Fiskehåv bäst i test – hitta bästa fiskehåven!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Letar du också efter fiskehåv bäst i test? Då har du kommit helt rätt! I den här artikeln får du hjälp att hitta den absolut bästa fiskehåven för dina behov. I slutet av artikeln hittar du också svar på lite av de vanligaste frågorna.

Fiskehåvar är grymma och låter dig skopa upp fisken utan att behöva anstränga dig. Dessutom är de väldigt enkla att använda i samband med en fiskevåg, på så sätt kan du väga fler fiskar än vad som får plats på vågen.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se

Fiskehåv bäst i test

1. Savage Gear Pro fiskehåv

2. BFT Vertical Net

3. Abu Garcia fiskehåv 6000

Prisklass: Medium

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Savage Gear Pro fiskehåv – testvinnare!

Savage Gear Pro fiskehåv

Denna fiskehåv från Savage Gear är enligt oss den bästa på marknaden idag. Allt verkligen klaffar; priset, enkelheten och funktionaliteten!

Det är en hopvikbar håv med ett nät i gummi. Förutom portabiliteten i detta, är den dessutom väldigt lätt att lägga på vågen ihopvikt.

Nätet är i 20mm maskor och utan knutar. Det gör att varken fiskens fjäll skadas eller att krokar fastnar.

BFT Vertical Net

BFT Vertical Net

Denna håv från BFT passar dig som drar upp riktiga baddare! Därav är den också lite dyrare än testvinnaren – den behöver mer styrka.

Ett knutfritt gumminät gör att fiskens slemlager och fjäll inte skadas. Dessutom är botten av håven platt så att fisken kan ligga rakt i den.

Den rejäla ramen och tillräckligt djupa nätet för att dra upp stora gösar och gäddor!

Om du enbart pysslar med småfiskar är detta inte en håv för dig, men en grym modell för baddare.

Abu Garcia 6000

Abu Garcia fiskehåv 6000

Denna fiskehåv från Abu Garcia är en passande modell för dig som endast fångar småfisk, och har en låg budget.

Botten av nätet är jämnt vilket låter fiskarna ligga rakt. En bra grej när man ska väga fiskarna senare. Nätet är för övrigt finmaskigt som gör sig perfekt för småfisk.

Allt som allt en grym håv för dig som aldrig drar upp stora fiskar. Värt att tillägga är att den är portabel tack vare sin hopfällbarhet.

Vanliga frågor

Det finns förstås en hel del frågor som ploppar upp när det är dags för ett nytt inköp. Här är några av de besvarade i så enkel form som möjligt.

Hur mycket kostar en fiskehåv?

En fiskehåv kostar från 100kr till 1000kr ungefär. En medelvariant som ändå är stark nog kostar dock omkring 500kr.

Vad används en fiskehåv till?

En fiskehåv används främst till att dra upp fiskarna du fångat. Därefter kan du låta de ligga i håven och på så sätt enklare kunna bära hem fångsten. Dessutom används de ofta för att lägga fiskarna i innan de ska vägas. Det förenklar processen enormt!

Hur stor fiskehåv ska man ha?

Hur stor fiskehåv man ska ha beror helt på vilken typ av fisk du ska ha i den. Har du stora fiskar rekommenderar vi något starkare och större. Med småfisk kan du förstås ha vilken som helst, men det underlättar med en liten håv som är finmaskig.

Finns det risk att den går sönder?

Förstås finns det risk att fiskehåven går sönder, men det är ytterst sällan. Välj en modell som kostar några hundralappar och inte en billig från Jula så kommer den hålla i många år.

Bästa fiskehåven

Hur hittar man den bästa fiskehåven?

Att hitta den bästa fiskehåven kan kännas svårt, hur ska man ta ett beslut? Här är några av våra kriterier som väger mer än de andra.

Funktionalitet

Funktionaliteten är förstås A och O när det kommer till fiskehåvar. Du vill ha en modell som du kan använda i många år, men främst att den fungerar bra. Saker som nät utan knutar, hopfällbarhet och att den är lättviktig är saker som räknas in i funktionaliteten. Alla dessa saker gör att du kommer vilja använda den oftare!

Frågor att ta ställning till:

  • Vill du ha platt eller ojämn botten?
  • Hur stora fiskar vill du att den ska rymma?

Konstruktion

Konstruktionen på håven är också en viktig sak att titta på innan du gör ditt köp. Du vill ha en så stabil designad håv som möjligt. Välj också en modell som är ihopfällbar, detta gör den lättare att transportera.

Titta också på hur själva håvdelen är utformad. Det ska vara ett starkt nät med en “ring” av starkare material. Om så inte är fallet kommer den nog inte hålla särskilt länge.

Pris

Priset är såklart alltid något att tänka på, men i detta fall behöver du inte oroa dig så mycket för det. Alla håvar för småfiskare (som de flesta är) kostar inte mer än en femhundring. Nog har du lagt mer på fiskegrejer innan va?

Fiskehåv test

Hur gjorde vi vårt fiskehåv test?

Vårt fiskehåv test började med att hitta vilka modeller som konsumenterna tycker är bäst. När vi hittat några som fått bra kundbetyg tittade vi närmare på just de.

Vi valde för testet av fiskehåvar ut enbart tre modeller då vi anser att minst en av de passar dig. Med ett närmare kik på kundrecensioner och produktbeskrivningar fick vi oss en bättre uppfattning om dess prestanda. Med informationen som hittats satte vi sedan ihop våra egna recensioner om vardera modell.

I slutet av dagen krävs ju en topplista, annars kan vi ju inte kalla den här artikeln för “fiskehåv bäst i test”, eller hur? För det behövde vi jämföra de olika modellerna genom kriterier som pris, material och konstruktion. Slutligen rangordnades de olika modellerna från bäst till sämst.

Källor