Termosmugg bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 4 juni 2023

Letar du också efter termosmugg bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig i den här artikeln hitta den bästa termosmuggen för dig.

Att ha en varm mugg under de kallare månaderna är verkligen guldkant i vardagen. Inte bara när du gör utflykter, utan också när du ska gå till jobbet. Termosmuggen löser det! Dessutom slipper du bära med dig en hel termos, en liten mugg som får plats i fickan räcker gott och väl.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för outdoorexperten.se, pricerunner.se, pnjakt.se & outnorth.se

Termosmugg bäst i test

1. Primus Commuter Mug

2. Stelton termosmugg

3. Hydro Flask Tumbler

Prisklass: Billig

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Primus Commuter Mug (400ml) – testvinnare!

Primus Commuter Mug
Primus Commuter Mug

En lite större modell är denna Primus Commuter termosmuggen. En av de anledningar till att vi utsér den till termosmugg bäst i test! Du kommer uppskatta den oavsett om du bara ska ha den på väg till jobbet, eller till ett friluftsäventyr.

Vi tyckte den platsade som nummer 3 på vår topplista på grund av dess otroligt låga prislapp.

Den är dock gjord i plast och silikon vilket gör den något lägre kvalitet än ovanstående modeller. Plasten ger däremot ett bra grepp, även med vantarna på.

En termosmugg för dig som letar en billig modell och välja fritt bland många färger.

Bästa storleken: Stelton To Go Click Termosmugg 40cl

Stelton-To-Go-Click-Termosmugg-40cl
Stelton To Go Click Termosmugg

Stelton är ett välkänt varumärke inom termosar och används flitigt av friluftsmänniskor. Den här modellen håller temperaturen väldigt bra och är tillverkad i rostfritt stål.

Det smidiga klicklocket gör det väldigt snabbt och smidigt att dricka direkt ur denna lite större mugg.

För dig som gillar att dricka större mängder kaffe är den här perfekt! Den rymmer nästan en halvliter, och håller värmen lika bra ändå.

Hydro Flask Tumbler (473ml)

Hydro Flask Tumbler
Hydro Flask Tumbler

Även denna termosmugg är en lite större variant, på 473ml. En smidig och rymlig termosmugg gjord i stål. Hydro Flask Tumblern har en smal design så att du kan dricka med bara en hand.

Dubbelväggsisolering håller din dryck varm i upp till 6 timmar, och kall i upp till 24 timmar.

En grym egenskap vi tyckte om lite extra var att den har en beläggning på utsidan som gör att den inte glider i handen. På andra modeller måste man ofta ta av sig vantarna för att den inte ska glida.

Bästa lilla: Primus Commuter Mug (300ml) recension

Primus Commuter Mug 300ml
Primus Commuter Mug 300ml

Här är en mindre version av ovanstående modell från Primus. Det är en exakt likadan termosmugg, men något mindre.

Även denna är gjord i plast och silikon.

Den håller värmen hyfsat bra, men du kan inte gå fel med att köpa den större modellen med att lägga till ungefär 20kr.

Bästa med handtag: Hydro Flask Coffee with Flex Sip Termosmugg (354ml)

Hydro-Flask-Coffee-with-Flex-Sip-Termosmugg-35.4cl
Hydro Flask termosmugg

Hydro Flask termosmuggen är tillverkad i rostfritt stål och har en volym på 354ml. Väggarna är konstruerade med dubbelt vakuum som håller remperaturen i flera timmar. Dessutom motverkar detta att drycken inte kondenserar.

Locket är smart konstruerat för att isolera och se till att drycken håller sin temperatur.

Vi utsér den här modellen till termosmugg bäst i test 2024 på grund av dess isolerande förmåga och stilrena design.

Vanliga frågor

Utöver att rekommendera de bästa termosmuggarna vill vi också besvara lite vanliga frågor. Vi har tittat noga efter vad folk frågar om termosmuggar, och här är de vanligaste frågorna.

Vad gör en termosmugg?

En termosmugg isolerar och på så sätt håller värmen/kylan på drycken som är inuti. Det gör den genom vakuumisolerade väggar. Det finns också modeller med dubbla vakuumisolerade vägglager, dessa håller ofta värmen/kylan betydligt bättre.

Vad betyder dubbel vakuumisolering?

Dubbel vakuumisolering betyder just det – dubbla lager vakuumisolering. Detta innebär dubbla lager isolering, vilket gör isoleringsförmågan betydligt mer effektiv.

Hur länge håller en termosmugg värmen?

En termosmugg håller vanligtvis värmen i upp till 6 timmar, men det beror såklart också på vilken modell du har.

Hur länge håller den kyla?

Kylan hålls betydligt bättre än värmen i en termosmugg. Vissa muggar kan hålla kylan upp till 24 timmar! Alltså fyra gånger så bra som de håller värmen. Dessutom kan du använda dig av isbitar för att förlänga tiden ännu mer.

Håller termosmuggar för alltid?

Ja. Så länge de inte tappas i marken brukar faktiskt termosmuggar hålla en hel livstid. Om du däremot köper en av plast kan de dock få tråkiga märken efter ett tag. Egentligen rekommenderas de att slängas bort när dessa skrapmärken uppstår i plasten. Skrapmärken gör ofta att bakterier samlas i springorna och inte kan fås bort.

Köp istället en termosmugg i rostfritt stål, det kostar endast en hundring extra och är värt det i längden.

Bästa termosmuggen

Hur hittar man den bästa termosmuggen?

Att välja den bästa termosmuggen kan vara svårt, men det finns några kriterier som underlättar jakten enormt. Här är några av de:

Material

Material är bland det viktigaste när det kommer till utomhusprylar överlag. De måste klara av tuffa väderförhållanden, och man vill såklart också att de ska hålla lång tid. Termosmuggar är väldigt ofta tillverkade i rostfritt stål, men ibland också i plast. Välj en av rostfritt stål, den kommer hålla betydligt längre och är inte särskilt mycket dyrare.

Storlek

Storleken på termosmuggen är såklart också en viktigt kriterie. Om du ofta är ute på lite längre utflykter är det nog bäst om du köper en halv-liters. De lite större muggarna håller dessutom ofta värmen lite längre just för att du har mer varmt innehåll i de.

För dig som går ut i skogen en snabbis, kanske bara rastar hunden är en lite mindre mugg ett bättre alternativ. Någonting runt 300ml passar perfekt.

Design

Design är inte bara viktigt för utséendet, utan också hur bra den håller värmen och dess funktionalitet. De flesta termosmuggar har till exempel inget handtag, men vissa har det. Andra är designade helt i rostfritt stål vilket kan göra den svår att hålla i med vantar på.

Allt är förstås upp till dig när det kommer till designaspekten, men tänk efter lite på vad du behöver.

Värmehållningsförmåga

Det absolut viktigaste kriteriet är dess värmehållningsförmåga. Termosmuggen måste klara av flera timmar, annars är den oanvändbar. Många av de billiga modellerna man hittar på ICA eller Coop har extremt dålig värmehållningsförmåga. Därför valde vi att inte ta med någon av dessa modeller i vår topplista.

Det är också viktigt att komma ihåg att inte bara värmen behöver hållas, utan även kylan. Kylan ska kunna hållas minst dubbelt så lång tid som värmen.

Pris

Pris är alltid en faktor, oavsett vad du ska köpa. När det kommer till termosmuggar kostar lyckligtvis alla modeller ungefär detsamma, med max någon hundring mellan. När du väljer modell denna gången är alltså priset nog den minst viktiga faktorn, men tänk vad du får för vad du betalar!

Termosmugg test

Hur gjorde vi vårt termosmugg test?

Vårt termosmugg test inleddes med att hitta några passande modeller. Det gjordes främst genom att titta på vad föregående kunder hade att säga. Genom kundbetygen hittade vi några modeller som verkade vara omtyckta av allmänheten.

Vi läste därefter på extra om de modellerna, genom produktbeskrivningar, tekniska specifikationer och kundrecensioner. Med den information vi hittat satte vi sedan ihop våra egna recensioner om vardera modell.

Sist behövde vi skriva vår topplista, och då behövde de olika modellerna jämföras. Jämförelsen bestod av kriterier som bland annat material, värmehållning och pris. Vi definierade sedan de modeller som vi tyckte var bäst och listade de i kronologisk ordning.

Avslutande ord

Att välja en termosmugg kan vara knepigt, men med vår hjälp ska det nog ha underlättats. Termosmuggar är ett perfekt exempel på hur man kan ha en riktigt bra dag i naturen utan mycket packning! Du slipper bära med dig en stor termos, och kan istället dricka direkt ur termosen.

Om du däremot letar efter något större kan du kolla in vårt mattermos test, eller kika på en fullstor termos. Köp inte en av varje! Du kan gott och väl använda en fullstor termos till varmkorv, och kaffe. Likaså kan mattermosen användas till kaffe.

Källor