dragkedjorna kan vikas undan för att inte störa under rörelse,

Jackan har försetts med dragsko nedtill, och den har fickor med dragkedjor där du kan förvara det du är rädd om. Även jackans luva har flera dragskor för optimal passform där varken blåst eller vatten kan läcka in. Viktmässigt är jackan väldigt lätt trots de praktiska funktionerna. Självklart är slitstyrkan också mellan normal och hög för att kunna användas till alla fritidsaktiviteter.

2. The North Face Stolemberg recension

The North Face stolemberg
The North Face stolemberg

Från The North Face kommer jackan Stolemberg. Det här är en jacka med tre lagers DryVent-tyg vilket säkerställer att jackan är helt vatten- samt vindtät samtidigt som den andas. Jackan har också tejpade sömmar samt dragkedjor för att du ska kunna hålla dig torr och bekväm oavsett väderleken. Här finns också en exklusiv ytbehandling som gör jackan är mer tålig mot väta. I armhålorna finns ventilation försedd med dragkedjor. De kan enkelt öppnas vid behov för att få än mer luftcirkulation i jackan.

Jackan har en justerbar huva som är kompatibel med flera sorters hjälmar. Inne i jackan finns en innerficka utan stängning, men det finns också dragkedjeförsedda fickor utvändigt. Materialmässigt är jackan tillverkad av 100 % nylon med PVC-fri vattenavvisande ytbehandling. Behandlingen gör inte bara jackan tätare utan dessutom blir det enkelt att vika ihop och förvara jackan även efter regn då den inte tar åt sig vatten.

3. Haglöfs Astral skaljacka

Haglöfs Astral
Haglöfs Astral

Från Haglöfs kommer Astral som är en allsidig skaljacka vars tvålagers GORE-TEX material ger ett bra skydd mot väta och vind. DWR-behandlingen på det yttersta lagret ger ett mer slitstarkt skydd, och jackan blir dessutom vattenavvisande.

Jackan har flera justeringsmöjligheter och det bidrar till att passformen samt rörligheten blir optimal. Förutom det har jackan också flera praktiska andningsmöjligheter och tack vare meshfodret stärks andningsförmågan mer samtidigt som fukt transporteras bort. På jackans utsida finns en bröstficka och två handfickor med blixtlås, och på insidan finns en innerficka. På jackans ärm finns dessutom en ficka för liftpass eller liknande. Båda jackans ärmar är förböjda, och ärmsluten justeras med hjälp av kardborreband. I jackans nederkant finns också en fåll som enkelt kan justeras med en hand. Jackan är också längre baktill. Luvan kan även den justeras, och den kan bäras över de flesta typer av hjälmar.

Samtliga blixtlås och sömmar är helt vattentäta, och de håller även kraftig blåst ute.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en skaljacka?

Om du vill ha en bra skaljacka bör du titta på en som ligger i prisklassen mellan 1100-3000 kronor. Där får du en praktisk och bekväm jacka som håller.

Vad är så bra med skaljackor?

Skaljackor är bekväma att bära, samtidigt som de väger väldigt lite. De ger ett väldigt bra skydd mot både väta och blåst vilket gör att jackan kan bäras under större delen av året.

Bästa herr-skaljackan

Hur väljer man den bästa skaljackan?

  • Titta på hur pass vattentät jackan är. Vattentätheten mäts i vattenpelare och ju högre vattenpelare desto med vattentät är jackan. Om du råkar ut för ett kraftigt regn eller liknande är det viktigt att jackan är tät.
  • En skaljacka ska vara relativt lätt. I regel vill du att jackan ska vara enkel att packa ner om du klär av eller på dig ett lager när du är ute. Jackan blir också betydligt bekvämare att ha på kroppen om den inte väger så mycket. Väldigt många prioriterar just vikten, särskilt om jackan ska användas under till exempel vandringar.
  • Materialvalet är självklart också väldigt viktigt. Jackan ska vara tillverkad av ett material som står emot vatten och vind, men samtidigt får det inte vara för tätt. Jackan måste nämligen kunna andas så fukt från kroppen transporteras bort, annars kommer klimatet innanför jackan snart att vara outhärdligt.
  • Det är givetvis också viktigt att titta på skaljackans passform. Du ska kunna röra dig obehindrat i jackan, ärmarna ska vara långa nog och det är en fördel om du får under en eller två tröjor under jackan om du planerar att använda den under de kallare årstiderna.
  • En av de kanske viktigaste egenskaperna hos skaljackan är dess vindtäthet. Med en skaljacka som det blåser rakt igenom kommer du snart bli kall, och håller jackan inte heller tätt för vatten kan uteaktiviteterna snart bli väldigt obekväma att utföra. I regel finns det inget som anger hur pass vindtät en jacka är, men en jacka som anges som vindtät bör hålla tätt mot de flesta normalstarka vindar.
Skaljacka herr test

Hur gjorde vi vårt test av skaljackor?

Våra jackor har testats i svensk natur under både höst och vinter. Jackorna har givetvis testats under olika typer av uteaktiviteter som vandring och skidåkning. Fokuset har varit att testa dess väderskydd, funktion, rörlighet samt ventilation.

Vi har också tittat på hur jackorna sitter på kroppen. En skaljacka är tänkt att användas utanpå andra plagg, eller möjligen under andra plagg. Det är därför viktigt att jackan varken sitter för tight eller för löst. Det måste såklart också vara bekvämt att ha jackan på sig och den ska ge ett bra skydd.

Källor