6 saker att tänka på när du ska vandra

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Det finns faktiskt några saker att tänka på när du ska vandra, och vi är här för att visa dig de! Många tänker nog att det bara är ut och köra, men det finns massor av saker som inte bara underlättar, utan också gör det roligare.

1. Ha bra skor

Att ha ett par bra skor är otroligt viktigt för att inte slita på fotlederna. Välj då för guds skull ett par vandringsskor, inte vanliga löparskor. Många går dessutom i gympadojor, men det är faktiskt ingen bra idé.

Förutom skorna bör du också använda vandringsstrumpor. Dessa gör det lättare för fötterna att andas, och du får därför inte lika lätt sår.

2. Planera din rutt

Planera hur du ska gå i förhand! Du kan ta hjälp av guider på nätet om var man ska vandra i Sverige. Då är det också bra att veta dina gränser, du behöver inte pusha dedär extra kilometrarna varje gång.

När du planerar vägen du ska gå kan du också titta på hur terrängen ser ut. Är det mycket sten eller är det en väldigt lätt vandringsväg? Planera efter kartorna, och tänk på vilken väg som skulle vara bäst.

3. Ta med dig saker

Övergripande; ta med dig det du behöver. Ett stormkök och en stormtändare är bara förnamnet. Ta med dig mycket vatten, helst en liter eller två. Vill du ha en kopp kaffe? Ta med dig en termos då!

Att vandra gör dig hungrig. Se då till att ha med dig tillräckligt med mat för dagen. Mat väger heller inte jättemycket, så ta med dig en extra proteinbar för att vara säker. Om det skulle uppstå nödsituation kommer du verkligen tacka dig själv för att du tog med dig det där lilla extra.

Ett personligt tips är att lämna lite snacks i bilen. Det finns ingen bättre känsla än att komma tillbaka från en lång vandring och stoppa i sig en påse nötter.

4. Ta din tid

Att påbörja en hike när man vet att man ska göra något efteråt är inte en bra idé. Det gör dig stressad, och du njuter verkligen inte av naturen. Se till att du har god tid på dig så att du slipper stressa.

Kolla upp hur lång tid vandringsleden brukar ta och lägg på några minuter som buffert. Glöm heller inte bort hur lång tid det tar att komma dit. Ha också i åtanke när solen går ner, du vill nog inte vara kvar i mörkret.

5. Kolla vädret

Vädret är något som styr din vandring, men det är inget du kan påverka när du väl är där. Kolla vädret i förhand och klä dig efter väder. Om det ska regna eller snöa kanske du kan ta hiken en annan dag. Glöm heller inte bort att vädret uppe på bergen inte alls är densamma som närliggande stad.

Om du ska vandra på vintern, titta vädret i förhand och planera utefter det. Du ska antagligen inte gå upp i bergen om du ser att det ska bli stormigt.

6. Ta hand om ditt skräp!

Du är ju ute i naturen för att det är naturen, inte för att titta på söndertrampade plåtburkar. Lämna naturen precis som den var när du kom. Ta med dig en påse att lägga skräpet i! På så sätt kan du också plocka upp det skräp du hittar, tyvärr finns det en hel del…