Hur använder man tändstål?

Senast uppdaterad 12 april 2022

Så hur använder man egentligen tändstål? Det ska vi besvara på så kort och koncist sätt som möjligt i den här artikeln.

Tändstål är en av de viktigaste uppfinningarna i utomhusvärlden på modern tid. När du lär dig använda det kommer du definitivt märka dess fördelar. Inte minst är de bra att ha som backup när din stormtändare slutar fungera.

Hur använder man tändstål?

Standardtekniken för att använda tändstål är att skrapa nedåt med kniven eller skrapan. Här är steg-för-steg:

  1. Greppa handtaget av tändstålen med tummen på toppen och sidan av pekfingret nedan.
  2. Håll kniven som att du ska dra i en stor spak. Låt knogarna vara med botten av knivens blad och placera tummen mot sidan av knivbladet.
  3. Håll ryggen av kniven mot tändstålet nära handtaget. Rotera kniven iväg från hantaget så att kanten av knivryggen går in mot stålet.
  4. Tryck mot handtaget med pekfingret mot mitten av din hand medan du flyttar tummen mot sidan av knivbladet, närmst handtaget. Dina två tummor ska vara på samma sida som bladet närmst dig.
  5. Håll tändstålet mot bomull eller torra träflisor. Om du har lättviktiga eldstartare kan du hålla ner det med ändan av tändstålet.
  6. Fortsätt trycka ned kniven från toppen av tändstålet till änden.

Vanliga missar som nybörjare gör

Det finns en hel del missar som nybörjaranvändare av tändstål gör, och det är inget fel med det! Det tar ett tag innan man lärt sig använda tändstålet på riktigt, men här är några tips för snabbare inlärning.

Sakta ned!

Många nya användare av tändstål skrapar för snabbt. Det skapar inte tillräckligt tryck på knivryggen och resulterar i sämre gnistor. Försök skrapa halvsnabbt och fokusera istället på att trycka hårt. När du sedan använt tändstål ett tag kommer du hitta “the sweet spot” och lyckas få fram gnistor nästan direkt.

Håll tändstålet längre ned!

En vanlig miss vi ser ganska många nybörjare göra är att hålla tändstålet för långt ovanför materialet. Ett tips är att ta så små flisor/bitar bomull som möjligt så att du kan trycka ned det med tändstålets ände. Då är det omöjligt att gnistorna hamnar för långt ifrån!

Öva!

Tändstål övande
Före
Tändstål övande 2
Efter

Du kan enkelt träna på att använda ett tändstål genom att ta lite torra träflisor eller bomull i botten av en aliminiumtallrik. Där i kan du sedan träna på att använda tändstålet utan att det skapar eldsvåda.

*Bilderna kommer härifrån!

Vad för typ av kniv ska man ha till tändstålet?

En vanlig rekommendation av knivar till tändstålet är en jaktkniv. Egentligen fungerar vilken typ av kniv som helst, men de flesta friluftare har ju alltid en jaktkniv på sig.