Senast uppdaterad 5 juni 2023
Letar du också efter värmehandskar bäst i test? Då har du kommit helt rätt! I den här artikeln visar vi dig de absolut bästa värmehandskarna som håller dig varm året om – oavsett väder.
Det är ingen hemlighet att just händer och fötter påverkar den totala kroppstemperaturen mest av allt, om du ser till att hålla de varma blir resterande delar också varma. Köp ett par rediga värmehandskar inför vinterns naturäventyr, du kommer inte ångra dig.
*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & outdoorexperten.se
Värmehandskar bäst i test
Avignon Heat glove – testvinnare!
Avignon Heat Glove Liner är de perfekta värmehandskarna. Den är tunn nog för att ha den på insidan av andra handskar vid bitande kyla, eller ha de som de är för fingertoppskänsla.
Dessa handskar värms upp med en 5V 3000mAh powerbank som fästs i fickan på vardera handske. Sedan kan du välja själv om du vill ha batteriet på ovan- eller undersidan.
Dessutom slipper du ta av handskarna när du ska använda telefonen – tummen och långfingret har lädertoppar.
Överlag ett par riktigt bra värmehandskar med 3 olika värmenivåer (40-60°C) och en batteritid på 2-4 timmar.
Leki Nordic Thermo Shark
Leki Nordic Thermo Shark är ett billigare alternativ av värmehandske. Handsken är något bredare för att de ska bli något skönare.
Handsken är vattenresistent och har egenskaper för maximal vattenavvisning. Dessutom är den totalt vindisolerad med hjälp av Windstopper-tekniken.
Notera att dessa inte är värmehandskar som går på el, utan istället bara håller värmen väldigt bra. Hade de gått på el dock, hade dessa varit bäst i test utan tvekan.
Hestra Power värmehandskar
Hestra Power värmehandskarna är smidiga, lite längre skidhandskar med värmeslingor. Ett bra, men lite dyrare alternativ för dig som inte gillar att frysa om händerna.
Värmen kan ställas in i tre olika nivåer, men tyvärr har vardera inställning ingen gradanvisning, istället bara “låg, medium och hög”.
Batterificka, böjbara fingrar, vattentät dragkedja och utbytbara batterier är några av de egenskaper dessa värmehandskar har.
Överlag ett par bra värmehandskar man kan lita på, med bra batteritid. Tyvärr kan de inte värma upp redan stelfrusna händer snabbt nog, och därför fick de platsa sist på vår topplista.
Vanliga frågor
Det finns en del frågor vi ofta får höra när folk ska köpa de bästa värmehandskarna. Därför har vi valt att besvara de, och inte bara skriva en värmehandskar bäst i test lista.
Fungerar verkligen värmehandskar?
De flesta värmehandskar fungerar faktiskt riktigt bra. De håller händerna varma och kan skydda dig från kylsakdor. De är perfekta för dig som gillar att vara i naturen på vinter eller i skidbacken.
De tillverkas för att inte bara hålla kylan ute, utan också värma upp insidan. Traditionella vantar gör bara det första, och då blir de begränsade. För konsekvent komfort och värme – köp ett par värmehandskar!
Hur länge värmer värmehandskar?
Hur länge ett par värmehandskar kan värma beror på modellen. Men om du köper ett lite billigare par klarar de 2-4 timmar. De lite dyrare modellerna (~3000kr) har ofta batteritider på 4-8 timmar beroende på värmeinställning.
Se till att välja en modell som har batteritid nog för dina äventyr.
Hur varma blir de?
Värmehandskar kan bli upp till 65°C! Tänk dock på att detta förkortar batteritiden extremt mycket, och de flesta modeller klarar bara högsta inställningen i någon timme. Den lägsta inställningen brukar vara omkring 40°C och förlänger batteritiden ungefär 4 gånger.
Vissa modeller fokuserar på batteritiden och har inte möjlighet till så höga temperaturer som 65°C, men oroa dig inte, de blir ändå väldigt varma.
Klarar värmehandskar vatten?
De allra flesta värmehandskar är vattentåliga. Ofta är de tillverkade i flera lager, med ett vattenavvisande lager längst ut. Alla modeller med elslingor på insidan är i alla fall vattentäta, annars hade du ju gått runt med dödshandskar!
Hur fungerar värmehandskar?
Värmehandskar fungerar genom ett bärbara batterier i form av en powerbanks, precis som värmesulor. De sitter fast på båda handlederna och ger därför handskarna ström. Elen går in i värmeslingorna som sedan värmer upp handskarna.
Vilka typer av värmehandskar finns det?
Det finns endast två typer av värmehandskar; kemiska och elektriska.
- Kemiska värmehandskar. Dessa modeller har en ficka där du lägger en värmepåse, vilket värmer upp själva handskarna. Värmen håller upp till 8 timmar innan du behöver en ny påse. Dessa handskar kan också såklart användas utan uppvärmningen när det är lite varmare utomhus. Dessa är bäst för dig som gör långa utflykter, men inte särskilt ofta. Då slipper du ladda batterierna och du kan enkelt byta värmepåse efter X antal timmar.
- Elektriska värmehandskar. Istället för att behöva köpa nya värmepåsar stup i kvarten, kommer du behöva ladda eller byta ut batteriet. Batteriet är kopplat till värmeslingor som är insydda i vantarna. Dessa modeller har också ofta en rad olika värmeinställningar, så att du kan få exakt den värmen du är ute efter. Tyvärr är dessa värmehandskar betydligt dyrare än ovanstående.
Hur väljer man de bästa värmehandskarna?
Det kan vara svårt att välja de absolut bästa värmehandskarna, men vi är här för att hjälpa dig! Om ingen av modellerna vi hade med i vår värmehandskar bäst i test lista tilltalade dig har vi några tips hur du hittar dina egna testvinnare.
Laddningsbara batterier
Detta kanske verkar som en självklar funktion, men alla värmehandskar har inte det. Se till att också välja en modell med så lång batteritid som möjligt.
Vissa värmehandskar har också utbytbara batterier, vilket är en riktigt bra funktion. Om du är ute under längre perioder kan detta vara ett grymt sätt att förlänga batteritiden.
Vädertålighet
Väderåtlighet är såklart en av de viktigaste kriterierna. Då menar vi inte bara vattentäthet, utan också vindskydd. Du kommer använda värmehandskarna utomhus, och antagligen på vintern. Då är det både blött ute och blåser ofta.
Om handskarna inte är vädertåliga till att börja med så kommer kylan in, vilket tar ut värmen som handskarna genererar. Då är värmefunktionen helt poänglös.
Tillgång till touch
En viktigt egenskap för många att ha på sina vantar idag är att de går att använda på mobilen. Många värmehandskar har toppar gjorda i annat material för att klara detta, välj en sådan modell!
Vi rekommenderar också de handskar som har syntet-toppar hellre än läder. Dessa tenderar att fungera ännu bättre på touchskärmar.
Isoleringsförmåga
De flesta som ska hitta de bästa värmehandskarna tänker enbart på värmefunktionen. Men det är minst lika viktigt att vantarna håller inne värmen. Välj helst ett par värmevantar som är bra isolerade med flera lager.
Om du väljer ett par tunna värmevantar kan du istället använda de på insidan av lite tjockare vantar. Då har du dubbelt lager, och dessutom vantar på utsidan, då garanteras dina händer att hållas varma.
Material
Material är en annan viktig egenskap hos värmehandskar. Det ska vara ett yttre lager som tål både vatten och vind, samt ett skönt inre lager i fleece eller ull. Ju mer lager handskarna i fråga har, ju varmare blir det.
Att ha tjocka vantar gillar nog ingen om man ska använda händerna, så denna egenskap får du välja helt fritt. Vid mycket aktivitet är det bättre med en tunnare modell, och vid lite bör du ha en tjockare.
Storlek och passform
Tyvärr finns det inga universala storlekar i handskar, så ibland kanske du har large, och ibland medium. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du testar de i butik först, och sedan väljer vilka du ska köpa.
Om du ska handla online rekommenderar vi att du tittar på storleksguiderna för vardera märke. Mät dina fingrar ordentligt och lägg till några millimeters mellanskillnad.
Hur gjorde vi vårt värmehandskar test?
Värmehandskar testet började med att hitta några modeller som passade. För detta tittade vi på lite olika priskategorier, och valde sedan några som fått bra betyg från tidigare kunder.
Efter det tittade vi på vardera modells funktioner, specifikationer och recensioner. Med den information vi hittat satte vi sedan ihop våra egna recensioner.
De olika modellerna behövdes sedan sättas in i vår värmehandskar bäst i test lista. Då behövde de jämföras också, vilket gjordes genom en rad kriterier. Kriterierna var bland annat isoleringsförmåga, kvalitet och pris.
Avslutande ord
Det är svårt att välja de bästa värmehandskarna, vi vet det. Men kolla igenom vår värmehandskar bäst i test lista längst upp i den här artikeln och läs några av våra recensioner. Du kommer säkerligen hitta en modell som passar dig. Om inte så kan du läsa våra anvisningar till hur du hittar dina egna testvinnare.
Tänk också på att välja ett par vantar som är bra från början. Alldeles för många konsumenter där ute väljer en billig och dålig modell i början av vintern, för att sedan köpa nya när det börjar bli riktigt kallt. Om du bor i norra Sverige kan vi absolut rekommendera någon av de dyrare modellerna.
Källor
- https://www.outdoorexperten.se/p-64750-avignon-heat-glove-liner.aspx
- https://www.outdoorexperten.se/p-43761-norrna-lofoten-dri1-p-loft170-gloves.aspx
- https://www.outdoorexperten.se/p-65343-leki-nordic-thermo-shark.aspx
- https://www.outdoorexperten.se/p-22699-hestra-power-heater-glove.aspx
Jonathan är Utinaturs absolut största jakt och fiskexpert. Detta gör att han har koll på det mesta inom utomhusliv men en expertkunskap när de just kommer till jakt och fiskeprylar.