Fiskespö bäst i test – hitta bästa fiskespöt!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter fiskespö bäst i test? Då har du kommit helt rätt! Vi hjälper dig i den här artikeln hitta det absolut bästa fiskespöt för just den typ av fiske du är ute efter. I vår topplista nedan hittar du ett spö lämpligt för alla olika fiskar och vattentyper.

Att skaffa sig ett redigt spö är nästan lika viktigt som rullen enligt oss. Absolut att fiske är en “materialsport”, men vissa saker är viktigare än andra! Läs vidare för att få reda på våra favorit-spön.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för happyangler.se & pricerunner.se

Fiskespö bäst i test

1. Abu Garcia Venturi haspelspö

2. Abu Garcia Svartzonker spinnspö

3. Mikado Sensual NG haspelspö

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Abu Garcia Venturi – testvinnare!

Abu Garcia Venturi haspelspö
Abu Garcia Venturi haspelspö

Det här haspelspöt från Abu Garcia’s serie “Venturi” är det vi utnämner till det bästa fiskespöt. Ett allround-spö som passar de allra flesta typer av fiske, och dessutom kommer till överkomligt pris.

Klingorna är gjorda i kolfiber så att de är lätta, men ändå klarar tufft bruk. Spöringarna är av stål och även de tåler mycket slitande.

Venturi-spön har korkhandtag vilket ger bra grepp även när det blir blött. Dessutom tyckte vi att just det greppet gav en bra känsla vid fiske.

Överlag ett grymt spö utan extra finesser som passar de allra flesta fiskare där ute!

*Bäst allround-spö

Abu Garcia Svartzonker spinnspö

Abu Garcia Svartzonker spinnspö
Abu Garcia Svartzonker spinnspö

Detta spinnspö är tillverkad av spödesigners och fiskexperten Claes “Svartzonker” Claesson. I hans signaturserie var detta spö en klar favorit. Detta är dessutom en uppdaterad version av den gamla superpopulära modellen.

Klingorna är i 30T-grafit och de är bättre än på den föregående modellen. Fuji-spöringar med Alconite-insida och Fuji-rullfästet innebär en klart bättre fiskekänsla.

Dessutom har även detta spö ett grepp av kork, något vi uppskattar väldigt mycket.

Ett överlag riktigt bra spinnspö, denna något dyrare än testvinnaren men definitivt överkomlig.

*Bäst spinnspö

Mikado Sensual NG haspelspö

Mikado Sensual NG haspelspö
Mikado Sensual NG haspelspö

Mikado Sensual NG är ett haspelspö med extra känslig kolfiberklinga. Alla spön i serien är avsedda för lätta beten, men just denna modell tycker vi var lite mer välbalanserad än de andra.

Klingan är snabb, lätt och kraftfull för ultimat fiskekänsla. Vi rekommenderar detta spö för gädda, gös och abborre.

KLH-spöringarna som sitter på detta spö var förvånandsvärt väldigt bra för sin prisklass.

Kort sammanfattat är detta spö absolut en budgetfavorit!

*Bäst budgetspö

Savage Gear MPP Vertical haspelspö

Savage Gear MPP Vertical haspelspö
Savage Gear MPP Vertical haspelspö

Ett välbalanserat och mycket sensitivt spö är denna modell från Savage Gear. MPP i namnet står för “Multi Purpose Predator” och är en serie som avser modernt fiske av rovfiskar!

Trots det billiga priset hittar man faktiskt en kolfiberklinga som är individuellt utvecklad för olika fiskestilar.

En grym budgetvariant som passar de allra flesat typer av fiske, vi gillar den!

*Bäst allround-budgetspö

Vanliga frågor

Det finns en hel del frågor som både nybörjare och erfarna fiskare har när det är dags att välja ett nytt spö. Vi har därför valt att inte bara skriva en fiskespö bäst i test lista, utan också besvara lite vanliga frågor nedan.

Hur många spön behöver man?

För många fiskespön

Ja, hur långt är ett rep? Man kan ha hur många spön man vill! Men vi rekommenderar att du försöker hålla dig till några enstaka. Se också till att du inte köper fler spön av samma sort, du ska ha ett för varje typ av fiske. Sedan är det såklart en “materialsport”, och de flesta fiskare älskar att köpa nya prylar.

Börja med att köpa ett allround-spö, testa en hel del olika fisken med det. Därefter kan du enkelt veta vad för typ av spö du vill ha för de olika fisketurerna.

Vad innebär ett allround-spö?

Enligt oss har ett allround-spö följande egenskaper;

  • 8-9 fot
  • 10-40g betesvikt
  • Haspel

Dessa egenskaper tillåter fiske både från land och båt, samt att de absolut fungerar för dig som är semesterfiskare. Fiskar som gädda, abborre och gös är perfekta för detta typ av spö.

Vad är det för skillnad på haspel- och spinnspö?

Ett spinnspö har till skillnad från ett haspelspö en trigger på undersidan, och rullfäste på ovansidan. Det tillåter användning av en multirulle. Spinnspön är mest populära för gäddfiske och används av de flesta med spinnerbaits, tail- och gummibeten.

Haspelspön å andra sidan är tillverkade för att fungera tillsammans med en haspelrulle. Dessa är mindre “sportiga” och passar både nybörjare och erfarna. Ett simplare spö helt enkelt!

Hur mycket kostar ett fiskespö?

Rent generellt kostar ett fiskespö ungefär 500kr. Men det finns såklart varianter i tusenkronors-klassen, och ännu högre.

Vilken kastvikt ska man ha?

Vi skulle säga att 10-40g kastvikt är en bra all-rounder. Är det så att du senare vill testa på tyngre beten finns ofta samma spön med högre kastvikter.

Vad menas med kastvikt?

Kastvikten står oftast på spöt, skriver i gram. Det innebär att det är inom den vikten som spöt presterar och kastar bäst. Om spöt exempelvis är klassat 40-80g så ska du ha betesvikter i den klassen.

Passar alla rullar på alla spön?

Nej! En del nybörjarspön kommer med en monterad rulle på köpet, men du kan inte ha till exempel en multirulle på ett haspelspö.

Hur långt fiskespö ska man ha?

Längden på spöet är egentligen bara en smaksak. Ett spö med en längd på cirka 8 fot är en bra allround-längd. Det passar både när du fiskar från en båt och från land. Tänk på vilken typ av fisk du tänkte fiska, vissa längder förenklar fiske av vissa sorters fisk.

Bästa fiskespöt

Hur väljer man det bästa fiskespöt?

En knepig grej med fiske överlag är ju att välja prylarna! Det finns hundratals modeller att välja på, olika vikter och med beskrivande begrepp som du kanske inte ens förstår. Här är en lista på de saker vi tycker är absolut viktigast för att välja det bästa fiskespöt.

Längd

Längd är nog den första saken att tänka på när du ska välja spö. Längden på ett spö är mätt från toppen på spöt till rumpan på handtaget. Längden är det som gör störst skillnad på kastet. Kortare spön kastar en kort distans, medan längre kastar betydligt längre.

Både och har sina för och nackdelar; korta varianter har mindre flex och är därför inte lämpade för fiske av större arter. Längre modeller erbjuder längre kast och är perfekt för djupvattenfiske.

Längden på ett spö varierar från 6 till 12 fot, så tänk främst på vad du ska fiska. Om du ska fiska utan båt eller från land kommer du behöva en lite längre variant. För dig som är nybörjare rekommenderar vi 7-8 fot då de är mest balanserade.

Material

Material är förstås en viktig kriterie det också, men numera är det främst två material det står mellan; grafit eller fiberglas. Materialet påverkar främst priset och är därför en av de första saker att tänka på.

Det som dock påverkar ditt materialval mest är helt enkelt vad för typ av fiske du planerar.

Grafit

På 70-talet introducerade Fenwick grafit-spön och det blev därefter ett av de mest populära materialen. De spikade i populäritet nästan direkt för att grafit har bra egenskaper av styrka och styvhet.

De modeller du ser på marknaden markerade som “high modulus”, billiga och är gjorda av grafit ska du undvika! Detta betyder egentligen bara att spöt är extremt styvt utan styrkan att backa upp det. Något som enligt oss förstör hela fiskeupplevelsen.

Att tillverka både starka och styva spön i grafit kräver extrem värme och blir därför dyra att framställa. Av den anledningen är ofta bra grafit-spön alldeles för dyra för gemene man.

Modulus

Som tidigare nämnt är modulus hur man mäter styvheten på grafiten och har egentligen inget med materialet att göra. Att köpa ett spö med tanken att “high modulus” är det du behöver är inte rätt tankesätt.

Ett “high modulus” eller väldigt styvt spö är inte idealt för lätta fiskelinor. Det är ju främst lätta fiskelinor vi använder på svenska vatten och därför är dessa spön inte att rekommendera.

Fiberglas

Fiberglas är ett material som används för mycket, och på 50-talet introducerades det även till fiskespö-tillverkning. Det har sedan dess varit en av de populäraste material att använda till spön. En rad fiskare gillar spön i fiberglas för att exempelvis meta, eller överlag när det inte är så mycket action.

Blandning / Composite

Som nämnt tidigare i artikeln finns det även modeller som är gjorda av en blandning av ovanstående material. Dessa kallas ofta för “composite” och rekommenderas till dig som fiskar mycket olika arter.

När de är konstruerade på det här sättet är det möjligt att spöt är det bästa av båda världar; billigt och användbart för flera typer av fiske!

Om du gillar flugfiske och budget inte är ett problem, så är nog bambu-konstruerade flugfiskespön för dig! Visst, de är inte lika populära som de en gång var, men de är kul ändå!

Styrka

Du har säkert hört någon som beskrivit att ett spö har “en bra ryggrad”. Då beskriver de egentligen spöts styrka.

Styrka är oftast klassifierat enligt tre vikter:

Lättviktigt / Lightweight

Om du går efter små fiskarter är ett lättviktigt, 7 fot långt spö vår varmaste rekommendation. Om du vill dra upp halvstora fiskar rekommenderar vi medel-klassen.

Medelviktigt / Mediumweight

Om du fiskar längre från land till exempel är ett 10 fot långt spö i medelvikten rekommenderat. Dessa är grymma att använda med baits eller lockar.

Tungviktigt / Heavyweight

Om du vill dra upp riktiga baddare är det tungvikt som gäller! Precis som i boxning behöver du ha lika mycket kraft i dina slag som din motståndare, och i detta fall har fiskarna mycket kraft i sina!

Du som fiskar till havs eller med stora beten regelbundet är ett tungviktigt spö att rekommendera.

Fiskespö test

Hur gjorde vi vårt fiskespö test?

Vi inledde vårt fiskespö test med att titta på vad marknaden hade att erbjuda. Vi valde ut några modeller i vardera prisklass som presterat bra enligt kundrecensioner.

Efter det läste vi på mer om vardera modell, främst genom kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med informationen vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner om de.

Slutligen behövde vi skriva en fiskespö bäst i test lista! Det gjordes genom en gedigen jämförelse av de olika modellerna i form av kriterier som material, pris och styrka.

Källor