Bästa havsfiskerullen 2023 – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter den bästa havsfiskerullen? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta i djungeln av havsfiskerullar på marknaden idag. Vi har skrivit ihop ett havsfiskerulle test och samlat lite vanliga frågor och svar gällande havsfiskerullar.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för happyangler.se

Bästa havsfiskerullen 2023

1. Penn Fathom 25N

2. Abu Ambassadeur 7000

3. Maxximus Ignobix 8000

Maxximus Ignobix 8000

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Utgått

Penn Fathom 25N – bäst i test!

Penn Fathom 25N

Den modell både vi och Norrmännen tyckte bäst om var Penn Fathom 25N rullen. Det är den här vi utsér till havsfiskerulle bäst i test!

Den är byggd för riktigt tufft bruk och det gör den perfekt för våra nordiska vatten. Med sin bromskapacitet på 13,6kg kan du dra upp riktiga baddare utan problem!

Spolen är gjord i aluminium för att bli lite lättvikgiare. Det ända vi skulle önskat är om den hade ett räkneverk.

Överlag är denna enligt oss den bästa havsfiskerullen för våra vatten här i Sverige, en riktigt kraftfull rulle!

Abu Garcia Ambassadeur 7000

Abu Garcia Ambassadeur 7000

Abu Ambassadeur 7000 multirullen är till för de allra största fiskarna.

Den presterade riktigt bra i vårt havsfiskerulle test och var riktigt smidig att använda. Under de senaste åren har du dessutom förbättrat konstruktionen av rullen, så nu är den ännu starkare än förut.

Den har en extra stor bromsyta på sin multidisc-broms som klarar de allra största svenska fiskarna. Den har också en backspärr som verkligen hjälpte till vid en storfångst.

Allt detta sammansatt gör Ambassadeur 7000 till en riktigt prisvärd rulle.

Maxximus Ignobix 8000

Maxximus Ignobix 8000

Den här modellen är för dig som letar efter en billig havsfiskerulle. Den har inte något räkneverk, men fungerade riktigt bra i våra tester.

Den passar riktigt bra som havsfiskerulle och kan dra riktigt tunga fiskar.

Nackdelen med den här modellen var att den vägde hela 480g, nästan dubbelt så mycket som ovanstående modeller.

Trots det är den fortfarande värd sin prislapp. För dig som inte fiskar i havet så ofta är det absolut en bra rulle att skaffa.

*Ugått

Vanliga frågor

När man ska köpa en ny rulle poppar det antagligen upp en massa frågor i huvudet. Vi är inte bara här för att visa vår havsfiskerulle bäst i test lista, vi ska också besvara några av dessa frågor.

Kolla in vår havsfiskespö bäst i test lista också, så du får till den perfekta kombon!

Varför är havsfiskerullar så dyra?

Främst är det för att de flesta havsfiskerullar är utformade för bättre hållbarhet. När du fiskar till havs är det ett helt annat klimat i jämförelse med att meta i en liten sjö. Därför behöver havsfiskerullar betydligt dyrare komponenter.

Behöver man verkligen en havsfiskerulle?

Ja och nej, det beror helt på var du brukar fiska. Den genomsnittliga rullen klarar inte av så stora fiskar som finns i havet, och därför måste du ha en rulle för havsfiske. Om du däremot inte brukar fiska i vatten med 5kg+ fiskar så är det verkligen ingen nödvändighet.

Bästa havsfiskerullen

Hur hittar man den bästa havsfiskerullen?

Det finns ett antal faktorer och komponenter hos havsfiskerullen som du bör tänka på innan du köper. Här är några av de:

Linkapacitet

Att slåss mot stora och snabba fiskar i djupt vatten kräver mycket fiskelina, mycket mer än vad du kan förvänta dig att använda vid sötvattenfiske. Oftast är rullspolar för havsfiske mycket större i diameter eller har en djupare spole för att rymma mer lina. Det är absolut nödvändigt att du använder en fiskerulle med djup spole och mer linkapacitet vid havsfiske. När de stora fiskarna sedan bestämmer sig för att simma ut hundratals meter, har du tillräckligt med lina för att slå tillbaka.

Dragstyrka

Det säger sig självt att de flesta fiskar i saltvatten är betydligt större, starkare och snabbare än de flesta sötvattensarter. Du kan förvänta dig att dessa fiskar drar betydligt hårdare än sötvattenarter, vilket lätt kan förvärra balansen i spöt.

Även om du fiskar med en djup spole och hundratals meter linkapacitet, hjälper det ju inte om du inte har någon dragstyrka? Det är absolut nödvändigt att du väljer en bra havsfiskrulle med maximal dragstyrka. Kolla på dragstyrkan och om den klarar de fiskar du är ute efter.

Handtag och vevar

Din främsta källa till komfort i en rulle kommer att ligga i hur du hanterar linspolen. Stora, kraftiga handtag och en stark vev gör att du snabbt kan rulla in linan när fisken börjar rycka. Svaga handtag och en svag vev håller helt enkelt inte för kampen mot stora fiskar.

Kompatibilitet med flätad lina

I många situationer vid havsfiske kan du behöva använda flätlina för extra styrka, kastavstånd och känslighet. Flätlina är dock känd för att glida runt på spolen när du vevar in, vilket gör det otroligt svårt att rulla in när fisken tagit all lina.

För att motverka detta har många havsfiskerullar ett gummigreppsmaterial där linan kommer i kontakt med spolen. Istället för att linan glider runt kommer den istället fastna i gummimaterialet och ge dig en hävstångseffekt. På så sätt kan du dra tillbaka en del av linan.

Hur gjorde vi vårt havsfiskerulle test?

Vårt havsfiskerulle test inleddes genom att titta på utbudet. När vi sedan hittat några modeller i varje prisklass som fått bra kundbetyg läste vi på mer om de.

Produktbeskrivningar från både ehandlare och tillverkarna samt kundrecensioner lästes om vardera produkt. Med den informationen skrev vi våra egna recensioner.

I slutet av testet skrev vi ihop en havsfiskerulle bäst i test lista efter att ha jämfört de olika modellerna med varandra. Jämförelsen innehöll kriterier som kvalité, styrka och pris.

Havsfiskerulle test

Källor