Stormkök test – hitta det bästa stormköket!

Senast uppdaterad 8 juli 2023

Letar du också efter det bästa stormköket? I den här artikeln guidar vi dig i rätt riktning och visar dig våra testvinnare. I slutet av artikeln hittar du också lite vanliga frågor och svar gällande stormkök.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & outdoorexperten.se

Stormkök bäst i test

1. Trangia 27-6 UL

2. Optimus Crux

3. MSR Pocket Rocket 2

Trangia 27-6 UL
Optimus Crux

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Trangia stormkök – testvinnare!

Trangia 27-6 UL
Trangia 27-6 UL

Ett litet kompakt stormkök är detta från Trangia. Det tar verkligen minimalt med utrymme i ryggsäcken och passar bäst för de som vandrar 1 eller 2 personer.

Tänk på att detta mer är ett kit, inte bara stormköket i sig. Så om du redan har små pannar och liknande borde du kolla på modellerna vi recenserat nedan istället.

Om du aldrig haft stormkök tidigare är detta ett riktigt bra alternativ. Den har alla attaraljer du kan tänkas behöva, all inclusive!

Optimus Crux

Optimus Crux
Optimus Crux

Optimus Crux är inte bara ett kraftfullt stormkök, utan också ett lättviktigt sådant. Det är dessutom en riktigt liten brännare som får plats i fickan.

Att koka en liter vatten tar bara cirka 3 minuter! En brännare med hög effekt och spridning helt enkelt. För dig som gillar att tillaga maten snabbt på utflykten är denna modell absolut något för dig.

MSR Pocket Rocket 2

Stormkök MSR Pocket Rocket 2
Stormkök MSR Pocket Rocket 2

Maximera din friluftsupplevelse med MSR Pocket Rocket 2 – det ultimata smidiga och snabba stormköket.

Vägandes endast 73 gram får du ett tillförlitligt gaskök som passar i fickan. Med sin effektiva design kokar det upp en liter vatten på rekordtid.

Perfekt för äventyraren som vill ha kompakthet och prestanda. Gasbehållare ej inkluderad.

Bläddra bland ännu fler stormkök

Bläddra bland ännu fler alternativ till dessa stormkök ovan för att hitta just det stormköket som passar dig och dina behov bäst.

MSR Whisperlite Universal

MSR Whisperlite Universal
MSR Whisperlite Universal

För den lite mer gedigna friluftaren är detta stormköket perfekt. Vi valde dock att inte ta med den i topp tre för att den har en väldigt hög prislapp.

Ett hybridkök som endast väger 0,35kg. Hybridkök betyder att du kan använda både flytande bränsle och gas.

Denna modell har stor platta så att du kan ställa en fullstor kastrull på. Den här modellen passar därför dig med högre budget och som lagar mat till flera personer.

Primus Lite XL Stove System

Primus-Lite-XL-Stove-System
Primus-Lite-XL-Stove-System

Ta med dig köket vart du än går med Lite XL Plus Stove – det perfekta smidiga gasköket för två personer.

Med brännare, kastrull, lock/kåsa, piezotändare och extra handtag är detta kök komplett.

Den toppmonterade designen ger stabilitet och effektivitet, och alla delar kan enkelt packas ihop. Lättjustering och låg gasförbrukning gör matlagningen enkel och snabb.

Upphängningsanordning och support pegs ger extra flexibilitet. Packa upp och laga läckra måltider var som helst! Gasbehållare ingår ej.

Primus Mimer Stove Kit

Primus-Mimer-Stove-Kit
Primus-Mimer-Stove-Kit

Upplev matlagning i naturen på bästa sätt med Primus Mimer – det robusta, enkla och pålitliga stormköket. Som till skillnad mot kitet ovan är fokus på att vara kompakt.

Med sina kärlstöd som ger vindskydd och 2800 W-effekt kan du laga mat snabbt och säkert.

Kitet inkluderar två aluminiumkastruller, en stekpanna och en griptång för komplett matlagning. Lätt, kompakt och kraftfullt – det perfekta valet för utomhusäventyr.

Gaskök BS100, alternativt till stormköket

Gaskök BS100
Gaskök BS100

Bright Spark portabla gasspis är det perfekta köket att ha till hands när strömmen går. Godkänd för inomhusbruk ger den dig möjlighet att laga mat även under längre strömavbrott.

Med sin lätta vikt och enkelhet är den enkel att ta med på camping och utflykter. Tack vare den vändbara kokkärlshållaren kan du använda olika storlekar av kastruller och stekpannor.

Piezotändaren gör tändningen enkel och lågan är lätt att kontrollera. Med sin snabba koktid på ca 7 minuter för en liter vatten är detta köket du kan lita på. Välj Bright Spark för säker, effektiv och portabel matlagning i alla situationer!

Vanliga frågor

Vi vet att det kan komma upp en hel del frågor när det är dags att köpa det bästa stormköket. Därför har vi inte bara sammansatt en stormkök bäst i test lista, utan ska också besvara lite vanliga frågor!

Hur mycket kostar ett stormkök?

Ett stormkök kostar allt från 250kr till någon tusenlapp. Det finns såklart modeller under och över de prislapparna, men det är inga vi rekommenderar.

För 250kr får du ett väldigt litet stormkök som du kan stoppa i fickan och laga väldigt små mängder mat på, eller kanske göra en kopp kaffe. Dessa modeller är egentligen bara till för dig som campar ensam, annars rekommenderar vi något i medelprisklassen (~500kr).

För en femhundring får du ett stormkök som är lite större och som värmer lite mer effektivt. Dessa är bäst lämpade för dig som brukar ta med dig en person i naturen eller är ensam.

De dyrare modeller som kostar en tusenlapp och uppåt är till för dig som är lite mer seriös med friluftslivet. Ofta kommer de i kit, och du får alla tillbehör du kan tänkas behöva för att laga mat i naturen.

Hur tänder man stormköket?

Ställ stormköket rakt upp och vrid på gasen. Detta moment är lite olika beroende på vilken modell du har, men sätt på gasen i alla fall. Gör det långsamt tills det börjar klicka och du ser gas börja komma ur toppen. Ta sedan tändstickor eller en tändare och tänder på gasen. När flamman börjar synas kan du börja reglera flamman.

Hur fungerar ett friluftskök?

Friluftskök fungerar i allmänhet genom att du bränner gas eller bränsle i långsam takt. Du vrider på den så att lite gas börjar sippra ut. Gasen släpps ut mycket långsamt och håller därför en längre period. Denna gasen är mycket brandfarlig och börjar brinna direkt efter du tänt den. På så sätt behöver du endast tända en gång och elden brinner tills bränslet är slut.

Är butan- eller propangas bäst?

Propangas är bäst om man ser till dess förmåga. Propangas är lättare, har högre tryck och lägre kokpunkt än butan. Det högre trycket betyder att propan är hetare, vilket sänker tillagningstider. Dessutom innebär den lägre kokpunkten att ett stormkök med propangas presterar bättre i kallt väder.

Behöver man ett friluftskök?

Självklart inte! Om du inte planerar på att koka kaffe eller laga mat i naturen behövs heller inget stormkök. Om du föredrar att starta en lägereld i naturen, fungerar det också som substitut till stormköket. Däremot är ett friluftskök grymt för dig som är ute kortare perioder, endast lagar mat för få personer och inte orkar vänta på att elden ska få rätt temperatur.

Är friluftskök säkra?

Du vet säkert att Sverige nyligen förbjudit engångsgrillar på grund av dess osäkerhet och miljöpåverkan, men hur säkra är stormkök egentligen?

Stormkök drivs med gas och detta kan ha otroliga säkerhetsrisker. Om gasbehållaren överhettas och valvet inte fungerar kommer stormköket troligen explodera. Notera dock att detta inte inträffar särskilt ofta, men det är ändå något du bör ha i åtanke.

Är stormkök miljövänliga?

De stormkök som drivs på vätska slår gas-modellerna när det kommer till miljöfrågan. Anledningen till det är egentligen bara att modeller som använder vätska kan fyllas på i samma flaska.

Dessutom måste tomma gasbehållare återvinnas, ofta på återvinningscentraler eller soptippar. Just på grund av dess explosionsrisk och höga brandfara.

Hur mycket bränsle behöver man?

För att räkna ut hur mycket bränsle du behöver kan du använda följande:

  • Koktid. Tiden det tar för ditt stormkök att koka upp en liter vatten.
  • Bränntid. Detta berättar för dig hur lång tid du kan ha det igång för X mängd bränsle.

Exempel: Om du behöver 2,5L vatten för att tillaga maten x 3 minuter/L = 7,5 minuter

Då kan du enkelt räkna ut hur lång tid ditt bränsle räcker.

Om du är skeptisk, eller om tillverkaren inte specificerat kok- och bränntid kan du testa hemma innan du tar med den i naturen. Tajma hur lång tid det tar för det att värma upp 1L vatten och räkna därefter.

Bästa stormköket

Hur väljer man det bästa stormköket?

Det kan vara svårt att välja det bästa stormköket, men vi är här för att guida dig. Om ingen av modellerna i vår stormkök bäst i test lista passade dina kriterier hittar du de viktigaste kriterierna nedan.

Välj din typ av stormkök

Vi har valt att enbart ta med små, lättviktiga stormkök i vårt test, men det finns såklart andra typer också. Om du vill laga mat till många åt gången ska du nog välja en betydligt större modell.

Allt beror på var du ska och hur mycket du orkar bära med dig. Om du ska ha med något större än “pocket-size” får du också tänka på att du behöver mer bränsle.

Bränsletyp och kapacitet

Vi har valt att enbart ta med modeller som går på gas i vårt stormkök test, men det finns andra typer också. Andra bränsletyper inkluder alkohol och annat flytande.

Med ett gaskök kan du ofta välja att ha en lite större bränslebehållare, men kan också välja modell efter hur mycket mat du ska tillaga. Ska du göra stora måltider till flera personer behövs också extra mycket bränsle.

Vädertålighet

Vädertålighet är trots allt en av de viktigaste kriterierna, det heter ju inte “stormkök” utan anledning… Tyvärr klarar inte stormkök av regniga förhållanden, duggregn går bra men inte riktigt regn. Men beroende på hur stark flamma du har kan den klara ganska starka vindar. Tänk dock på att inte tända den med tändstickor eller en vanlig tändare under sådana förhållanden, använd istället en stormtändare.

Storlek och vikt

Storleken på stormköket är viktigt, speciellt om du ska bära det lite längre distanser. Köp ett mindre stormkök om du ska ha det i ryggsäcken under längre perioder, och ett större om du ska laga mat till flera.

Vikten är minst lika viktig som storleken. Om det väger för mycket blir det jobbigt att dras med under lång tid med all den andra packningen. Om du backpackar vet du att varje gram räknas! Titta alltid på vikten och om du kommer orka bära det med dig, även i uppförsbacken!

Stormkök bäst i test

Hur gjorde vi vårt stormkök test?

Stormkök testet började med att hitta några produkter som fått bra kundbetyg. Vi valde ut en produkt i varje priskategori som matchade våra kriterier.

Därefter tittade vi på produktbeskrivningar, specifikationer och kundrecensioner. Med den informationen vi hittat satte vi ihop egna recensioner.

Sist gjordes en jämförelse mellan de olika stormköken. Kriterier för jämförelsen var bland annat vikt, storlek, pris och kvalité. De modeller som presterat bäst satte vi sedan in på stormkök bäst i test listan i kronologisk ordning.

Avslutande ord

Att skaffa ett stormkök är en självklarhet för många campare och backpackers där ute, och nu verkar det som det även är dags för dig! Se till att välja ett stormkök som passar dig och inte bara välja den dyraste, snyggaste modellen. Är du mestadels själv när du är ute i naturen – köp ett superlitet kök!

Det är viktigt att du väljer rätt modell från början istället för att behöva byta ut det efter ett år. Planera också för framtiden istället för att köpa något skräp du inte kommer använda. Vi bör värna om naturen, det är där vi gillar att vara!

Källor