Tändstål bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Att ha ett tändstål är en nödvändighet för dig som friluftsmänniska. Därför har vi skrivit ihop den här tändstål bäst i test listan! Hitta ett tändstål som passar dig med enkelhet.

Ett tändstål är alltid bra att ha i väskan, även om du har en annan tändare också, ha det som en backup! Tändstål håller dessutom för extremt många användningar, så du behöver inte byta ut den särskilt ofta.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Tändstål bäst i test

1. Morakniv Eldris

2. Stabilotherm

3. Morakniv

Stabilotherm Eldstål scout
Morakniv tändstål

Morakniv Eldris tändstål – testvinnare!

Morakniv Eldris

Morakniv Eldris kittet är ett komplett kit för dig som letar efter ett tändstål. Det rekommenderas även att du köper Mora of Swedens minsta kniv någonsin (Eldris-kniven) till. Perfekt för att tälja bark för brasan och tända den med.

Utöver tändstålet får du även paracord och en liten knivslida som kan hängas runt halsen.

Stabilotherm Eldstål scout

Stabilotherm Eldstål scout
Stabilotherm Eldstål scout

Ett väldigt litet eldstål är detta från Stabilotherm. Stabilotherm är kända för deras billiga priser, men höga kvalitet.

Detta är ett kraftigt eldstål som du kan lita på. Absolut ett bra alternativ att ha i ryggsäcken när stormtändaren börjar ge vika.

Perfekt att tända en brasa eller stormkök med, och liten nog att läggas i plånboken eller innerfickan.

Morakniv tändstål

Morakniv tändstål
Morakniv tändstål

Det här är en variant där du endast får själva tändstålet. Därför hamnar den också sist på listan. Det är ju roligare att få ett helt knivkit med tändstål för bara en 50-lapp extra, eller hur?

Dock en kraftfull modell som tillåter tändning även i regn och snö.

Vanliga frågor

Förutom att ta fram testvinnare i vår tändstål bäst i test lista vill vi också besvara några av de vanligaste frågorna. Det är viktigt att veta redan innan vad man ska köpa, och hur de fungerar.

Vad är tändstål gjort av för material?

Tändstål är gjorda av en metallblandning. Oftast en magnesiumlegering, men kan också tillverkas av ferrocerium.

Hur länge håller ett tändstål?

Moderna tändstål räcker väldigt mycket längre än vad de brukade göra. Numera håller de till ungefär 5000-7000 “drag” eller användningar. Alltså är kostnaden på bara någon hundring välspenderad.

Dessutom har de flesta endast ett tändstål i väskan som backup. Om du gör upp många eldar kan till exempel tändstickor eller stormtändare vara ett snabbare alternativ.

Kan man elda upp ett tändstål?

Med tändstålet skapar man bara gnistor, och du kan därför inte elda upp själva tändstålet.

Kan man använda tändstål när det är blött?

Ja! Det är därför många använder sig av just tändstål. Tändstål går att användas under alla väderförhållanden, där inkluderas regn, snö och starka vindar. Värt att notera är dock att eldstål behöver ett väldigt tunt material att tända på, vilket gör att vindar kan störa processen.

Behöver man ett tändstål?

Vi rekommenderar att alla friluftare där ute har ett tändstål i väskan, i alla fall som backup. När tändstickorna börjar strula, eller tändaren har slut på gas blir det en tråkig historia om du inte har med dig ett tändstål.

Bästa tändstålet

Hur tillverkas tändstål?

Moderna eldstål består av en stav i magnesium. Det är det som är själva “tändstålet”, detta dras sedan mot en skarp kant av stål (till exempel en knivrygg). Då kommer det kraftiga gnistor från eldstålet som sedan kan tända på saker.

*Notera att dessa gnistor är upp till 3000°C och kan framkalla brännskador.

Tändstål test

Hur gjorde vi vårt tändstål test?

Vårt tändstål test började med att titta vad för olika varianter som fanns där ute. Vi valde sedan några som fått bra betyg från tidigare kunder och läste på mer om de.

De modeller vi snöade in oss i läste vi produktbeskrivningar och -specifikationer om, samt en hel del kundrecensioner. Med informationen som vi hittat om vardera modell skrev vi sedan egna recensioner.

Slutligen satte vi ihop tändstål bäst i test listan. Tyvärr fanns det inte ett jättestort utbud av tändstål på marknaden, så det fick duga med endast tre modeller. För att ranka de i topplistan jämfördes saker som kvalitet, tillbehör och pris.

Avslutande ord

Tändstål är en viktig del på checklista av saker att ha med sig i naturen. Man vet aldrig vad som kommer hända, och att gör upp eld är det absolut viktigaste. Om du inte planerar att använda det varje gång, ha åtminstone med ett tändstål som reserv.

Vi har många gånger valt att enbart ha med oss tändstickor, och alla gånger har det blivit ledsna miner.

Källor