5 saker att tänka på när man ska fiska med båt

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Det finns faktiskt en hel del saker att tänka på när man ska ut och fiska med båt. I den här artikeln går vi igenom de fem främsta sakerna som är viktiga att tänka på.

Att fiska med båt, främst motorbåt, kan vara det allra smidigaste som finns. Hittar man ingen fisk på ett ställe, är det busenkelt att röra sig vidare till nästa ställe. Då kan du också använda dig av ett så kallat ekolod, vilket är ett av våra främsta tips.

Ta med ett ekolod

Ett ekolod är enligt oss det fiskeverktyg som underlättar absolut mest när man är ute och fiskar. Det är egentligen som en liten fiskeradar, som skannar av området under båten. Sedan visar det upp var fiskarna är, deras storlek, och på vilket djup de befinner sig. På så sätt kan du snabbt veta vilket spö, rulle, och bete som passar bäst. Tänk dock på att ekolod är ganska dyrt, så det kan vara värt att veta om du tycker om fiske innan du köper ett ekolod för flera tusen.

Har du all utrustning?

Dubbel- eller till och med trippelkolla att du har med alla fiskeväskor, beten och kläder för ditt fiskeäventyr. Det finns inget mer frustrerande än att åka flera timmar, lägga ut båten, och anlända till platsen – bara för att insé att du glömt något. Ett annat tips från coachen är att se till att ta med dig mer än bara det du faktiskt tänkte använda.

Vi ser alltid till att ta med oss en extra jacka, fräscha strumpor (ifall de blir blöta), och en hel dle extra beten om fisketråden skulle gå av.

Har du åror?

Åror är det absolut viktigaste när du ger dig ut på sjön. Oavsett hur splitterny din motor är, kan den alltid få slut på bensin eller gå sönder. Se till att alltid ha med dig ett par åror, man kan aldrig vara för säker!

Ta med dig flytvästar

Flytvästar är faktiskt viktigare än du tror. Många tänker “men jag kan ju simma”, vilket är sant, men du vet aldrig hur kallt vattnet är. Du vet heller inte hur du reagerar i en krissituation, du kanske faktiskt inte klarar av att simma i land när vattnet är 3 grader! Var på den säkra sidan istället och ta på dig flytvästen, de är dessutom väldigt komfortabla.

Kan du köra båten ordentligt?

Om du inte tagit båtkörkort, kanske du faktiskt inte har lärt dig köra båten ordentligt. Om du inte känner dig helt säker på hur man manövrerar båten kan det vara en bra idé att inte vara själv på sjön. Det säger kanske sig självt, men när du är själv på sjön, är du verkligen helt ensam.

Planera ordentligt!

Det är viktigt att planera ordentligt inför dina fiskeäventyr. Utan planering kommer man inte särskilt långt, och det blir framför allt; ingen fisk! Planera mer än ett ställe på sjön som du tänkte fiska vid. Blir det ingen fisk på det första stället, har du tre till som backup.

Ta med dig matsäck

Att ha med sig matsäck eller en kaffetermos kan vara en riktigt stämningshöjare på sjön. En simpel skinkmacka eller lite snacks går en lång väg när du varit ute på sjön i flera timmar. Kanske lägger du till någonstans och grillar korv?