Senast uppdaterad 12 oktober 2021
Ett liggunderlag är ett viktigt tillbehör för dig som ska sova utomhus. Det ger inte bara extra komfort för en god natts sömn, det förbättrar också värmehållningen i din sovsäck eftersom det isolerar mot markkylan.
I valet av liggunderlag finns det dock en del saker du bör tänka på för att hitta en optimal modell. Här går vi igenom fem av de viktigaste.
1. Vikt och packstorlek
Om du ska ut på en längre och mer krävande vandring, cykeltur eller expedition kan varje gram vara viktigt. I dessa fall kan därför ett ultralätt liggunderlag vara ett bra val. Ju mindre packningen väger, desto mindre blir också den fysiska påfrestningen.
Även packstorleken kan spela en betydande roll, framför allt om du har begränsat med utrymme i ryggsäcken. Om du vill kombinera låg vikt med kompakt packstorlek är ett uppblåsbart liggunderlag i regel det bästa alternativet.
Var kan man köpa? I flesta stora friluftsbutiker, som exempelvis Naturkompaniet, Addnature, Outdoorexperten och Beredd. Exempelvis här hittar du många liggunderlag.
2. R-värde
R-värdet visar hur låga temperaturer liggunderlaget klarar. Ju lägre R-värde, desto sämre är isoleringsförmågan. Ju högre värde, desto bättre s.k. värmemotstånd. Detta blir förstås extra viktigt att titta på för dig som ska ge dig ut i extrema väderförhållanden. Ungefär så här ser skalan för R-värde ut:
R-värde | Rekommenderad temperatur |
1 – 2 | +3 – 0 grader (sommar) |
2 – 4 | +3 till -10 grader (vår, sommar, höst) |
4 – 6 | -11 till -25 grader (vår, sommar, höst) |
6 och högre | Under -25 grader (vår, sommar, höst, vinter) |
Tips! Om du främst vill använda ditt liggunderlag under årets varmare månader, men också ha möjligheten att ge dig ut i kallare klimat kan du köpa till ett underlag i cellplast. Det lägger du under ditt vanliga liggunderlag för att förbättra värmeisoleringen.
3. Storlek
Det finns liggunderlag i olika storlekar: smalare och kortare samt längre och bredare. Här bör du utgå efter din kroppsbyggnad, framför allt vad gäller längden på liggunderlaget. Tänk dock på att större liggunderlag också väger mer, så välj inte en för stor modell om du inte behöver.
4. Komfort
Komforten påverkas framför allt av madrassens tjocklek, men också av modellen. Ultralätta, uppblåsbara liggunderlag brukar vara relativt tunna (cirka 4 – 5 cm) för att kunna bibehålla en låg volym och därav en låg vikt.
Självuppblåsande liggunderlag är fyllda med skum och brukar oftast vara lite tjockare, omkring 6 – 7 cm, vilket också gör dem mer bekväma att sova på. Samtidigt är de både tyngre och större.
Madrasser i cellplast brukar vara ganska tunna, mellan cirka 1 – 2 cm. De är dock mycket lätta, men tar betydligt mer plats än både uppblåsbara och självuppblåsande modeller. Allra bäst passar dessa madrasser som ett extra skydd under ditt vanliga liggunderlag.
5. Prisklass
Priset spelar förstås också en betydande roll i valet av liggunderlag. Dyrare underlag kännetecknas ofta av högkvalitativa material, extra god värmeisolering och låg vikt. De passar bäst för dig som ska ut på längre och mer krävande expeditioner.
Om du däremot bara ska campa några gånger om året, främst under de varmare årstiderna, kan ett billigare liggunderlag räcka gott och väl.
De allra billigaste liggunderlagen i cellplast kostar inte mer än 100 kronor medan de dyraste modellerna kan ha en prislapp på över 3 000 kronor. Fundera över vilka egenskaper du vill att liggunderlaget ska ha innan du börjar jämföra priser.
Jonathan är Utinaturs absolut största jakt och fiskexpert. Detta gör att han har koll på det mesta inom utomhusliv men en expertkunskap när de just kommer till jakt och fiskeprylar.