Metspö bäst i test 2024

Senast uppdaterad 13 augusti 2023

Är du också intresserad av metspön? Då har du kommit helt rätt! Metspön är fantastiska verktyg som ger dig möjligheten att njuta av en avkopplande och spännande fiskeupplevelse. Med ett metspö kan du utforska olika typer av fiske, från stilla sjöar till forsande floder och lugna hav. Det är en av de mest populära spötyperna på marknaden för sportfiske, och det finns gott om valmöjligheter att välja mellan.

Metspön är utformade för att användas med en flöte eller en metslina, och de är perfekta för att meta olika typer av fiskar. Du kan sitta vid vattenbrynet, låta ditt flöte flyta på ytan och vänta på att fisken nappar. När du känner det karakteristiska rycket i spöet, blir det en riktig adrenalinrush och du vet att du har fått napp!

För nybörjare är metspön en utmärkt introduktion till sportfisket innan man tar sig an andra fiskenspön. De är relativt enkla att använda och ger dig möjlighet att lära dig fisketekniker och tålamod samtidigt som du har roligt. I den här artikeln kommer vi att presentera tre olika metspön och ge dig recensioner samt svara på vanliga frågor som kan dyka upp när du söker efter det perfekta metspöt.

Metspö bäst i test

Abu Garcia Siesta Metset – testvinnare!

Metspö Abu-Garcia-Siesta-Metset-9-10-
Metspö Abu-Garcia-Siesta-Metset-9-10-

Upptäck fiskeglädjen med Abu Garcia Siesta metset 3 m! Det här teleskopiska och lätta metspöt i glasfiber är perfekt för mete. Oavsett om du står på en brygga eller i en liten eka kan den enklaste metemetoden ge dig fantastiska storfångster och fiskefeber. Med en längd på tre meter är du alltid nära fiskeglädjen.

Fladen Daisho Metspö

Metspö ifrån Fladen-Daisho-11-10-
Metspö ifrån Fladen-Daisho-11-10-

Upplev lättheten med Fladen Daisho, ett av de lättaste metspöna på marknaden! Med sin kompakta och snygga klinga är Daisho verkligen en lättviktare.

Modellen på 360 cm väger endast 87 g, vilket är betydligt lättare än traditionella metspön som ofta väger dubbelt så mycket. Skillnaden märks direkt i fiskets bekvämlighet och spöets känslighet.

Trots sin längd kan du enkelt fiska hela dagen om du vill. Välj bland tre längder: 360 cm, 450 cm och 540 cm. Alla spön har en säkerhetsring i handtaget. Om du vill ha ett riktigt lätt metspö är Fladen Daisho det perfekta valet för dig!

Abu Garcia Siesta Traveller

Abu Garcia Siesta Traveller 9'10"
Abu Garcia Siesta Traveller 9’10”

Med Abu Garcia Siesta Traveler, ett teleskopiskt och lätt metspö i glasfiber, är du alltid nära fiskeglädjen. Det här metspöet finns i längder från tre till sex meter. Och är lätt att alltid ta med sig på utflykter eller som backupspö vid seriösa fiskeresor.

Sierra Traveler har en bekväm längd på 300 cm, vilket är perfekt för mete. Med sin kompakta design och glasfiberkonstruktion är spöt lätt att bära med sig. Detta gör det till det idealiska valet för fisketuren.

DAM Real Carbon Tele Pole 13’1″

Metspö DAM-Real-Carbon-Tele-Pole-13-1-
Metspö DAM-Real-Carbon-Tele-Pole-13-1-

Upptäck DAM Real Carbon Tele-Pole, ett teleskopspö till ett fantastiskt pris! Tillverkat helt i kolfiber är det smalt, snabbt och otroligt lätt. Toppöggla köps separat.

Finns i två utföranden: 4m med en längd på 400 cm, 4 sektioner, transportlängd 118 cm och vikt 138 g samt 7m med en längd på 700 cm, 7 sektioner, transportlängd 118 cm och vikt 414 g.

Daiwa Ninja Tele Whip 6 m Metspö

Metspöt Daiwa-Ninja-Tele-Whip-19-8-
Metspöt Daiwa-Ninja-Tele-Whip-19-8-

Utforska Daiwa Ninja metspö, tillverkat av premiumkolfiber för en låg totalvikt. Det känsliga spötoppen motverkar överbelastning vid krokning och drillning av större fisk, vilket minskar risken för tafsbrott med tunna nylonlinor.

Välj mellan Daiwa Ninja Tele Whip 6 m, 5 m eller 4 m med transportlängd på 117 cm. Vikten varierar från 160 g till 330 g, och antalet sektioner är 4 till 6.

Diameter på spötoppen är 1,65 mm till 1,7 mm. Ge dig ut och njut av fisket med dessa pålitliga och välbalanserade metspön från Daiwa Ninja.

Fladen Daisho 14,9

Metspö Fladen-Daisho-14-9-
Metspö Fladen-Daisho-14-9-

Upptäck Fladen Daisho, ett av marknadens lättaste metspön! Med sin kompakta och stilfulla klinga är Daisho verkligen en lättviktare. Modellen på 360 cm väger endast 87 g, vilket är betydligt lättare än traditionella metspön som oftast väger dubbelt så mycket.

Du kommer genast att märka skillnaden i bekvämlighet och känslighet jämfört med traditionella spön. Trots sin längd kan du enkelt fiska hela dagen utan problem.

Fladen Daisho finns i tre längder: 360 cm, 450 cm och 540 cm. Alla spön är utrustade med en säkerhetsring i handtaget. Om du söker ett riktigt lätt metspö är Fladen Daisho det perfekta valet för dig!

Fladen Daisho 14,9

Metspö Fladen-Daisho-14-9-
Metspö Fladen-Daisho-14-9-

Upptäck Fladen Daisho, ett av marknadens lättaste metspön! Med sin kompakta och stilfulla klinga är Daisho verkligen en lättviktare. Modellen på 360 cm väger endast 87 g, vilket är betydligt lättare än traditionella metspön som oftast väger dubbelt så mycket.

Du kommer genast att märka skillnaden i bekvämlighet och känslighet jämfört med traditionella spön. Trots sin längd kan du enkelt fiska hela dagen utan problem.

Fladen Daisho finns i tre längder: 360 cm, 450 cm och 540 cm. Alla spön är utrustade med en säkerhetsring i handtaget. Om du söker ett riktigt lätt metspö är Fladen Daisho det perfekta valet för dig!

Hur använder man sitt metspö?

Att använda ett metspö är en fantastisk metod för att njuta av fiske och koppla av i naturen. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan använda ditt metspö på bästa sätt:

 1. Förberedelser:
  • Kontrollera att ditt metspö är i gott skick och att alla delar är ordentligt monterade.
  • Välj en lämplig fiskeplats som passar dina preferenser och fiskart.
  • Se till att du har rätt utrustning, inklusive fiskelinor, krokar, flöten och beten som är lämpliga för det fiske du ska utföra.
 2. Rätt positionering:
  • Stå vid vattenbrynet eller på en plats där du har god sikt över vattnet och kan lätt nå det med ditt metspö.
  • Se till att det inte finns några hinder som kan störa ditt kast eller dra i linan när du har fått napp.
 3. Kasta ut linan:
  • Ta tag i metspöet med ena handen och håll linan löst mellan fingrarna på din andra hand.
  • Svinga metspöet bakåt med kontrollerade rörelser och släpp linan i rätt ögonblick för att kasta ut den i vattnet.
  • Anpassa kastets kraft och riktning baserat på den avsedda målplatsen och de rådande väderförhållandena.
 4. Vänta på napp:
  • När du har kastat ut linan, låt flötet flyta fritt på vattenytan.
  • Håll din metspö i en bekväm position och var uppmärksam på eventuella rörelser eller ryck i linan som indikerar att fisken har nappat.
  • Var tålmodig och njut av lugnet medan du väntar på att fisken ska hugga.
 5. Hantera fisken:
  • När du känner att fisken har nappat och håller i linan, dra inte omedelbart. Ge fisken tillräckligt med tid att ta betet och svälja det.
  • När du är säker på att fisken har betet i munnen och simmar iväg, dra försiktigt för att kroka fisken.
  • Var försiktig och undvik att överbelasta ditt metspö, särskilt om du fångar en större fisk. Använd en jämn och kontrollerad dragkraft för att undvika att linan eller spöet går av.
 6. Återutsättning eller hantering:
  • Om du planerar att återutsätta fisken, hantera den försiktigt och undvik att skada den. Ta bort kroken så skonsamt som möjligt och släpp sedan fisken tillbaka i vattnet.
  • Om du avser att behålla fisken för matlagning, se till att du har rätt redskap för att avliva och rengöra fisken på ett korrekt sätt.

Kom ihåg att fiske är mer än bara att fånga fisk. Det handlar om att njuta av naturen, koppla av och skapa minnen. Var alltid respektfull mot miljön och följ lokala fiskeregler och bestämmelser för att bevara fiskbeståndet och naturen för kommande generationer att njuta av.

Bästa metspöt
Bästa metspöt

Min första gång jag använde ett metspö

Det var en solig sommardag när jag för första gången begav mig ut i den svenska skogen med mitt metspö i handen. Jag hade hört talas om den stillsamma skönheten och det rika fisket i dessa vatten och kunde knappt vänta på att få uppleva det själv.

Jag valde en lugn och avskild sjö, omgiven av frodig grönska och tallar som sträckte sig mot himlen. Vattnets spegelblanka yta lockade mig och jag kastade ut mitt flöte med förhoppningen om en spännande fångst.

Jag slog mig ner vid vattenbrynet och lät naturens tystnad omsluta mig. Det var en fridfull känsla, bortom stadens brus och stress. Medan jag väntade på att fisken skulle nappa, tog jag in skogens dofter och lyssnade till fågelsången som fyllde luften.

Plötsligt, med ett ryck i mitt metspö, bröts stillheten. Adrenalinet pumpade genom mina ådror när jag insåg att jag hade fått napp. Jag höjde spöet och kände fisken kämpa i andra änden av linan. Det var en intensiv kamp mellan mig och fisken, där varje drag och varje rörelse var avgörande.

Efter en spännande stund fick jag äntligen se fisken vid vattenytan. Det var en vacker gös, vars färgglada fjäll glittrade i solskenet. Jag lyckades försiktigt håva in den och kände en blandning av triumf och respekt för det magnifika djuret.

Jag tog ett ögonblick för att beundra fisken innan jag noggrant avlägsnade kroken och återutsatte den i vattnet. Det var en ögonblickets magi att se den återvända till sitt naturliga element.

Den dagen i skogen med mitt metspö gav mig inte bara en spännande fiskeupplevelse utan också en djupare förbindelse med naturen. Det var en påminnelse om vikten av att vårda och respektera våra naturliga miljöer, samtidigt som det erbjöd en stund av lugn och frid i en annars hektisk värld. Det var min första, men definitivt inte sista, upplevelse i en svensk skog med ett metspö.

En rekommendation jag även skulle vilja skicka med mig som hade hjälpt mig är att se över fiskeföreningar runt om i landet. Just Sportfiskarna listar dem så de blir enkelt hitta.

Bästa haspelspöt

Hur hittar man det bästa metspöt?

Att köpa ett metspö kan vara en spännande process, men det finns några viktiga faktorer att tänka på för att välja rätt spö som passar dina behov och preferenser. Här är en guide som hjälper dig att göra ett informerat köpbeslut:

Fisketyp och fiskemiljö:

 • Definiera vilken typ av fiske du planerar att ägna dig åt. Är det stilla vatten, flodfiske eller havsfiske?
 • Tänk på vilken typ av fisk du vill rikta in dig på. Varje fiskart kan kräva olika spöegenskaper.

Material:

 • Utvärdera vilket material spöet är tillverkat av. Vanliga material inkluderar glasfiber, kolfiber och kompositmaterial.
 • Kolfiber är vanligt för sin låga vikt och höga styrka, medan glasfiber ger bra hållbarhet och elasticitet.
 • Välj ett material som passar dina behov och budget.

Längd och aktion:

 • Bestäm vilken längd på spöet som passar ditt fiske. Kortare spön är lättare att hantera i trånga utrymmen, medan längre spön ger längre kastavstånd.
 • Tänk på spöets aktion, vilket refererar till dess flexibilitet. Snabb aktion ger bättre kastkontroll och krokning, medan mjuk aktion ger mer flexibilitet vid kampen med fisken.

Transportlängd:

 • Kontrollera spöets transportlängd. Detta är särskilt viktigt om du planerar att resa med spöet eller behöver ha det med dig på längre avstånd.

Antal delar:

 • Ta hänsyn till antalet delar spöet har. Teleskopspön kan vara praktiska för enkel transport, medan flerdelspön kan vara mer stabila och ger bättre kastkontroll.

Handtag och grepp:

 • Prova spöets handtag och grepp för att säkerställa att det känns bekvämt i din hand. Det bör erbjuda bra grepp och kontroll under fisket.

Pris och budget:

 • Bestäm din budget och leta efter spön som passar inom den prisklassen.
 • Undersök olika märken och modeller för att hitta bästa möjliga kvalitet inom din budget.

Läs recensioner och rådfråga experter:

 • Läs recensioner och erfarenheter från andra fiskare för att få en bättre förståelse av spöets prestanda och kvalitet.
 • Rådfråga fiskeexperter, säljare eller erfarna fiskare för deras rekommendationer och insikter.

Genom att överväga dessa faktorer och göra en grundlig research kan du välja ett metspö som passar dina behov, fiskemiljö och budget. Kom ihåg att det bästa spöt är det som ger dig en positiv och njutbar fiskeupplevelse.

Haspelspö test

Vilken typ av fiske är metspön bäst lämpade för?

Metspön är vanligtvis bäst lämpade för mete, där du använder ett flöte eller en metslina för att locka fisk att nappa. Det kan vara ett bra val för stilla vatten, som sjöar och dammar.

Vilka är fördelarna med att använda ett metspö?

Metspön är lätta att använda och kräver inte mycket teknisk skicklighet. De är också relativt billiga och kan vara ett bra alternativ för nybörjare. Metspön ger även en avkopplande och lugn fiskeupplevelse.

Vilka är de vanligaste materialen för metspön?

De vanligaste materialen för metspön är glasfiber, kolfiber och kompositmaterial. Glasfiber är känt för sin hållbarhet, medan kolfiber ger lättviktighet och styrka. Kompositmaterial är en blandning av olika material för att kombinera fördelarna hos varje.

Vilken längd på metspöet bör jag välja?

Längden på metspöet beror på din fiskemetod och fiskemiljö. Kortare spön (ca 2-3 meter) är vanliga för stilla vatten och mindre fisk, medan längre spön (över 3 meter) kan ge längre kastavstånd och hantera större fisk.

Vilken typ av linje bör jag använda med mitt metspö?

Valet av fiskelina beror på dina preferenser och fiskemetod. Många fiskare använder traditionellt sett nylonlinor för mete, men det finns också flätade linor som ger bättre känslighet och kastkontroll.

Är metspön enkla att transportera?

Det beror på modellen och antalet delar på spöet. Teleskopspön kan fällas ihop till en kompakt storlek för enkel transport, medan flerdelspön kan brytas ned i mindre delar. Kontrollera alltid spöets transportlängd innan du köper det.

Vilka typer av fisk kan jag rikta in mig på med ett metspö?

Du kan använda metspön för att fiska olika typer av sötvattensfisk, såsom abborre, mört, braxen och gädda. Varje fiskart kräver dock olika tekniker och beten.

Vilket metspö är bäst för nybörjare?

För nybörjare är ett teleskopiskt metspö i mellanlängd (ca 3 meter) ett bra val. Dessa är lätta att använda och prisvärda. Se till att välja ett spö som passar din fiskemiljö och de fiskarter du vill rikta in dig på.

Kan jag använda ett metspö för fiske i havet?

Metspön är vanligtvis inte lämpliga för havsfiske på grund av deras lättare konstruktion och mindre kaststyrka. För havsfiske rekommenderas mer specialiserade spötyper, som havsfiskespön eller spinnspön.

Hur tar jag hand om mitt metspö för att förlänga dess livslängd?

För att förlänga livslängden på ditt metspö bör du undvika att överbelasta det och undvika att lägga för mycket vikt på spöet. Förvara det på en torr plats och rengör det efter användning för att ta bort smuts och eventuella skador på linan.

Hur gjorde vi vårt haspelspö test?

Inledningsvis så var det första vi gjorde när vi skulle påbörja vårt metspö test att hitta några olika varianter online som presterat bra enligt tidigare kunder. Sedan så läste vi mer ingående om de populäraste varianterna vi hittade.

Vi samlade främst information från olika kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med den informationen vi samlade kunde vi sedan skriva våra egna recensioner.

Efter det så var det slutligen dags att sätta ihop och rangordna själva bäst i test listan. Detta gjorde vi genom att jämföra de olika metspönas kvalitéer mot varandra. I jämförelsen ingick design, material, funktionalitet och pris.