Liggunderlag bäst i test – hitta bästa liggunderlaget!

Senast uppdaterad 5 juni 2023

Liggunderlag är en viktig komponent när du är ute i naturen och behöver en bekväm plats att sova på. Är man intresserad av friluftsliv vet man hur det känns och hur svårt det kan vara att sova på ett ojämnt och obekvämt underlag.

En god natts sömn är oerhört viktigt för att man ska kunna fortsätta äventyret dagen därpå. Just därför är det väldigt viktigt att ha ett bra och bekvämt liggunderlag. Därför ska vi idag recensera de fyra bästa liggunderlagen på marknaden just nu, för att underlätta för dig och dina kommande äventyr.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.se & outdoorexperten.se

Liggunderlag bäst i test

1. Sea to Summit Comfort Light

2. Nordfjell self inflating mat

3. Therm-A-Rest RidgeRest Classic

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Sea to summit comfort light – bäst i test!

Sea to Summit Comfort Light
Sea to Summit Comfort Light

Sea to summit comfort light self inflating regular är ett oerhört komfortabelt och lätt liggunderlag med hög prestanda. Detta liggunderlag är den perfekta kombinationen mellan vikt och komfort, och eftersom den är självuppblåsande så slipper du krångla och kan istället fokusera på att vila upp dig efter dagens strapatser i naturen.

Liggunderlaget är konstruerat för minimal volym och vikt vilket ger en minimal packvolym men maximal komfort. Liggunderlaget har ett R-värde på 2.7 vilket garanterar dig bekväm isolering från vår till höst.

Undersidan är utrustad med ett antihalktryck vilket gör att du ligger bekvämt och stilla även på sluttande underlag.

Vikt: 650 gram
R-värde: 2,7

Nordfjell self inflating mat recension

Nordfjell self inflating mat
Nordfjell self inflating mat

Nordfjell Self Inflating Mat är ett mjukt och slitstarkt liggunderlag i 75D polyester. Dessutom med TPU-beläggning som garanterar dig en god natts sömn ute i naturen.

Liggunderlaget är självuppblåsande vilket är en favorit hos många campare. TPU-beläggningen är vattenavvisande och håller värmen väl.

Detta liggunderlag är dessutom extra tjockt vilket ökar komforten ytterligare. Liggunderlaget kommer också med en praktisk förvaringspåse.

Vikt: 951g

Produkten har utgått ur sortiment*

Therm-A-Rest RidgeRest Classic recension

Therm-A-Rest RidgeRest Classic
Therm-A-Rest RidgeRest Classic

Therm-A-Rest RidgeRest Classic Regular är ett lätt, billigt, pålitligt och nästintill oförstörbart liggunderlag som kommer vara en trogen kompanjon när det är dags att sova.

Liggunderlaget är väldigt lätt, vilket gör det enkelt och smidigt att ta med sig överallt. RidgeRest Classic är konstruerat på ett sätt som gör det oerhört slitstarkt men samtidigt håller värmen på ett effektivt sätt.

Liggunderlaget har ett R-värde på 2,6 vilket skapar dess bra isoleringsförmåga. Trots dess låga vikt har detta liggunderlag en dämpande effekt. Tillsammans med den mycket bra isoleringen kommer du ligga bekvämt efter dina äventyr i naturen.

Vikt: 400g
R-värde: 2,6

Aelvdal Städjan Ultralight liggunderlag recension

Aelvdal Städjan Ultralight liggunderlag
Aelvdal Städjan Ultralight

Aelvdal Städjan Ultralight Sleeping Mat är ett mycket bekvämt liggunderlag i högkvalitativ foam och IXPE aluminium. Det är mycket lättviktigt, och dessutom hopfällbart för att ta upp minimal yta i packningen.

Detta liggunderlag har en väldigt bra isolerande förmåga på grund av dess IXPE aluminium. Detta material isolerar, ger stöd och reflekterar din kroppsvärme. Det garanterar en mycket hög sovkomfort!

Vikt: 400g

Produkten har utgått ur sortiment*

Vanliga frågor

Hur mycket plats i väskan tar ett liggunderlag?

Det finns olika saker att fundera på när det kommer till liggunderlag och packning. Först och främst ska du fråga dig själv ifall det går att fästa liggunderlaget utanpå ryggsäcken eller om det behövs packas ned.

Det kan vara en svår avvägning; att fästa liggunderlaget utanpå kan riskera att den utsätts för slitage, men samtidigt sparar det plats i väskan. Vi rekommenderar att ha liggunderlaget i väskan för att förhindra slitage. Om inte; se till att ha ett ordentligt regnskydd för att skydda liggunderlaget mot regn, så du slipper sova på ett genomblött liggunderlag.

*Kolla också in vår artikel om sovsäckar för vattentät sömn

Ett annat tips är att ta reda på liggunderlagets packvolym, jämför sedan packvolymen med volymen i din väska och räkna ut hur mycket plats du har över. Glöm inte att det finns en charm i att inte ha med sig för mycket på turer, ta bara med det nödvändigaste!

Vad är R värde?

Ett R-värde anger ett materials värmeisoleringsförmåga. R-värdet är viktigt att veta om du sätter in nya fönster, väggar, golv, eller i detta fall, välja liggunderlag. Det visar hur bra materialen kommer kunna hålla värme.

Hur högt R-värde du behöver beror till stor del på när du tänkt använda liggunderlaget. På sommaren kan ett liggunderlag med ett R-värde på 1 vara tillräckligt. Men på vinter bör du skaffa ett liggunderlag med ett R-värde runt 6. På hösten och våren fungerar ett R-värde på ungefär två. Viktigt att komma ihåg är att ju högre R-värde, ju mer material behövs för att isolera liggunderlaget, vilket i sin tur då också gör den tyngre.

Vilket R värde behöver man?

Som nämnt ovan beror valet av R värde på när liggunderlaget ska användas. Här är vår rekommendation:

ÅrstidR-Värde (cirka)
Sommar1
Vinter6
Vår & höst2

Behöver man ett liggunderlag?

Friluftsliv är underbart, men att sova dåligt kan göra att turer i naturen inte alls blir särskilt behagliga. Att köpa ett bra liggunderlag är därför mycket viktigt. Liggunderlag är också i de flesta fall lätta att ta med sig och packa ihop. Nybörjare kanske tror att man kan ha med sig en hel luftmadrass, men vi lovar att så inte är fallet!

Hur brett och långt liggunderlag måste man ha?

Det viktiga när du bestämmer dig för hur stort liggunderlag du vill ha är att tänka på att allt väger. Många har en säng hemma som är större än vad de faktiskt behöver, och att välja ett för brett liggunderlag är bara slöseri på plats, vikt och pengar. Du behöver inte heller ha ett liggunderlag där du kan ligga fullängd, din ryggsäck kan fungera som en kudde.

Man behöver inte heller bli petnoga med att försöka spara gram, hellre att sova bekvämt istället. Detta är såklart helt upp till var och en, dock bra att vara medveten om att både för stort och för litet är onödigt. Försök därför hitta ett liggunderlag som du känner dig bekväm i men som samtidigt inte tar upp för mycket plats och vikt.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med uppblåsbara liggunderlag?

Den första fördelen med ett uppblåsbart liggunderlag är dess tjocklek, man ligger mjukt vilket ökar komforten, och vill man ha det mjukare eller hårdare kan man reglera lufttrycket. En annan fördel är att ett uppblåsbart liggunderlag jämnar ut underlaget, det kan vara mycket viktigt om du ska sova på en plats där maken har till exempel rötter och småsten. Uppblåsbara liggunderlag tar dessutom väldigt lite plats och är relativt lätta när de är tömda på luft. Detta underlättar när du ska packa eller redan har tung packning.

Den största nackdelen är att liggunderlaget kan punkteras. Det är ju inte ett problem om man sover på mjuk mossa eller gräs, men det finns en större risk att det händer om man tältar intill klippor eller vassa stenar. Om du planerar på det är det bäst att ha med dig reparationsgrejer som superlim och tejp.

Självuppblåsbara liggerunderlag är något för dig som inte orkar blåsa upp ett vanligt liggunderlag varje kväll. Självuppblåsbara liggunderlag är fyllda med skum som vidgar sig när man packar ut det. Ventilen öppnas och liggunderlaget uprättar sin form. Självuppblåsbara liggunderlag är smidiga, bekväma och tar lite plats. Den enda nackdelen är att självuppblåsbara liggunderlag väger lite mer än traditionella, så ha det i åtanke.

Vilket liggunderlag är bäst vid vandring?

Det viktigaste med ett liggunderlag som ska användas på sommaren är att det ska vara lätt. Det ska bäras i ryggsäcken och då spelar vikten stor roll. Om du vandrar under sommaren finns det mycket grönska och mjuk vegetation vilket gör att liggunderlagets tjocklek spelar mindre roll.

På våren, hösten och vinter blir det viktigare att liggunderlaget har en bra isoleringsförmåga, därför kommer du med största sannolikhet behöva offra lite mer plats och vikt i väskan. Under de kallare månaderna kan det också vara värt att köpa ett liggunderlag som är slitstarkt.

Hur sover man skönt på ett liggunderlag?

Denna fråga är väldigt individuell men ett tips är att ha två! Ett tunnare som ligger närmst marken som isolerar och stoppar kylan från marken att tränga in i liggunderlaget, lägg sedan att tjockare och bekvämare uppblåsbart liggunderlag ovanpå.

Bästa liggunderlaget

Hur väljer man det bästa liggunderlaget?

Att välja ett bra liggunderlag kan verka svårt, många av de olika faktorerna som gör ett bra liggunderlag måste kombineras med varandra för att det ska passa just dina behov. Därför är det viktigt att veta vilken typ av friluftsaktivitet du ska ägna dig åt, för att lättare kunna veta vad som spelar roll och inte.

Ska man ägna sig åt vandring på vintern behövs en viss typ, och ska man paddla kajak på sommaren passar en annan. Vi tänkte därför gå igenom ett par viktiga kriterier du måste tänka på när du ska hitta det bästa liggunderlaget.

Vikt

Vikten är mycket viktigt att räkna med oavsett vilken årstid du ska vara ute i. På vintern behövs mer isolering och då väger också liggunderlaget mer. På sommaren behöver du däremot inte ha ett lika isolerat liggunderlag, vilket gör att du sparar vikt. Aelvdal Städjan Ultralight Sleeping Mat är det lättaste liggunderlaget vi har recenserat idag, det väger endast 350 gram. Det passar därför perfekt för de varmare månaderna.

Isoleringsförmåga / R-värde

En annan kriterie som måste bejakas är isoleringsförmågan eller R-värdet. Desto högre R-värde, desto bättre isoleringsförmåga. Ett högt R-värde lämpas för kallare årstider, och ett lägre för varma. Sea To Summit Comfort Light Self Inflating Regular liggunderlaget har ett R-värde på 2,7 vilket gör att den fungerar perfekt under “mitt-emellan-klimat”. Alltså hösten, kallare sommarnätter och våren.

Behöver du även hålla maten och kaffet varmt bör du kolla in vårt mattermos- och termosmugg test!

Komfort

Komforten är självfallet också väldigt viktigt att tänka på. Komforten kan definieras av en rad olika faktorer, bland annat tjocklek och material. Nordfjell Self Inflating Mat och Sea To Summit Comfort Light har en tjocklek på 3,8 cm, respektive 5 cm vilket gör dessa liggunderlag bekväma och komfortabla på de flesta typer av underlag.

Slitstyrka / Material

En annan viktig faktor i valet av liggunderlag är dess slitstyrka. Therm-a-Rest RidgeRest Classic är en av de mest slitstarka liggunderlagen på marknaden. Det är en stor fördel och du slipper då oroa dig för att liggunderlaget ska gå sönder.

Det är kanske ingen hemlighet, men slittåligheten beror nästan helt och hållet på materialet som använts. Titta en extra gång på vilka material som modellen i fråga är tillverkat av, och definiera om det är det bästa för dig.

Priset

Sist men inte minst; priset. Det är viktigt att bestämma vilket pris som känns godtagbart. Priset på liggunderlag kan variera enormt och har också att göra med hur de olika faktorerna kombineras med varandra. Till exempel kan ett bra värmeisolerat liggunderlag som dessutom är lättviktigt, vara dyrt. Medan ett tunt liggunderlag utan bra isolering kan landa på en väldigt billig prislapp.

Här måste du själv göra en avvägning vad som passar just dig, syftet med liggunderlaget och din plånbok. Vi rekommenderar självfallet att du lägger mer pengar på ett liggunderlag av hög kvalité. En modell av hög kvalitet kommer att vara mer komfortabelt, hålla längre och göra ditt friluftande roligare. Hoppas denna artikel har hjälpt, och stort lycka till!

Om du vill ha mer ingående instruktioner till ditt val kan du kolla in vår köpguide!

Liggunderlag test

Hur gjorde vi vårt liggunderlag test?

Vårt liggunderlag test började med att hitta några modeller i vardera prisklass. Vi tittade främst på kundbetyg och valde därefter vilka modeller som platsade i testet.

Genom kundrecensioner, produktbeskrivningar och tekniska specifikationer hittade vi varierad information om vardera modeller. Med den information vi kommit över satte vi ihop våra egna recensioner.

Sist men inte minst återstod bara en topplista. Den skrevs efter att vi jämfört de olika modellerna. Jämförelsen skedde genom kriterier som bland annat kvalitet, material och isoleringsförmåga.

Källor