Bästa solcellsladdaren 2024 – ladda mobilen i naturen!

Senast uppdaterad 8 juni 2023

Letar du också efter den bästa solcellsladdaren 2024? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig i djungeln av solcellsladdare och hoppas denna köpguiden kommer hjälpa dig på traven.

En solcellsladdare kan vara en viktig kompanjon i din vardag. Oavsett om det handlar om långa uflykter i skogen, långa arbetsdagar, soliga dagar på stranden eller bara en promenad till parken är det alltid skönt att veta att du kan ladda prylarna vart och när du vill. Vilken typ av solcellsladdare som kommer passa bäst för just dina behov beror på hur och till vad du vill använda den. I denna artikel ska vi gräva djupare i fem marknadsledande solcellsladdare, för att du lättare ska kunna göra ditt val.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Biolite Solar Panel 10+ recension

biolite solar panel 10+
Biolite Solar Panel 10+

Biolite Solar Panel 10 + är en smart och smidig solcellsladdare som enkelt kan packas ned i väskan. Biolite Solar Panel 10+ har ett integrerat solur som hjälper dig att hitta den optimala vinkeln för maximera laddningseffekten.

Denna solcellsladdare är mycket smidig och enkel att använda, det är bara att ställa upp panelen på marken, på bordet, hänga upp den i ett träd eller sätta fast den på ryggsäcken när du vandrar.

Solcellsladdarens maxeffekt är 10 watt vilket gör att du kan hålla mobiler, lampor eller annan elektronisk utrustning laddad under äventyr där du saknar tillgång till eluttag. Med solcellsladdaren medföljer också en USB kabel som gör att du kan ladda batteriet hemma innan du ger dig av.

Enligt oss är detta den marknadsledande solcellsladdaren idag, absolut en rekommendation!

Maxeffekt: 10 Watt
Vikt: 558 g
Batteri: 3,200 mAh

Powertraveller Falcon 21 recension

Powertraveller Falcon 7
Powertraveller Falcon 7

Powertraveller Falcon 7 är en mycket lätt och portabel solcellsladdare. Solcellsladdaren är hopvikbar och tillsammans med dess lätta vikt blir denna optimal för dig som vill slippa att ta upp onödig vikt och plats i väskan.

Solcellsladdarens maxeffekt ligger på 7 Watt och är konstruerad av högkvalitativa och avancerade solceller vilket ger 25-35% mer energi än andra solcellsladdare på marknaden. Panelen har en IPX4 klassning vilket innebär att solcellsladdaren står emot väta i upp till fem minuter. Den klarar att ladda mobiltelefoner, actionkameror och andra elektroniska 5V apparater.

Maxeffekt: 7 Watt
Vikt: 230 g
Batteriutgång: 5V/1.4A

Powertraveller Solar Extreme recension

Powertraveller Solar Extreme
Powertraveller Solar Extreme

Powertraveller Solar Extreme är en kompakt, smidig och lätt solcellsladdare med en maxeffekt på 5 Watt. Dess 5V/1A utgång gör denna solcellsladdare perfekt för dig som vill ladda mindre elektriska apparater när du är ute i naturen.

Solcellsopanelen kan vridas i 225 graders vinkel och tillsammans med kardborreband möjliggör ett smidigt sätt att fästa solcellsladdaren på t.ex ryggsäcken, tältet eller cykeln. Powertraveller Solar Extreme använder sig dessutom av en MPPT teknologi vilket möjliggör bra effekt även när det är dåligt med sol och mulet väder.

En bra och lättviktig solcellsladdare som dessutom kommer till en lite billigare prislapp!

Maxeffekt: 5 Watt
Vikt: 289 g
Batteriutgång: 5V/1A

Biolite Solar Panel 5+ recension

Biolite Solar Panel 5+
Biolite Solar Panel 5+

Biolite Solar Panel 5 + är den mindre och lättare varianten av Biolite Solar Panel 10+. Denna solcellsladdare har en maxeffekt på 5 Watt, vilket är mindre än 10+ modellen, men är istället både billigare och lättare.

Vikten och den nätta konstruktionen gör denna solcellsladdare optimal för dig som vill packa lätt eller slippa en solcellsladdare som tar mycket plats i väskan.

Alla de smarta funktionerna som Biolite Solar Panel 10+ har finns även i denna modell, som t.ex det integrerade soluret som hjälper dig att maximera effektiviteten med rätt vinkel.

Denna solcellsladdare är perfekt för dig som inte behöver ladda eller använda lika stora elektroniska apparater, utan istället vill ha ett lättare och billigare utan att för den delen kompromissa med kvaliteten på solcellsladdaren.

Maxeffekt: 5 Watt
Vikt: 390 g
Batteri: 3,200 mAh

Vanliga frågor

Hur bra är egentligen solcellsladdare?

Tekniken går konstant framåt vilket gör att solcellsladdare alltid blir bättre och bättre. Men hur bra en solcellsladdare är beror på en rad olika saker, t.ex vilken maxeffekt de har, hur tåliga de är, vattentäthet, vilka slags uttag de har, hur snabbt de kan ladda upp dina elektroniska apparater, hur lätta de är och hur mycket plats solcellsladdaren tar i din väska eller i vilket väder som solcellsladdarna fungerar. Solcellsladdare kan vara mycket pålitliga och bra, men det kan också göra priset högt.

Hur fungerar solceller?

Solceller fungerar i stora drag genom att solcellerna omvandlar solens strålar till elektrisk energi, när solen lyser på solcellen skapas en negativ laddning på ovansidan och en positiv laddning på undersidan av panelen, vilket då genererar så kallad “likström”.

För att kunna använda energin som skapas här krävs det att strömmen omvandlas till växelström via en växelriktare, denna elektricitet kan sedan användas till att ge el till hem och bostäder, driva lampor eller annan elektronik.

Solcellerna kopplas sedan ihop och bildar en solpanel. Sättet solceller fungerar är likadant oavsett om det är enorma solcellspaneler som ger ström åt ett helt bostadsområde eller en solcellsladdare som ger ström till din telefon. Solceller är dessutom väldigt miljövänligt.

Fungerar verkligen solcellsladdare?

Svaret är ja, allt går att ladda upp med en solcellsladdare. Vilka elektroniska apparater du kan ladda beror dock på vilken modell och typ av solcellsladdare du har. Mobiltelfoner och mindre elektronik går att laddas via USB, och alla modeller av solcellsladdare som vi rekommenderat i denna artikel stödjer just USB.

För laptops eller större elektronik som kräver högre Watt behövs det dock speciella solcellsladdare som oftast är större och har en ökad maxeffekt. De är dock alltid dyrare än vanliga solcellsladdare som är till för att ladda mobilen. Hur bra din solcellsladdare fungerar beror alltså helt på vilken modell du väljer.

Hur lång tid tar det att ladda mobilen?

Hur lång tid det tar att ladda upp elektronik med en solcellsladdare beror helt och hållet på hur stort batteriet är som solcellsladdaren ska ladda upp och vilken kapacitet laddaren har. Batteriers kapacitet mäts i Milli-Ampere-Timmar (mAh), och ett batteri på en vanlig telefon brukar ligga runt 300 mAh.

Därför tar det ungefär två timmar att ladda upp en mobiltelefon under optimala förhållande, dvs fullt solljus, med en solcellsladdare på 5 Watt. För en solcellsladdare med en maxeffekt på 10 Watt tar det istället bara en timme. Man måste däremot vara medveten att man inte alltid kommer att ha perfekta förhållanden för att använda sin solcellerna med maximal effekt, tiden kan variera beroende på vad det är för väder även om du har en solcellsladdare med högre maxeffekt.

Behöver solcellsladdare direkt solljus?

Solcellsladdare fungerar som bäst under direkt solljus, men det är inte nödvändigt för att den ska fungera. Solcellsladdare fungerar fortfarande under lite sämre väderförhållanden, men då måste man vara medveten om att det kan gå långsammare att ladda upp elektroniken.

Det är betydligt lättare att använda sin laddare under sommaren då vi i Sverige har många soltimmar. Under perioder av mer mörker kan användning av en solcellsladdare med kort uppladdningstid vara fördelaktigt då man inte vet hur länge solen är framme.

Hur länge håller en solcellsladdare?

Själva solcellerna kan hålla i upp till 30 år, men det är inte säkert att elkomponenterna har en lika lång livslängd. Växelriktaren brukar vara det som behövs bytas ut först. Men självklart är frågan om hur länge en solcellsladdare håller också en fråga om dess kvalitet. Desto bättre kvalitet, desto större är också chansen att solcellsladdaren håller länge.

Många av de billigare varianterna är ofta mycket känsliga mot vatten och annan form av skada, vilket ökar risken att din solcellsladdare slutar fungera på grund av en plötslig regnskur. Vi rekommenderar därför att betala mer pengar för en solcellsladdare som håller längre, klarar vatten och skador är en bättre investering i längden.

Varför behöver man en solcellsladdare?

Svaren är många. Det finns hur många gånger som helst då en solcellsladdare kan komma mycket väl till pass. För dig som är ute i naturen ofta, kanske på äventyr i skogen, ute på sjön eller utforskar vildmarken vet vikten av att kunna ringa på hjälp ifall något händer, vilket lätt kan hända i svår terräng som man kanske inte känner till. Dessutom kan ju en fulladdad mobil användas som både ficklampa och kamera! Ingen vill väl missa det ultimata tillfället för en bild, bara för att mobilen laddade ur, eller hur?

Att kunna ladda upp telefonen eller annan elektronik med hjälp av solen kommer underlätta och göra alla utflykter betydligt roligare. Men solcellsladdare är inte bara till för de med intresse för naturen, solcellsladdare kan vara mycket användbara när man är “on the go” och kanske inte har tid att ladda telefonen. Under festivaler kan till exempel en solcellsladdare vara perfekt för dig som inte vill missa uppträdanden. Utöver användning i vildmarken och på festival är en solcellsladdare perfekt för dig som behöver kunna ladda elektronik på t.ex campingen, båten eller kanske sommarstugan utan el.

Solcellsladdare är helt enkelt till för dig som har en aktiv livsstil där du ofta får slut på laddning!

Hur gjorde vi vårt solcellsladdare test?

Vårt solcellsladdare test inleddes med att hitta några modeller som vi tyckte platsade. Detta gjordes genom att läsa hundratals kundrecensioner, tekniska specifikationer och produktbeskrivningar. Med den information som vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner.

När recensionerna var färdigskrivna återstod bara en topplista! Vi hade främst saker som pris, kapacitet och vikt i åtanke när vi valde vilken placering de olika modellerna skulle få.

Hur väljer man den bästa solcellsladdaren?

Solcellsladdare är en sådan produkt som alla någon gång kan ha användning av, men vilken typ av solcellsladdare som är bäst för just dina behov beror helt på hur du tänker använda den. För dig som är ute i vildmarken eller på utflykter är det nästintill ett måste att ha en bra och pålitlig solcellsladdare.

Det är enligt oss bättre att välja någon av de dyrare modellerna som är mer anpassade för friluftsliv och står emot naturens element. Biolite Solar Panel 10 + har högst effekt på vår topplista och passar därför bra för dig som behöver kunna ladda större elektroniska apparater. Den är dessutom smidig att ta med sig och har smarta funktioner som gör den extra användbar när du är ute i naturen.

Powertraveller Falcon 7 är också rekommenderad för dig som planerar på att använda din solcellsladdare under äventyr i naturen. Den har en maxeffekt på 7 Watt vilket tillåter dig att ladda upp lite större enheter, och har dessutom avancerade solpaneler som ökar effekten. Utöver det så har den även en IPX4 klassning vilket innebär att den tål vatten bättre än andra alternativ på marknaden. Powertraveller Falcon 7 och Biolite Solar Panel 10+ är alltså perfekta för dig som vill kunna ladda dina vanliga och lite större elektroniska enheter och samtidigt inte behöva oroa dig om att vädret kommer förstöra den.

Man behöver självklart heller inte vara en vildmarksmänniska för att kunna dra nytta av en solcellsladdare. För dig som inte planerar på att använda din solcellsladdare i naturen utan bara vill ladda telefonen på stan eller festival kan det räcka med en lite enklare modell med mindre effekt. Dessa modeller brukar dessutom vara billigare än de som är ämnade för bruk i mer extrema förhållanden.

Powertraveller Solar Extreme och Biolite Solar Panel 5+ är båda lite mindre och lättare solcellsladdare båda med en maxeffekt på 5 Watt. Trots priset har de ändå några smarta funktioner som gör de enkla och smidiga att ta med sig. Till exempel ett kardborreband som underlättar fästning på din ryggsäck eller cykel.

Det finns alltså solcellsladdare som passar alla behov, men det är viktigt att du vet vad du tänker använda solcellsladdaren till för att du ska kunna välja den bästa för dig. Det kan skilja sig helt vilken typ av laddare du ska ha om du ska ut och vandra, kontra cykla till jobbet.

En annan viktig sak att ta i beaktning när du ska hitta den bästa solcellsladdaren för dig är hur mycket ström den ska kunna producera. Behöver du hålla igång en iPhone, dator och iPad under en fjällvandring i alperna kommer det att krävas mer kraft än om du bara ska ladda mobilen under din cykelsemester på Gotland.

Detta är helt upp till dig att bestämma utifrån dina behov och det pris du är beredd att betala. Men viktigt är att du undviker laddare med en maxeffekt under 2,5 Watt, då de inte kommer ladda din mobil utan enbart är slöseri med pengar. Men från 2,5 W till 5 W räcker för att hålla din mobil laddad en sommardag, är det sämre väder kan högre maxeffekt behövas. Så om du känner dig tveksam till vilken maxeffekt din solcellsladdare behöver, rekommenderar vi alltid för många Watt än för få!

Källor