16 viktigaste jaktprylarna att ha koll på som jägare

Senast uppdaterad 19 augusti 2023

Att jakt är en aktivitet som kräver mycket jaktprylar är ingen förvåning för någon. Att det också kan kosta obegränsat mycket pengar är något man snabbt får lära sig.

Vi vill med detta inlägg visa på de viktigaste must have prylarna och varför vi tycker de är det som man skall fokusera på som jägare.

Nedan listar vi de viktigaste jaktprylarna.

 1. Jaktlicens och tillstånd: En jaktlicens och relevanta tillstånd är nödvändiga för att utöva jakt lagligt och enligt lokala regler och förordningar.
 2. Vapen: En pålitlig och passande jaktvapen är oumbärligt för att kunna fälla viltet på ett effektivt och etiskt sätt.
 3. Ammunition: Att ha rätt typ och tillräckligt med ammunition är avgörande för att kunna utföra säkra och effektiva skott under jakten.
 4. Kikarsikte: Ett högkvalitativt kikarsikte hjälper jägaren att få en klar och tydlig bild av viltet på längre avstånd, vilket underlättar för korrekta och säkra skott.
 5. Kläder och skor: Speciellt utformade jaktkläder och skor erbjuder komfort, skydd och kamouflage i olika väderförhållanden och terränger, vilket gör jakten både mer framgångsrik och behaglig.
 6. Jaktkniv: En skarp och pålitlig jaktkniv är oumbärlig för att kunna hantera och stycka bytesdjur på ett effektivt och korrekt sätt.
 7. Bärutrustning: En ryggsäck eller annan bärutrustning underlättar transporten av viktiga föremål såsom vatten, mat, jakttillbehör och eventuellt bytesdjur under jakten.
 8. Jaktradio: En jaktradio möjliggör enkel och pålitlig kommunikation med andra jägare i gruppen, vilket är särskilt viktigt för säkerhets- och samordningsändamål.
 9. Jakttillbehör: Lockpipor, lockmedel, lockkläder, lockflaskor och lockstolar är användbara hjälpmedel för att locka och attrahera viltet, vilket ökar chanserna för en lyckad jakt.
 10. Första hjälpen-kit: Ett första hjälpen-kit innehållande grundläggande medicinska förnödenheter är viktigt för att kunna ge snabb och adekvat vård vid eventuella skador eller nödsituationer under jakten.
 11. Säkerhetsutrustning: Visselpipor, ficklampor och reflekterande västar är exempel på säkerhetsutrustning som kan vara livräddande i nödsituationer eller för att synas bättre under jaktaktiviteter.
 12. Hörselskydd: Hörselskydd är viktiga för att skydda jägarens öron från skadliga ljudnivåer vid avfyrning av vapen, vilket minskar risken för hörselskador. Läs vår bäst i test inlägg om hörselskydd här.
 13. Åtelkameror: Åtelkameror hjälper jägaren att övervaka och dokumentera vilket vilt som besöker en given plats, vilket kan ge värdefull information för att planera och optimera jaktplatser. Genom att studera aktiviteten och mönstren hos viltet kan jägaren fatta välgrundade beslut och öka sina chanser att lyckas under jakten. Läs vår bäst i test inlägg om åtelkameror
 14. Ficklampa: En pålitlig och kraftfull ficklampa är oumbärlig för jägaren, särskilt under tidiga morgnar eller sena kvällar när det är mörkt. En stark ficklampa ger tillräckligt med ljus för att navigera säkert, söka efter spår och möjliggör snabbare och effektivare arbete i svagt upplysta områden. Läs mer om Ficklampor här.
 15. Kikare: En högkvalitativ kikare är en viktig följeslagare för jägaren och möjliggör avläsning av vilt på långt avstånd. Genom att använda en kikare kan jägaren bedöma storleken på djur, deras beteende och rörelsemönster, vilket hjälper till att fatta bättre beslut under jakten och ökar chanserna för en framgångsrik jaktupplevelse.
 16. Huvudbonad: Som jägar är det viktigt att skilja på när man vill synas och när man vill gömma sig. Därför är huvudbonaden otroligt viktig. Ibland vill du ha en skarpt orange jakt eller mössa. Men vid andra tillfällen kanske du vill köra kamoflage. Missa därför inte någon av våra guider när det kommer till både jaktmössor och jaktkepsar.
jaktprylar för den perfekta jakten
jaktprylar för den perfekta jakten

Dessa 16 produkter utgör en grundläggande uppsättning utrustning för en jägare. Kom dock ihåg att utrustningen kan variera beroende på jakttyp, terräng, säsong och personliga preferenser. Det är viktigt att alltid följa lokala lagar och regler och att investera i högkvalitativa produkter som är säkra och pålitliga.

Vill du lära dig mer om jakt rekommenderar vi dig att söka dig in på Svenska Jägarförbundets hemsida.

15 viktigaste prylarna att ha koll på som jägare.
15 viktigaste prylarna att ha koll på som jägare.

Vilka är de viktigaste 15 sakerna som en jägare bör införskaffa?

– Jaktlicens och tillstånd
– Vapen
– Ammunition
– Kikarsikte
– Kläder och skor
– Jaktkniv
– Bärutrustning
– Jaktradio
– Jakttillbehör
– Första hjälpen-kit
– Säkerhetsutrustning
Hörselskydd
Åtelkameror
Ficklampa
– Kikare